Subwoofer ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam Subwoofer, ale nigdy go nie pod łączyłem teraz się zdecydowałem chodzi mi o tylnie głośniki sa 4omowe a subwoofer jest 8 omowy i tu mam problem podpiąć go pod 1 z głośników z tyłu czy jeden przewód pod 1 głośnik a 2 pod 2 głośnik nigdy nie montowałem subwoofera Proszę o rade

(z góry dziękuj Piotrkowi podłączenie pod cewkę nie wchodzi w rachubę )

[ wiadomość edytowana przez: markon dnia 2006-11-12 16:55:39 ]

jesli nie masz wzmacniacza to jedyna opcja jaka jest, to podpiecie go pod jeden głośnik.

pod dwa... wiem ze na prosta mysl 4 stąd i 4 stąd to 8 ale nie w przypadku elektryki

kup wzmacniacz i nie kombinuj, radio nie napedzi suba, a i koncowke mocy mozesz posadzic.

PS
8 ohm, skad ty go masz? Napewno nie jest do car audio

Kup sobie lepiej wzmak.Samo radyjko da za mało W i subek będzie chodził cicho (prawie nie będzie go słychać) do tego przydała by się zwrotka min.12dB/okt (a najlepiej min.24dB/okt) bo niepotrzebnie będziesz obciążać głośnik w subie.

p.s.
Końcówki mocy to nie spalisz chyba że źle podepniesz suba pod głośnik(chyba że odepniesz głośnik to napewno nic się nie stanie).

netpro
są też 8 w caraudio.
Mogę Ci udowodnić że 8 ohm będzie lepiej grało od 4ohm

koncówki raczej nie ruszy bo kiedys w poprzednim samochodzie zamontowałem 2 kolumny 10 w unitry po 8 ohm zeby był wzmacniecz trzeba wymienic głosniki bo taka jest zasada jak mnie uczyli ze jak ze wzmacniacza wychodzi 10w to głosniki powinny byc najlepiej 20w subwoofer nie jest z rodzinki car audio podejzewam ze od kina domowego ale jest funkiel nówka

wiec tak.

8 ohm spod samego radia na pewno nie zagra jakkolwiek.

charakterystyki glosnikow 4 i 8 ohmowych sa praktycznie identyczne jesli chodzi o wykresy skutecznosci, wiadomo oprocz tego ze do 8 ohmowego potrzeba 2x tyle mocy a ma sie z tego delikatnie wieksza kontrole.... taka roznica.

sam kombinowalem kiedys nawet z 2ma subami 8ohm w bagazniku i nie gralo to wcale :/jesli nie zalezy Ci na jakiejs specjalnej super kontroli to po prostu mozesz kupic jakis tani wzmacniacz np. bossa za 200zł i podlaczyc go pod wooferka, byleby wzmak mial mozliwosc grania od 4 do 8 ohm i mozliwosc mostkowania na 1 kanal...

Cytat:
2006-11-12 18:05:57, rysiu1 pisze:
Kup sobie lepiej wzmak.Samo radyjko da za mało W i subek będzie chodził cicho (prawie nie będzie go słychać) do tego przydała by się zwrotka min.12dB/okt (a najlepiej min.24dB/okt) bo niepotrzebnie będziesz obciążać głośnik w subie. p.s. Końcówki mocy to nie spalisz chyba że źle podepniesz suba pod głośnik(chyba że odepniesz głośnik to napewno nic się nie stanie). netpro są też 8 w caraudio. Mogę Ci udowodnić że 8 ohm będzie lepiej grało od 4ohm

mi chodzi oto zeby wprowadzic idealna czystosc dzwieku a nie TECHNO HAUS PARADE zastanawiam sie czy nie wpakowac całego kina domowego oczywiscie bez DVD zeby charmonia dzwieków była idealna

