Cytat:
|
2006-12-03 23:21:00, rdt pisze:
tymniemniej ja kiedys gadalem z kolesiem z allegro ktory pisał mi ze on po prostu troszke rozwiercił jeden otwór w polonezowskim dzwonie zeby pasowało i pasowało ile jest w tym prawdy nie mam pojecia mi sie udało na przyklad kupic poldkową skrzynie z pasującym dzwonem za 70 złotych
|
|
zgadza sie ale musial miec stara skrzynie z lat 73-75 co wyglada jak poldkowa swego czasu jak kolega rdt pamieta mialem podobny problem zeby spiac 2,0 ze skrzynia poldolota skierowano mnie wtedy do kolegi Mrozka i oto info
"Oryginalna od fiata 132 z lat 73-75 (o wygladzie skrzyni biegow analogicznej jak w PN, tzn. z metalowym delkem od spodu). Obecnie towar raczej deficytowy.
Inne rozwiązanie to obudowa sprzgła od łady 2103-2107. Z tym (zdobyciem) raczej nie będzie problemów, ale są za tp inne:
a) łada miała obudowę przystowaną do sprzągła uruchamianego hydraulicznie (inna jest łapa sprzęgła i jej mocowanie w ubudowie sprzęgła) - trzeba zastosować takie lub kombinować żeby zamontować mechanizm linkowy (można spróbować z dłuższą linką mocowaną z przeciwnej strony niz oryginalnie w polonezie - jak się kiedyś stare duże fiaty przerabiało na linki, lub rzeźbic z nowym miejscem dla bolca ustalającego dla polonezwskiej łapy sprzegła w aluminiowym kołnierzu)
b) do takiej obudowy sprzęgła potrzebne jest mniejsze koło zamachowe od silnika ładowskiego (jest też lżejsze, dużo lżejsze, więc weź to pod uwagę że zmieni się chcrakterystyka silnika) - oraz kompletne sprzęgło (o mniejszej tarczy i docisku), które pasowac będzie w całości od poloneza
c) do kompletu potrzebujesz rozrusznika od łady (jest mocowany z przeciwnej strony niż w dohc, a polonezowski nie będzie pasował) oraz blaszanej osłony koła zamachowego od łady.
Sam kołnierz od łady tez trzeba nieco podrzeźbić szlifierką - w przedniej części gdyż przeszkadza gruba zaślapka kadłuba silnika dohc - ale to juz nie stanowi takie specjalnego problemu. "