MotoNews.pl

[126] wymiana paska klinowego

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

mam pytanie dotyczące wymiany paska klinowego do alternatora. Czy ktoś mógłby mi pokolei przedstawić co musze zrobić i co jest potrzebne? Bo niestety pasek zerwał mi się przed chwilą mam już nowy, jutro auto musze mieć sprawne a na holowanie do mechanika nie mam czasu ani też pieniedzy...

pozdrawiam i dzięki za pomoc.

witam
Bierzesz klucz, najlepiej oczkowy i odkręcasz 3 śruby na kole pasowym altka, zdejmujesz to koło z podkładkami regulującymi, bo jak wiesz koło altka składa się z dwóch części, jak włożysz miedzy nie więcej podkładek to poluźniasz pasek, jak ujmujesz to napięcie paska jest większe. Więc odkręcasz te śruby, zdejmujesz połówkę koła altka wraz z podkładkami, zdejmujesz pasek, zakładasz nowy najpierw na kole pasowym przy silniku a później zakładasz na koło altka, musisz tak dobrać ilość podkładek żeby luz na pasku był rzędu 1cm, aha i uważaj z dokręcaniem tych nakrętek, bo gwint tam jest słaby. Dasz sobie spokojnie rady

klucz rzecz jasna 10mm, zwykly plaski tez da rade i jest w wiekszosci zestawow przy narzedziach samochodowych

Dzięki wielkie właśnie zabieram się za wymiane a bez waszej pomocy było by krucho

pozdrawiam i dzięki jeszcze raz

Cytat:
2006-11-24 08:49:57, tabi666 pisze:
Dzięki wielkie właśnie zabieram się za wymiane a bez waszej pomocy było by krucho pozdrawiam i dzięki jeszcze raz

no bez jaj to chyba najprostsza rzecz na swiecie

Cytat:
mmost Wysłany: 2006-11-24 10:08:10

Cytat:
--------------------------------------------------------------------------------

2006-11-24 08:49:57, tabi666 pisze:
Dzięki wielkie właśnie zabieram się za wymiane a bez waszej pomocy było by krucho pozdrawiam i dzięki jeszcze raz

--------------------------------------------------------------------------------

no bez jaj to chyba najprostsza rzecz na swiecie

chyba ze wymiana nie dotyczy malucha, bo z textu nie wynika

a z tematu?

[ wiadomość edytowana przez: stasiu dnia 2006-11-24 11:10:26 ]

Cytat:
stasiu Wysłany: 2006-11-24 11:10:08

a z tematu?

Raczej z kontekstu forum wynika;]

A w jakiż to sposób wynika z kontekstu forum ??