Pomoc przy wyborze samochodu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam zamiar kupic auto za calkowity koszt ok 10.000zł.

Potrzebuje auta sredniej klasy ktore mało pali i dobrze znosi instalacje gazową
jeżdze raz w miesiącu na długie trasy ok 400km więc potrzebuje żeby auto niezawodne i miało ostatni bieg na ktorym można jechać szybko przy niskich obrotach i malym spalaniu w trasie.
teraz mam Punto I 55km i przy 120kmh strasznie wyje, chciałbym aby moj nowy samochód bez wysiłku jechał 120km/h, nie szpanuje szybkością
auto może być 3 drzwiowe.

co do spalania to moje punto spali gazu za 50zł na 380km, nowe auto może zamknąć koszt gazu w 60 pare złotych!

myślałem o hondzie civic 90` audi 80, mitsubishi colt, golf 3.
ale jeste otwarty na propozycje.

trudno jednoznacznie wskazać jakiś dobry samochód, kazdy czymś tam jeździł i ma jakieś doświadczenia z danym modelem związane, ja akurat jeżdżę kadettem 1,6 benzyna.i w sumie nie narzekam, chociaż jak kupiłem to autoto trochę na początku przy nim robiłem.jedno jest pewne:golfy maja zawsze trochę zawyżoną cenę w stosunku do ich wartości (chociaż dotyczy to głównie turbodiesli),audi są na pewno niezawodne i można nimi przejechać kupę kilometrów, a co do hondy to nie wiem, bo nie miałem zadnych doswiadczeń.ale jedna moja rada jeszcze.jak już zdecydujesz się na zakup konkretnego modelu to poznaj jego historię (od kiedy do kiedy był produkowany ten model, jakie rozwiązania itp., żeby nie kupić czasem jakiejś przejściówki i potem mieć problem z częściami), i nie kieruj się emocjami podczas kupna auta hehw ogóle to polecam taką książkę "jak kupić używany samochód-jest dużo cennych wskazówek.pozdro i udanego zakupu

Cytat:
2006-11-25 14:48:30, korpus pisze:
Mam zamiar kupic auto za calkowity koszt ok 10.000zł. Potrzebuje auta sredniej klasy ktore mało pali i dobrze znosi instalacje gazową jeżdze raz w miesiącu na długie trasy ok 400km więc potrzebuje żeby auto niezawodne i miało ostatni bieg na ktorym można jechać szybko przy niskich obrotach i malym spalaniu w trasie. teraz mam Punto I 55km i przy 120kmh strasznie wyje, chciałbym aby moj nowy samochód bez wysiłku jechał 120km/h, nie szpanuje szybkością auto może być 3 drzwiowe. co do spalania to moje punto spali gazu za 50zł na 380km, nowe auto może zamknąć koszt gazu w 60 pare złotych! myślałem o hondzie civic 90` audi 80, mitsubishi colt, golf 3. ale jeste otwarty na propozycje.

Witaj!

O wyborze samochodu używanego decyduje wiele kryterii. Osobiście nie miałem wielu okazji jeździć wieloma samochodami ale tym co obecnie jeżdże jest megane 1.4, 96'. Autko bardzo ekonomiczne i wygodne. Silnik bardzo dobrze współpracuje z instalacją gazową. Właśnie przymierzam się do jej montażu, gdyż sąsiad w tym samym modelu ma i tylko tankuje gaz Jeśli meganke delikatnie traktujesz i nie katujesz to ona odwdzięczy się i nie będzie psuć. Warto też szukać modeli kupionych w kraju i z możliwie małym przebiegiem. Autko nie jest demonem szybkości ale całkiem sprawnie porusza się do prędkości 170. Nie sądze jednak, abyś jeździł tak szybko W podobnej kategorii cenowej masz jeszcze do wyboru Fiata Brave 1.4 i Opla Astre 1.4. Jak poszukasz cierpliwie to na pewno znajdziesz coś interesującego. Ja obecnie jestem bardzo zadowolony z mojej meganki
Pozdrawiam serdecznie!!!

kolego gaz bardzo dobrze znoszą passaty 1.8 mało pali 8 - 10l albo opel astra 1.6 8-10 l polecam osobiscie passata chociasz sam jeżdrze astrom 1.4 na paliwku spala 5.6 do 8