Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() jzu 95 TD Kombi katowice | 2006-11-17 19:33:00 Jakieś 2 tygodnie temu byłem u fachmana od chlodnic samochodowych i płukał mi nagrzewnice wodą i jakimś srodkiem - efekt był mało rewelacyjny (leciało troszkę ciepławe powietrze ale bez rewelacji - prz temp koło 0 leciało chłodne). Dziś znajomy z pracy zrobił mi płukanie nagrzewnicy po raz drugi ale tu uwaga środkiem, który rozcieńcza się z wodą basenową PH- (jest to jakiś tam kwas, który ma za zadanie wybijać bakterie w wodzie i dodatkowo przeciwdziała osadzaniu się kamienia w basenie). Po 20 min płukaniu efekt piorunujący - wszystko drożne i leci gorące powietrze. Jeżeli ktoś ma problem z nagrzewnicą to polecam PH-. trzeba uważać aby nie przesadzić z czasem bo środek ten reaguję z nagrzewnicą i może ją wyżreć.
PH- polecam do szczególnie zapchanych nagrzewnic (tak jak moja) radzi sobie z tym szybko i skutecznie. |
![]() RysiekLBN Był CabrioRS2000 Lublin | 2006-11-17 19:37:31 przyda sie ![]() |
![]() jzu 95 TD Kombi katowice | 2006-11-17 20:05:44 nie polecam stosowania do całego układu chłodzenia bo może rozpuścić "potrzeby" kamień np przy pompie wodnej i po takiej operacji trzeba będzie pompę wymienić... a lepiej jak działa bez zarzutów pozwolić jej jeszcze tak podziałać ![]() |
-OMEN- Skoda Superb Szczecin | 2007-01-19 13:55:43 Do odkamieniania może być środek do czajników lub zwykły ocet.
Trzeba do jakiegoś naczynia nalać wrzątku, wsypać proszek lub wlać ocet, następnie włożyć to co chcemy odkamienić i zostawić na noc, później wypłukać czystą wodą. Jeśli jest bardzo dużo kamienia można operację powtórzyć. Ładnie rozpuszcza kamień. Lanie środka odkamieniającego bezpośrednio do układu chłodzenia może się skończyć wymianą chłodnicy. Często z biegiem czasu tworzą się w niej dziurki, które zarastają kamieniem i dzięki temu nic nie cieknie. Używanie dużego ciśnienia do przepychania nagrzewnicy raczej niewiele da, jak kamień jest zbity. Środek do basenów też ciekawy ![]() |
![]() PUNIU Sympatyk FEFK stary rupiec-odjecha ... 97-200 | 2007-01-19 15:19:20
zabawy jest coniemiara szczegolnie w mk5 i mlodszych bo trzeba zdjac praktycznie cala deske rozdzielcza (a przynajmniej solidnie ja poluzowac |