Kody błędów HELP

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam kolegów mam problem świci mi się kontrolka silnika zczytałem kody i były 14 i 13. czujnik temp. silnika i sonda czujnik był odłączny podłączyłem go i jest ok ale sonde wymieniłem ikod dalej został taki jak jest i doszedl jeszcze kod 16 i 91 te kody mozna jakoś samemu skasować i czy zmianią swój ststus po wymiane np. sondy przed był 13 brak sygnału z sondy a po wymianie nie zmianiło sie nic i nie wiem czy tak ma być czy powinieni się sam zmianić na jakiś inny albo czy musze go wykasowac w oplu.

[ wiadomość edytowana przez: Mec dnia 2006-11-20 22:13:14 ]

To ja odświeżę temat kodów (może nie dostanę zaraz tablicy od Zbynia ). Otóż zachciało mi się sprawdzić czy ECU mojej Omegi (X20XEV, 98r.) nie zapamiętało jakiś błędów. Postępując zgodnie z opisem na forum, odnalazłem 16 pinowe złącze diagnostyczne pod kierownicą, według zdjęcia na forum zwarłem ze sobą styki 5 i 6, włączyłem zapłon i .... kontrolka silnika na desce zapaliła się na chwilę, zgasła i już więcej nie zachciało jej się migać . "Check" w komputerze również nie dawał sygnałów. Wydaje mi się małoprawdopodobne aby spinacz nie dokonał zwarcia ww. pinów w złączu, o co więc chodzi? Po zwarciu pinów, stacyjkę przełączyłem jedynie w pozycję "zapłon", nie uruchamiałem silnika. Chyba niczego nie zepsułem, samochód zachowuje się normalnie, "Check" nie zapalił się ani razu.