MotoNews.pl

Pomiar SWR w Herbercie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam Wszystkich miłośników CB

W zeszłym tygodniu stałem się posiadaczem zainstalowanego i zestrojonego w punkcie zakupu - zestawu: radio President Herbert ASC + antena President ML 145. Wszystko to wisi na Hondzie Civic.

Z ciekawości kupiłem reflektometr MAAS K-SWR 222 P aby własnoręcznie sprawdzić poziom dopasowania anteny do radia.

Zgodnie z instrukcją skalibrowałem miernik i wykonałem pomiary:

kanał 20: 1,1
kanał 1: 1,1
kanał 40: 1,2

Wydawałoby się, że wszystko jest w normie ale porównałem te wyniki z wynikami miernika SWR wbudowanego w Herberta i... oto co zobaczyłem:

kanał 1: 4
kanał 20: 2,5
kanał 40: 2

Słyszałem, że ten wbudowany miernik nie jest dokładny, ale o ile mi wiadomo, takie wyniki zagrażają końcówce mocy.

Czy spotkaliście się z takim problemem ?
Co zrobić w tej sytuacji ?

pozdrawiam Wszystkich i z góry dziękuję za pomoc.

kolego president ma taka polityke iz woli złozyc jedno radio wiecej niz zestroic w 10 odpowienio wewnetrzny miernik SWR

wiec nie przejmuj sie tym fakt mozna ustawic "wyregulowac ten wewnetrzny miernik swr w herbercie ale po otwarciu radiia wiec jak jest na gwarancjoi to odpada !!!!!

wystarczy podpiac zewnetrzy reflektometr i według niego ustawic wewnetrzny rabi sie to za pomoca potencjometra tzw podkowki

pozatym wszystko w radiu ok

73 dla wszystkich

Cytat:
2006-11-13 05:25:05, arek137 pisze:
kolego president ma taka polityke iz woli złozyc jedno radio wiecej niz zestroic w 10 odpowienio wewnetrzny miernik SWR wiec nie przejmuj sie tym fakt mozna ustawic "wyregulowac ten wewnetrzny miernik swr w herbercie ale po otwarciu radiia wiec jak jest na gwarancjoi to odpada !!!!! wystarczy podpiac zewnetrzy reflektometr i według niego ustawic wewnetrzny rabi sie to za pomoca potencjometra tzw podkowki pozatym wszystko w radiu ok 73 dla wszystkich

Dziękuję za odpowiedź

Niemniej jednak czuję się nieco rozczarowany tym radiem "z górnej półki"

pozdrowienia

Jak nie masz plomby zalozonej to najlepiej zrobic to samemu na podkowce oznaczonej SWR. Zajmuje to 5 min. z rozkreceniem i skreceniem obudowy wlacznie.

Cytat:
2006-11-13 19:55:17, pawel0240 pisze:
Jak nie masz plomby zalozonej to najlepiej zrobic to samemu na podkowce oznaczonej SWR. Zajmuje to 5 min. z rozkreceniem i skreceniem obudowy wlacznie.

Radio jest na gwarancji ale nie sprawdzałem z tą plombą.

Czy miałeś taki sam problem ?

Rozumiem, że regulacja na podkówce wpływa jedynie na odwzorowanie SWRa na wyświetlaczu i nie podlega dyskusji, że rzeczywisty poziom wskazuje reflektometr ?

Najdziwniejsze jest to, że przy ustawieniu zgodnym z pomiarem Herberta inne mobilki w odległości ok 10km twierdzą, że nadal dobrze mnie słyszą na 1,19 i 40 kanale.

pozdrowienia

wysoki SWR nie wpływa na zasiegi i odbior!@!!!!

dlatego mowia ze słychac cie dobrze

tylko wyemitowana energia z anteny przy wysokim swr wraca do radia i w skrajnych przypadkach pali koncowki mocy

reflektometr zewnetrzny na 99% pokazuje prawidłowy swr

Cytat:
2006-11-14 04:21:58, arek137 pisze:
wysoki SWR nie wpływa na zasiegi i odbior!@!!!! dlatego mowia ze słychac cie dobrze tylko wyemitowana energia z anteny przy wysokim swr wraca do radia i w skrajnych przypadkach pali koncowki mocy reflektometr zewnetrzny na 99% pokazuje prawidłowy swr

Dzięki

Herbatnika musisz sam poprawic i jest to narawde dzicinnie proste, ze niejest to zadna wada.

Cytat:
2006-11-14 20:49:08, pawel0240 pisze:
Herbatnika musisz sam poprawic i jest to narawde dzicinnie proste, ze niejest to zadna wada.

Pewnie tak zrobię. Zastanawia mnie jeszcze jedno: wartości SWRa w Herbercie na kanałach 1, 19 i 40 mocno się od siebie różnią. Nawet jeśli "zgaszę kilka pasków" na wyświetlaczu to i tak na 1 kanale pewnie zostanie ich więcej (2?) niż na 40-tym. A reflektometr wskazywał prawie jednakowe odczyty.

pozdrawiam