Kontrolka ładowania jak choinka....;((((

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Wiem ze tematy juz były ale ja mam cosik innego....
mianowicie kontrolka mi sie rzazy po 2 tys obrotow jak dam mu gazu to raz gasnie a raz zapala sie całkiem w sumie to czasami po odpaleniu dalej swieci po przygazowaniu tak do 1.5 gasnie...

Macie moze jakies rady za co sie zabrac bo kurde ledwo doszlem z wahaczmie do ladu to teraz to a w dodatku zima idzie....

"w sumie lapmke na choinke juz mam...:

Pozdrawiam i prosze o jakies sugestie.. Tomek

witka
takie objawy daje któras z diod w alternatorze. a wiec sam sobie nie poradzisz pozostaje warsztat.
pozdr

..Sprawdz tez sobie kable na alternatorze.. Mialem cos podobnego - i okazalo sie ze kabel masowy byl naderwany i ledwo zwierał..

...no i oczywiście szczotki...

Pozdrawiam!

same szczotki , to raczej nie...
-duża rezystancja przejścia w obwodzie ładowania akumulatora
-uszkodzony regulator
-zwarcie uzwojenia stojana z masą
-przerwa w diodzie + lub -

sam widzisz, że sporo tego i ciężko to diagnozować. badanie oscyloskopowe na pojeżdzie było by idealne do wykrycia przyczyny żażenia lampki. sam możesz tylko podstawić masęna masę , lub +12 na zacisk B+. ile ładuje ten alternator?
Cytat:
raz gasnie a raz zapala sie całkiem

ups nie doczytałem, myślałem, że żaży non stop, oczywiście szczotki w pierwszej kolejności, Bretysław zwracam honor...

[ wiadomość edytowana przez: omegolotC30NE dnia 2006-11-14 19:02:30 ]

Cytat:
2006-11-14 18:54:14, omegolotC30NE pisze:
same szczotki , to raczej nie... -duża rezystancja przejścia w obwodzie ładowania akumulatora -uszkodzony regulator -zwarcie uzwojenia stojana z masą -przerwa w diodzie + lub - sam widzisz, że sporo tego i ciężko to diagnozować. badanie oscyloskopowe na pojeżdzie było by idealne do wykrycia przyczyny żażenia lampki. sam możesz tylko podstawić masęna masę , lub +12 na zacisk B+. ile ładuje ten alternator?ups nie doczytałem, myślałem, że żaży non stop, oczywiście szczotki w pierwszej kolejności, Bretysław zwracam honor... [ wiadomość edytowana przez: omegolotC30NE dnia 2006-11-14 19:02:30 ]

Witam dzieki za porady
wczoraj jechalem i nagle zaczelo wszystko swiecic skrzynia przestala zmieniac wspomagania brak choinka jak h... to zjechalem kumple z warsztatu mnie sciagneli i wlasnie patrze na alternator i smigam z nim do sosnowca tam podobno jest dobry spec od takich rzeczy ....

tak wiec niema mowy by jezdzic na zazeniu
dzieki i pozdrawiam!!!