Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Fubu OPEL OMEGA 3000 24V Busko-Zdrój | 2006-11-18 10:28:16 Witam
Mam taki problem: Odpalam rano zimne auto oczywiscie na benzynie, wyjezdrzam z podwórka i gdy dojezdrzam do pierwszego skrzyzowania to auto juz przeloncza sie na gaz bo podrodze przekrocze wartość 2tys. obrotów. Gdy tylko dojade do skrzyzowania, wcisne sprzegło i puszcze gaz to silnik momentalnie spada z obrotów do zera i gasnie. Potem oczywiscie nie da sie go uruchomic, ponieważ perfidnie zalewa sie gazem. Trzeba go trzymac na rozruszniku około minuty zeby odpalił, poczym w promieniu 10metrów rozlega sie straszliwy smród gazu. Silnik poprostu zalewa sie gazem. Dzieje sie tak tylko na zimnym silniku. Gdy auto złapie temperature to wszystko wraca do normy. Instalacje mam juz 4 letnią, ale dzieje sie tak odkąd kupilem auto, czyli od zawsze, jednakze podczas ostatnich spadków temperatury stało sie to bardzo dokuczliwe. Instalacja jest z jakims małym komputerkiem, i z zaworkiem krokowym, krtórym steruje sonda lambda. Czy da sie cos zaradzic na ten mój problem? P.S. Ostatnio zauwazyłem ze gdy silnik jeszcze niejest całkiem dogrzany ale złapie juz jakąś niewielką temperature, taką ze juz ma wolne obroty i nie zalewa sie gaze to na tych właśnie wolnych obrotach zaczyna skakać, to znaczy obroty po spuszczeniu z gazu zaczynają skakać. Spadną dosłownie do 200 moze 300 obrotów, tak ze silnik juz prawie chce zgasnąc i zaraz bez dodtykania gazu wskocza na 2tys. obrotów, poczym znowu spadna juz nie az tak nisko ale np. do 400obrotów i znowu wskocza juz na 1500, poczym wszystko sie stabilizuje, i staje np. na 1000 czy na 900 obrotach Miał ktoś kiedys podobny problem? |
![]() croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój | 2006-11-18 11:04:10 Witam.
albo słabo ci się nagrzewa reduktor, albo masz go mocno zasyfiony. |
![]() Fubu OPEL OMEGA 3000 24V Busko-Zdrój | 2006-11-18 13:37:18 No to auto zrobiło juz około 100tys. na tej instalacji, i nigdy do parownika nikt nie zaglondał, wie zeczywiscie moze byc mocno zasyfiony. A co zrobic zeby sie parownik lepiej nagrzewał, przeciesz jest wpety w mały obieg, wiec nic sie chyba z tym nie wymysli.........
|
dRA_Killer Opel Nowa Wieś | 2006-11-18 14:40:05 Albo później przełączaj na gaz albo regeneruj parownik. Przepracowane membrany nie radzą sobie tak jak nowe w niskiej temperaturze. |