Głośnik powinien być dopasowany do wzmaka.
Jak wzmak ma 20W i robi na maxa to ma takie zniekształcenia że nie idzie go słuchać
Więc wg.mnie głośnik powinien mieć też 20W (nominał) bo najczęściej wykorzystasz 50-60% mocy wzmaka a i głośnik ma też najlepszą kulturę pracy w tym zakresie.(jak silnik auta ma swoje ekonomicze obroty)

Cytat:
2006-11-12 18:14:00, Cwikus pisze:
wiec tak. 8 ohm spod samego radia na pewno nie zagra jakkolwiek. charakterystyki glosnikow 4 i 8 ohmowych sa praktycznie identyczne jesli chodzi o wykresy skutecznosci, wiadomo oprocz tego ze do 8 ohmowego potrzeba 2x tyle mocy a ma sie z tego delikatnie wieksza kontrole.... taka roznica. sam kombinowalem kiedys nawet z 2ma subami 8ohm w bagazniku i nie gralo to wcale :/jesli nie zalezy Ci na jakiejs specjalnej super kontroli to po prostu mozesz kupic jakis tani wzmacniacz np. bossa za 200zł i podlaczyc go pod wooferka, byleby wzmak mial mozliwosc grania od 4 do 8 ohm i mozliwosc mostkowania na 1 kanal...

sam wzmacniacz nic by mi nie dał efekt jak by co musiał bym kupic wzmacniacz i korektor

Cytat:
2006-11-12 18:16:54, markon pisze:
sam wzmacniacz nic by mi nie dał efekt jak by co musiał bym kupic wzmacniacz i korektor

Wzmak + zwrotka (mająca np.cięcie na 120Hz) i efekt zajebisty (bas)

Cytat:
2006-11-12 18:14:25, rysiu1 pisze:
Głośnik powinien być dopasowany do wzmaka. Jak wzmak ma 20W i robi na maxa to ma takie zniekształcenia że nie idzie go słuchać Więc wg.mnie głośnik powinien mieć też 20W (nominał) bo najczęściej wykorzystasz 50-60% mocy wzmaka a i głośnik ma też najlepszą kulturę pracy w tym zakresie.(jak silnik auta ma swoje ekonomicze obroty)

podejrzewam ze jesli juz to do takiej pracy wystarczył by wzmacniacz który podwoji moc wyjsciową audio z radyjka jest to zazwyczaj 10w a pisze 22w to wzmacniacz na 15w z korektorem by był ok

Cytat:
2006-11-12 18:19:02, rysiu1 pisze:
Wzmak + zwrotka (mająca np.cięcie na 120Hz) i efekt zajebisty (bas)

120Hz to juz cos ten efekt basu jest nie konieczny

narazie pokombinuje sam jak nie wyjdzie to wtedy kupie

a ja sie podepne pod ten watek z takim pytaniem:

czy da sie wyciac otwor w polce i umiescic w nim suba ???

podobno skrzynia czy tuba nie gra tak dobrze w sedanach. w ogole to chciałbym wyciac dziury na owale w połce i nie wiem jak

a ja sie podepne pod ten watek z takim pytaniem:

czy da sie wyciac otwor w polce i umiescic w nim suba ???

podobno skrzynia czy tuba nie gra tak dobrze w sedanach. w ogole to chciałbym wyciac dziury na owale w połce i nie wiem jak

Cytat:
2006-11-12 18:16:54, markon pisze:

jak chcesz kupic wzmacniacz z moca w stylu 20 wat to daruj sobie bo dobre radio tyle wydoi

zeby sub mial jakis efekt w aucie musi miec moc powiedzmy 80 rms a glosnik... 100 rms w zupelnosci wystarcza.

jak chcesz pykanie a nie bass z bagaznika to zainstaluj same woofery w polce i spokoj a i bagaznik wiekszy.

ciagnac watek napisze jeszcze tyle, ze suba da sie "podwiesic" pod tylna polka ale musi byc w swojej obudowie. chyba ze hard chcesz sie wykosztowac na glosnik typu "free air" wtedy mozesz go podwiesic bez obudowy normalnie w polce a on bedzie robil swoje, ale te glosniki sa drogie.

