Czujniki ABS

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanko czy mozna odczytac jakoś który czujnik ABS w Carinie E moze byc walniety ?? oczywiscie bez odwiedzania serwisu , pali sie u mnie w sednaie kontrolka ABS juz chyba z 3 lata a ze mam troche tych czujników to wkońcu bym spróbował zmienic

Tak wystarczy spiąć kablem 2-3 wsówki w kości diagnostycznej i kod będzie Ci wybijała kontrolka . Perzan lub Kafi dokładnie wytłumaczą które wsówki . Tą samą metodą potrafią sprawdzać w ASO za 100zł

ZA 146 zl tzn odczyt kodow + pomiary instalacji czujnikow i sygnalu z komputera.
Poniewaz kod w starszych modelach podaje zazwyczaj malo precyzyjnie np. uszkodzony prawy przod lub lewy tylny obwod czujnika predkosci...czasami wogole jest na odwrot lewa strona z prawa.Dlatego jezeli sprawdze ze chodzi o czujniki predkosci to i tak dokonuje pomiarow kazdego z osobna,na kostce polaczeniowej z przodu w nadkolach i z tylu po odchyleniu boczkow kanapy.Po rozpieciu kostki na wlaczonym zaplonie z instalacji ma byc napiecie pomiarowe 0.5V a rezystancja czujnikow 1.2 kohm-1.6 kohm.W przypadku przednich czujnikow czesto przelamuje sie kabel wiec mozna obciac przy czujniku i dosztukowac nowy.

wsumie nigdy w toyotach nie miałem potrzeby sprawdzac kodu błędów , w skodach , vw , fiatach to bez problemu znam sposoby ale widze są podobne nic bedzie trzeba sie pobawić tylko ze jak zawszemi sie nie chce

Cytat:
2006-11-24 22:13:58, sterciu pisze:
w skodach , vw , fiatach to bez problemu znam sposoby ale widze są podobne

Wiesz jak moge sprawdzic bledy u siebie bez kompa ?? . jak tak to napisz mi u mnie w temacie w OT Bede bardzo wdzieczny

Cytat:
2006-11-24 22:25:59, CzapCzap pisze:
Wiesz jak moge sprawdzic bledy u siebie bez kompa ?? . jak tak to napisz mi u mnie w temacie w OT Bede bardzo wdzieczny

sprawdzałem w vw lt z tymze wtedy poprzez złącze diagnostyczne to robiłem w sposób zwierania wtyków z tymze w lt było prosto i kontrolka jak zaczeła migac to znaczyło ze sprawny był czujnik dany a jak swieciła to walniety był nie wiem jak w innych vw jest

Cytat:
2006-11-24 22:38:33, sterciu pisze:
sprawdzałem w vw lt z tymze wtedy poprzez złącze diagnostyczne to robiłem w sposób zwierania wtyków z tymze w lt było prosto i kontrolka jak zaczeła migac to znaczyło ze sprawny był czujnik dany a jak swieciła to walniety był nie wiem jak w innych vw jest

ok spoko