Regulacja Pony 1.3 gaźnik - help!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jakiś chyba niestandardowy ten mój Kucyk. Mimo, że to 1,3 gaźnik LS `91 ma wspomaganie hamulców, katalizator, sondę lambda. Może dlatego, że był docelowo produkowany na rynek niemiecki. Największym problemem jest to, że chciałbym sprawdzić motor a brakuje mi danych do regulacji zaworów. Nie wiem też jakie jest właściwe ciśnienie dla tego silnika. Silnik pracuje trochę jak diesel, czy to normalne?
Jeśli jest ktoś w stanie mi pomóc, będę bardzo wdzięczny!

zależy czy pracuje jak diesel w traktorze czy jak supernowoczesny common-rail....

poniaki niestety mają sporo niestandardowych wersji, ja mam np. na rynek kanadyjski, która to wersja też ma sporo różnic ze standardowym poniakiem

wspomaganie hamulców to chyba jednak było w każdym poniaku standardowo... jedyne auta jakimi jezdzilem bez wspomagania hamulców to 126P i UAZ.....
125p wspomaganie hamulców miał już w latach 60-tych....

Witam!
Na stronach internetowych, chociażby hyundai.sm.pl i kilku innych podane jest "Tylko najbogatsze wersje GLS mają wspomaganie hamulców". Dlatego też sprawa mnie zaciekawiła.
Pozdrawiam

No może, nie mam pojęcia.

Wg mojej wiedzy motoryzacyjnej wszystkie w miare cywilizowane auta w latach 80-tych miały juz wspomaganie hamulców.
Wyjatkami moga byc 126p, żuk uaz itp wynalazki.

jezdzilem zastavą z 1980r. i miała wspomaganie hamulców...

moze chodzi o wspomaganie kierownicy?

odróżniam wspomaganie hamulców od kierownicy
zajrzyj tu:
http://hyundai.sm.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=19&Itemid=37
w dziale opinie fachowców.
Czy dysponujesz danymi do regulacji zaworów?Byłyby mi bardzo potrzebne. Tak samo jak wartości ciśnienia silnika. Chcę sprawdzić co jest naprawdę wart.
Jesteś zadowolony z auta?

Gdzieś takie dane chyba miałem, tylko nie wiem czy one będą odnosić się również do Twojej wersji silnika. Jak znajdę to się odezwę.

Biorąc pod uwagę jego cenę to jestem bardzo zadowolny.

Z góry wielkie dzięki!
Właśnie ciężko doszukać się danych do gaźnikowca 1.3. Mnie to autko również nie wyjdzie wiele, a stan ma naprawdę dobry. Co do określenia pracy silnika "jak diesel", to pracuje on bardzo podobnie. Szczególnie na 1 i 2 biegu przy niewysokich obrotach - porównałbym tę pracę do VW z pompowtryskiwaczami. W sumie nic złego się nie dzieje, ma moc i wygląda na naprawdę zdrowy. Myślę, że właśnie regulacji mu potrzeba. Może to normalna praca, przyzwyczajony jestem do wtrysków i do tego porównuję.
Wybieram się właśnie do mojego genialnego mechanika, zobaczymy co też powie.
Życzę miłego wieczoru!