markon a apropo korektora to w samochodzie w instalacjach tanich i sredniobudzetowych nie korzysta sie z korektorow tylko ze zwrotnic obcinajacych pasmo do rzadanego, w Twoim przypadku subik powinien grac do 130Hz max. zaleznie od typu obudowy (glosnik zamkniety do 100hz, bass-reflex troche wyzej a o innych nie bede pisal bo malo kto je tutaj bedzie stosowal)

Cytat:
2006-11-12 20:22:36, Cwikus pisze:
jak chcesz kupic wzmacniacz z moca w stylu 20 wat to daruj sobie bo dobre radio tyle wydoi zeby sub mial jakis efekt w aucie musi miec moc powiedzmy 80 rms a glosnik... 100 rms w zupelnosci wystarcza. jak chcesz pykanie a nie bass z bagaznika to zainstaluj same woofery w polce i spokoj a i bagaznik wiekszy. ciagnac watek napisze jeszcze tyle, ze suba da sie "podwiesic" pod tylna polka ale musi byc w swojej obudowie. chyba ze hard chcesz sie wykosztowac na glosnik typu "free air" wtedy mozesz go podwiesic bez obudowy normalnie w polce a on bedzie robil swoje, ale te glosniki sa drogie. markon a apropo korektora to w samochodzie w instalacjach tanich i sredniobudzetowych nie korzysta sie z korektorow tylko ze zwrotnic obcinajacych pasmo do rzadanego, w Twoim przypadku subik powinien grac do 130Hz max. zaleznie od typu obudowy (glosnik zamkniety do 100hz, bass-reflex troche wyzej a o innych nie bede pisal bo malo kto je tutaj bedzie stosowal)

a pod co podpiac woofer w jaki sposób pod głosniki z tyłu jeden z 2 czy jeden kabel woofera tu a drugi pod 2 głosnik tu + a z drugiego -

poco wzmak i zwrotnica, nielepiej kupic wzmacniacz z filtrem dolnoprzepustowym i bedzie cacy, podlaczenie suba pod glosniki to druciarstwo, efekt niewarty niczego. U mnie gra taki wzmak:

wzmacniacz

i taki subwoofer
subwoofer

wszystko podpiete pod to radyjko
radyjko

do tego glosniki blaupunkta tyl 16,5cm przod 13cm

Efekt wewnatrz fajny tylko ten glosnik nienadaje sie do bardzo szybkiego basu ( glosnki do takiego basu i sr. 30cm to koszt min 700pln ) a efekt z zewnatrz to nic innego jak brzek blachy bagaznika i plastiku pod szyba z przodu... ale za to sie zabiore na nastepny sezon

tak czytam o korektorach i mysle ze chcesz podpiac taki wzmacniacz-korektor jak byl kiedys stosowany, tyle tylko ze one najczesciej szly po wysokiej czestotliwosci, czyli podpinales wyjscie z radia (za koncowka mocy)na glosniki pod wejscie tego korektora i z niego wzmocnione wszystkie szumy i muzyka szly na glosniki,
efekt = masakra.

Kup wzmacniacz z filtrem dolnoprzepustowym, wiekszosc wzmacniaczy ma, albo wzmacniacz i tak jak pisza zwrotnice lub filtr na dolne pasmo. Pamietaj zeby wzmacniacz mial wejscie po niskiej czestotliwosci (najczesciej chinch) podobnie z wyjsciem w radiu

Cytat:
2006-11-12 21:23:24, netpro pisze:
Pamietaj zeby wzmacniacz mial wejscie po niskiej czestotliwosci (najczesciej chinch) podobnie z wyjsciem w radiu

majac na jezyku "zwrotnica" mialem na mysli zwrotnice w wzmacniaczu czyli wlasnie filtr dolnoprzepustowy (LPF).

A apropo cytatu, to jest to wejscie niskiego poziomu, a nie czestotliwosci.