Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Vex HF MEMBER Hyundai Accent Warszawa | 2006-11-16 19:46:05 Oczywiscie ze tak. Zdjecie glowicy to wymiana uszczelki i planowanie, co wiaze sie niestety z kosztami Przy okazji podniesie nieco kompresje ![]() |
e-gen HF MEMBER Kamieniec | 2006-11-16 21:21:44 planowanie głowicy nie jest niezbędne, ale trzeba sprawdzić przed założeniem czy na pewno jest prosta |
![]() doman1001 HF MEMBER Hyundai sCoupe GT Kielce | 2006-11-16 21:30:14 A jak wyobrażasz sobie sprawdzenie czy głowica jest prosta?? |
![]() _Misio_ HF MEMBER Pony = KUCYK Kraków | 2006-11-16 23:20:58 doman1001 Wydaje mi sie ze da sie sprawdzić czy jest prosta głowica - domorozły sposób 12-15 lat temu - sprawdzanie głowicy maluchowej, czy kanta - szyba i już wszystkow idać - zarówno na pałsko jak i kantem. Pewnei elektronicznie też juz da sie to sprawdzać.
Chociaż ja bym polecał jednak splanowanie. Pozdrawiam. Misio |
maly-gls HF MEMBER pony Tomaszów | 2006-11-17 01:09:56 witam chciałem tylko powiedzieć tyle że jeżeli już coś robić to z jajem ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() antonescu HF MEMBER Hyundai S-Coupe Opole | 2006-11-17 09:28:45 15kkm na tydzien to jakies ~2100 na dobe. Co kilka dni wymiana oleju, co kilka tygodni rozrzad,oponki pewnie tez ci szybka wychodza. |
e-gen HF MEMBER Kamieniec | 2006-11-17 10:44:22 martinezoo;
ile CI spala tego oleju? BTW wiesz jaką masz kompresję "na sucho" i z próbą olejową ? ww. informacje pozwolą racjonalniej zaplanować remont i ograniczyć koszty, bo ktoś już sugerował wymianę pierścieni... Zdiagnozowanie stanu Twojego silnika to podstawa, pieniądze zdążysz wydać zawsze ![]() |
![]() Vex HF MEMBER Hyundai Accent Warszawa | 2006-11-17 12:11:24 Silnik z malucha to jak dla mnie kiepski przyklad. Mozna wiele rzeczy zrobic, tak jak ktos wspomnial mozna robic rozrzad wymieniajac sam pasek, bo napicz, rolka po co ? Moze nie pierdyknie ![]() ![]() Z tego co sie kiedys orientowalem (silnik 1.5 MPI) to w zasadzie koszt remontu rozbijal sie o zrobienie glowicy a jak juz sie rozbiera gore to bez sensu oszczeczac, robi sie wszystko bo wychodzi najtaniej, niz ponownie rozbierac za 10kkm. W znajomym warsztacie planowanie i cos tam jeszcze okolo 500zl, u Sitnika calosc chyba okolo 1000kzl mu wyszlo. Przy gazniku taniej. Wedlug mnie lepiej nic nie ruszac, albo robic konkretnie i dokladnie |
e-gen HF MEMBER Kamieniec | 2006-11-17 13:19:57 Krzywiznę przylgni głowicy SIĘ SPRAWDZA.
Traktuje na ten temat również manual silnika Mitsubishi/Hyundai (4g6x). Planowanie głowicy robi się gdy jest to UZASADNIONE stwierdzoną krzywizną przylgni głowicy. Koszt planowania głowicy to ok. 50 zł + uszczelki pod kolektor dolotowy i wydechowy + czas. Wybrać materiał z głowicy można zawsze, ale dołożyć już się nie da... |
![]() Vex HF MEMBER Hyundai Accent Warszawa | 2006-11-17 13:41:44
Zrobisz mi głowice za 50zł ja daje materialy ? ![]() |
e-gen HF MEMBER Kamieniec | 2006-11-17 13:50:46 Cena planowania podana z warsztatu:
AUTOSZLIF, Toruń ulica Wschodnia dla głowicy DOHC - oczywiście wymagane jest dostarczenie nieuzbrojonej głowicy. BTW od kumpla wiem, że w Koszalinie podobnie biorą. |
![]() antonescu HF MEMBER Hyundai S-Coupe Opole | 2006-11-17 13:51:38 50 zl za planowanie to normalna cena. Zreszta nie widze powodu dla ktorego mialo by to wiecej kosztowac. Czas szlifierza to minuta a samej szlifierki nieco wiecej. No chyba ze ktos planuje glowice na papierze sciernym ulozonym na szybie. Takich magikow co recznie planowali glowice (z cytryny-auto jezdzi juz kilka lat po zabiegu) tez widzialem. |
![]() Vex HF MEMBER Hyundai Accent Warszawa | 2006-11-17 13:57:16 Oddajac samochod do wasztatu i odbierajac go z wymieniona uszczelka i zplanowana glowica to nie bedzie koszt 50zl, o to mi chodzilo.
Tak jak dla przykladu podalem w lubianym przez klubowiczy warsztacie operacja ponad 500zl. Wiadomo ze Pan Henio w swoim garazu to moze i taniej potrafi, ale z takim elementem, mozna powiedziec sercem auta bym nie ryzykowal. Tak jak rozrzad, to musi byc zrobione dobrze. |
e-gen HF MEMBER Kamieniec | 2006-11-17 14:10:32 ja bym chętnie się dowiedział dlaczego martinezoo chce coś robić z silnikiem; bo jeżeli chce wymienić same uszczelniacze to nie widzę sensu zdejmowania głowicy - mnie to wygląda na próbę naciągnięcia Klienta na koszty.
Martinezoo - napisz co się dzieje z silnikiem. |
![]() Vex HF MEMBER Hyundai Accent Warszawa | 2006-11-17 14:51:48 Napewno ciagnie olej ![]() Bywaja przypadki ze przy mocno nadwyrezonym silniku po zrobieniu idealnie gory silnika, podwyzszeniu kompresji, silnik nie wytrzymuje i dol puszcza i jest gorzej niz bylo ![]() |