Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() OskaRGD Ford Focus 1.8 TDCI Wolne Miasto Gdańsk | 2006-11-23 10:20:11 Witam,
Kolejna sprawa z ogrzewaniem ![]() Był przedmuchany cały układ i niby wszystko jest ok, nagrzewnica jest sprawna (była sprawdzana w specjalistycznym zakładzie, Gabrat w Gdańsku), płynu w zbiorniczku wyrównawczym jest trochę ponad max. Takie pytanie jeszcze czy cienki wąż gumowy wychodzący z silnika (tak jak by od tyłu) powinien lecieć nad zbiorniczkiem wyrównawczym ?? Czy nie spowoduje to problemów z odpowietrzeniem ?? Co innego może powodować że się zapowietrza ?? Pozdrowienia z niedogrzanego Essa ![]() |
darmcdoman MK 7 - 1.8 TD Opole | 2006-11-23 11:33:37 Ciekawy motyw z tym zapowietrzaniem. Ja mam nowa pompe, chlodnice, nagrzewnice i termostat. Plynu mi nie ubywa. Odpowietrzylem uklad jak nalezy, a mimo to, ciagle po nocnym postoju mam w nagrzewnicy szum wodospadu. Odpalam, dodaje mocniej gazu i zaczyna byc slyszalne przelewanie sie cieczy. Po chwili efekt ustepuje. Powietrze zostaje wypchane. Ogrzewanie jest jak trzeba. |
![]() OskaRGD Ford Focus 1.8 TDCI Wolne Miasto Gdańsk | 2006-11-23 11:41:21 Też myślałem że to nagrzewnica, ale chłopaki w zakładzie (zajmują się tylko i wyłącznie układem chłodzenia - jedna z najlepszych firm w okolicy) przedmuchali najpierw sprężarką (bez wyjmowania, podłączyli się pod przewody wejściowe) a następnie puścili wodę z węża i stwierdzili że nagrzewnica jest na pewno sprawna, woda na wyjściu leciała praktycznie całym przewodem. Potrzymali tam też trochę na obrotach żeby się szybciej zagrzał i zaczęło lecieć ciepłe powietrze (weż wychodzący z nag. cały ciepły). Było całkiem ciepło przez jakieś 2-3 dni po czym tem zaczęła sukcesywnie spadać.
Teraz jest sytuacja właśnei taka jak opisałem w wątku. Czy możliwe że to przez ten wężyk, że jest wyżej, albo może się jakoś rozwarstwił w środku ?? Cały układ jest szczelny, płynu nie ubywa. Pozdrawiam. |
darmcdoman MK 7 - 1.8 TD Opole | 2006-11-23 11:48:52 Ciekawa kwestia. Na razie nie moge sie temu przyjrzec. Ale zrobie to. Cos mi to wyglada na blad konstrukcyjny. Dziwne, ze tyle osob ma ten sam problem. Rzeczywiscie, tak na zdrowy rozsadek nic nie powinno byc wyzej od zbiorniczka wyrownawczego. |
![]() OskaRGD Ford Focus 1.8 TDCI Wolne Miasto Gdańsk | 2006-11-23 12:01:26
Też mi się tak właśnie wydaje, chociaż z drugiej strony samo ciśnienie powinno przepchać. Tak patrzałem wstępnie i pomiędzy zbiorniczkiem a nadkolem jest troszeczke miejsca gdzie można by wcisnąć ten przewód, tylko trzeba go trochę odkręcić. A Ty jak masz ten wężyk ?? darmcdoman Też właśnie słysze taki szum dodam mocno gazu i mija, ale po chwili na wolnych obrotach znowu się zapowietrza ![]() Z koleji żeby to była wina wężyka to też trochę dziwne. Pozdrawiam. [ wiadomość edytowana przez: OskaRGD dnia 2006-11-23 12:03:47 ] |
![]() R_O_Y Sympatyk FEFK Mk VII kombi Inowrocław | 2006-11-23 12:17:04 Wina wężyka to raczej nie będzie bo tym wężykiem ma tylko wracać nadmiar cieczy z układu chłodzenia do zbiornika wyrównawczego a nie odwrotnie tak więc jak by go nie poprowadził to nie ma możliwości się tędy zapowietrzać. Być może że jest fabrycznie źle zamontowana nagrzewnica co nie pozwala się jej samoczynnie odpowietrzyć. Instalacji można trochę pomóc ściskając intensywnie ten gruby wąż który wychodzi z chłodnicy podczas pracy silnika. to powinno wypchnąć powietrze z układu. Poza tym jest to ewidentnie źle odpowietrzony układ. Jest to zamknięty obieg i powietrze nie dostanie się do niego, jeśli jest źle odpowietrzony to powietrze ustąpi gdzieś podczas pracy silnika na wysokich obrotach, a po zatrzymaniu i wystygnięciu wróci w najwyższy możliwy punkt instalacji i rano bedzie się znów przelewało. Polecam metode pompowania grubego węża.
