Zamek w lewych drzwiach problem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam mam problem a mianowicie cos mi zaczol szwankowac zamek w drzwiach a dokladnie "chyba" wkladka problem jest taki ze zamknac samochod oczywiscie z kluczyka moge bez zadnego problemu zamyka sie slicznie za kazdym razem a jak przychodzi do otwarcia to juz cholerka trzeba sie meczyc jak zalapie za 20 razem to jest dobrze i teraz pytanie bo moj "wszysktko wiedzacy" dziadek powiedzial zebym sobie kupil jakis preparat do czyszczenia elektroniki czy cos w tym guscie i powinno pomoc bo niby on tez tak mial... jak myslicie pomoze to cos czy musze sie szykowac na wymiane kolejnej wkladki dodam ze z tydzien temu wymienilem wkladke od bagaznika bo niechodzila od momentu zakupu samochodu prze ze mnie i wynioslo mnie to 70zl

jak nie urok to sraczka ehh

JA bym ci radził nic nie psikac do srodka. Ja tez tak miałem w moich obydwoch. W tamtym roku MK4 psiknalem WD40 i od tej pory zamka wogole nie moglem otworzyc (pomyslalem wtedy ze poprostu przyszla na niego pora).
W tym roku podobnie zaczelo sie dziac w drugim MK5. Znowu popsikalem (tym razem preparatem specjalnie do zamkow) i tez dupa. Teraz juz wiem ze poprostu te preparaty wyplukaly z zamka wszystek brud.
Ciagle wkladanie i wyjmowanie kluczyla prze tyle lat spowodowalo wytarcie zapadek. Smar i kurz bedacy na zapadkach w bebenku chociaz w malym stopniu odwzorowywal kluczyk. Teraz jest golo i zapadki nie rozpoznaja kluczyka. BTW te bebenki sa podobno bardzo ciezko rozbieralne wiec szanse na naprawe małe.
Kolo w sklepie za komplet (2 zamki + klapa bagażnika + stacyjka powiedział 180zl. - orginal ford-a). ale na szrocie wygrzebalem wszystko za 60dych

ok dzieki no nic jutro kupie ten preparat i zobacze bo i tak nie mam nic do stracenia najwyzej czeka mnie wymiana wkladki dzieki jeszcze raz pozdrawiam

miałem podobny problem w moim MKV pomgło dorobienie nowego kluczyka stary był tak wytarty ze fecet miał problem z dorobieniem, na nowym kluczyku wszystko otwiera sie bez problemu spróbuj najpierw tego 20 zł za dorobienie moze pomoze

POZDRAWIAM

Mam to samo u siebie :/ Niedługo wybiorę się na szrot i może coś znajdę

Ja też to miałem. Tylko zanim się zabrałem, to mój tatko wyjął zamek, coś tam pacnął termoklejem, zaschło, włozył spowrotem i chodzi
Ale szczerze nie wiem co dokładnie bo nie widziałem. Całość zajęła z 10 minut + montaż i demontaż.

ja u siebie w MKVI miałem tak samo-nie chciał się otwierac ale psiknąłem WD40 i pomogło /już rok działa bez wymiany/ spróbuj ewentualnie inny środek o którym wspominasz POZDRAWIAM!!

właśnie tak jest w fordach : zamkniesz nawet śrubokrętem ale otworzyć to już niekoniecznie. Problem w wyrobionej wkładce. Regeneracja 30 -40 zł. i dalej można tym samym kluczykiem otwierać. pozdr

problem opisywany wielokrotnie.
1. Woda zacieka na wkładkę poprzez otwór przy klamce (ja wkleiłem rynienkę z blachy alu na taśmę dwustronną)
2. Zaciera się i zamarza linka, kluchykiem musimy ją fizycznie przesuwać, więc wtedy wyrabia się wkładka i kluczyk
3. Nasmarować zamek i wkładkę oraz wysuszyć i nasmarować linkę.
Inaczej problem powtórzy się, zwłaszcza w okresie zimowym...

Kurde i w moim essim cos ostatnio przreskakuje przy otwieraniu w lewych drzwiach. Pozatym slyszałem że drzwi same w zime są nie do otwarcia już sie o tym parokrotnie przekonałem .Poranne przymrozki i cięzko było naszcześćie jest 5drzwiowy.

mozliwe ze jakies smiecie tam osiadly i cos blokuje,,,,zdejmij przeczysc przemyj olejkiem maszynowym i zaloz powinno pomoc ,,, tez tym sie zajalem

prawdopodobnie masz wyrobioną wkładkę, ja sobie zamontowałem sterownik centralnego zamka i teraz otwieram na pilota

To raczej nie problem z zamkiem a z kluczykiem. Przerabiamłem to właśnie. Jeżdżę teraz na zapasowym nie wyeksploatowanym kluczyku i szukam gdzie wreszcie tanio dorobię kluczyk z podświetleniem, bo zapas niestety jest bez Oczywiście zamek też już będzie wytarty ale z dorobieniem kluczyka mniejszy problem i koszt chyba.

witam zamek (odpukac) na razie dziala bez zarzutu kilka dni sie zacinal zacinal a teraz mu przeszlo i zaczął z powrotem poprawnie funkcjonowac dzieki za rady

miałem coś podobnego tylko że to była wina kluczyka, na stacji było tak, że jeden zostawał w stacyjce, a zapasem otwierałem wlew
czasem z 5min, nim otworzyłem, dorobienie klucza 45 pln, 5 minut
w leclerc aleje jerozolimskie wawa