Pozdrawiam. |
![]() slawas1 Sympatyk FEFK był DH N7A Gorzów Wlkp | 2006-11-23 12:22:54 błąd konstrukcyjny raczej ja bym wykluczył - bo jednak każdy miałby taki problem
odpowietrzaliście rozumiem aż do otworzenia termostatu?? |
![]() OskaRGD Ford Focus 1.8 TDCI Wolne Miasto Gdańsk | 2006-11-23 13:56:25 Odpowietrzali aż się wentylator włączał ściskając przy tym prawie wszystkie przewody ![]() ... a gdyby ten wężyk był przytkany ?? i nadmiar płynu (rozumiem że też powietrza przy okazji) nie mógł powrócić do zbiorniczka wyrównawczego, to mogło by się wtedy zapowietrzać ?? Jeszcze jedno pytanie : jak wychodzi wąż z nagrzewnicy to wchodzi do takiego prostokątu który jest przyczepiony do filtra oleju i kilka centymetrów dalej wychodzi z niego i wchodzi do silnika. Co to jest ten prostokątny przedmiot właśnie i jaką pełni funkcje ? Pozdrawiam. |
![]() OskaRGD Ford Focus 1.8 TDCI Wolne Miasto Gdańsk | 2006-11-23 14:50:54
Tak w sumie myślałem ![]() ![]() Tak się po prostu przez chwilę zastanawiałem czy nie połączyć na krótko tych węży wchodzących i wychodzących i sprawdzić jak by wtedy działało, ale to chyba zły pomysł. Pozdrawiam. |
darmcdoman MK 7 - 1.8 TD Opole | 2006-11-23 15:03:11 Wlasnie odpowietrzylem uklad. Na zimno. Odkrecilem korek w zbiorniku wyrownawczym, odkrecilem korek na grubym wezu i poziom opadl z ponad stanu max do troche powyzej min. Zakrecilem korek. Posciskalem gruby waz. Ponownie go odkrecilem i znowu wypuscilem powietrze. Po ponownym powtorzeniu sciskania. Nie bylo juz powietrza.
Mysle, ze koncu po 2-3 takich zabiegach odpowietrzania, robionych dzien po dniu, nie powinno byc juz powietrza w ukladzie. Myle sie? Jesli odpowietrzac na goraco, to korek zbioniczka wyrownawczego ma byc otwarty czy zamkniety? Jak dlugo utrzymuje sie cisnienie w ukladzie. Czy rano, po nocy, kiedy plyn juz jest chlodny slyszycie jakies efekty dzwiekowe po otworzeniu korka od zbiornika? [ wiadomość edytowana przez: darmcdoman dnia 2006-11-23 15:10:02 ] |
![]() OskaRGD Ford Focus 1.8 TDCI Wolne Miasto Gdańsk | 2006-11-23 16:09:46
Jak mi robili w warsztacie to zdaje się że mieli otwarty zbiorniczek przy odpowietrzaniu (ale dokładnie nie pamiętam). Z rana nie sprawdzam specjalnie bo i tak jestem zawsze już spóźniony ![]() Pozdrawiam. |