Włókno szklane help.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
siema
wie ktos gdzie sie kupuje włókno szklane ?
co sie daje miedzy włóknem a lakierem ? szpachle jakas ?
ma ktoś jakieśdoświadczenie w dziedzinie ?

wlokno najlepiej kupowac w sklepach z akcesoriami do lodek (maja duze opakowania), jak juz polozysz to normalnie to szlifujesz i szpachlujesz jak blache - bardzo wdzieczny material tylko strasznie capi

Dałoby radę zrobić jakiś element nadwozia (np:maskę) z włókna szklanego - szkielet musi chyba być metalowy ???

Cytat:
2003-05-21 09:56:23, ali_ pisze:
wlokno najlepiej kupowac w sklepach z akcesoriami do lodek

fajnie tylko ze ja mieszkam na zadupiu tu takiego sklepu nie ma moze w jakims innym sklepie co ? ... a z ta szpachla to takie zielone mowia na to dura glass ale nie wiem co to wydaje mi sie ze samo wlokno po oszlifoawaniu bedzie chujowe tzn nie gładkie a chodzi mi o to zeby uzyskac zajebiscie gładka powirerzchnie

a co to jest "lodek"

zeby fibra glass byl gladki naklada sie przed materialem i zywica taka specjalna zelowata substancje i wtedy ma taka powloke jak plastik wlokno skzlane

Cytat:
2003-05-21 11:11:58, forti pisze:
a co to jest "lodek"

zeby fibra glass byl gladki naklada sie przed materialem i zywica taka specjalna zelowata substancje i wtedy ma taka powloke jak plastik wlokno skzlane

a nie wiesz czasami jak sie ta substancja nazywa? i gdzie sie to kupuje...

najlepiej to zapytac sie w sklepie modelarskim to ci powieza gdzie dostac takie materialy ja dopiero bede sie bawil wloknem na wakacje

Co ty Forti znowu kombinujesz

łódek - od łódź

Mozna tez kupic w sklepach motoryzacyjnych tak samo szpachle tylko nieporownywalnie drozej niz w żeglarskich, zywica bedzie tez glaciutka tylko jak sie zrobi do niej forme, ktora bedzie gladka ja oklejalem blache jako wzor to wyszlo glaciutkie tylko czasu nie mialem, zeby zrobic cos wiekszego... maska spox , tylko by trzeba zrobic jakies wzmocnienia (mozna tez z zywicy - taki profil) tylko jak Ci sie uda uzyskac taka duza powierzchnie ladna to jestes naprawde dobry ja robilem jeszcze wzory ze styropianu itp ...wszystko strasznie czasochlonne (w sumie to samo przygotowanie formy bo potem nalozenie to jakies 20min no i schnie to troche zanim bedzie naprawde dobrze stwargniete).

...a ty ali_ co kombinujesz z mata szklaną????!!!!

Jakaś maska,czy co?

jak odbic caly duzy element? blotnik, maske itp. chce zrobic forme a dopiero potem gotowy element. chodzi mi o to jak zapobiec przyklejeniu zywicy do formy(no i do blachy przy robieniu formy) . musze zrobic caly zestaw spoilerow i poszerzen takich jakie ma fiat 131 abarth i chetnie sam sobie to zrobie.Oryginalne elementy oczywiscie mam(nakladki poszerzen itp)

ja teraz nie kombinuje bo nie mam czasu, zeby sie nie przyklejalo to jest jakis specjalny preparat... ale motocyklisci uzywaja pasty do butow!!! , modelarze sidoluxu i innych preparatow do podlog.

Co do formy to proponuje z grubsza z drewna... a potem to wyrwnac gipsem (ma maske to z 200kg tego gipsu by chyba poszlo). Bo ladniejszy ksztalt wyjdzie jak by robic "lewa" strone... jesli by kopiowac element to pozostaje problem gladkosci powierzchni (ta co bedzie przylegala zostanie gladka ta druga by trzeba przeszlifowac - ale MOZE wystarczy taka farba jak sie stosuje do łódek tylko nie wiem dokladnie jak to z tym... kumpel ma wooojka co robi łódki ale jakos zawsze zapomina podjechac i sie spytac ).

ali to nie farba tylko specjalny zel ktory sie naklada i on twardnieje i uzyskuje sie gladka powierzchnie

yyy na forme trza nalożyć folie zwykła + aluminiową (taka jak mamusia kanapki do szkoły zawija ) pozniej włókno i chyba tyle z gipsu robic elementy karoseri jest bez senu bo przeciez karoseria pracuje non stop a gips sie kruszy jak sqwysyn...

forma z gipsu nie elementy a ta Twoja metoda z folia ma sens jesli nie masz formy tylko wzor... bo jak forme to Ci ta folia tylko powierzchnie popsuje.

Forti: jeden czort ma to kolor zazwyczaj bialy i wyglada jak gesta farba

A moze wie ktos gdzie mozna znalezc strone z opisem jak sie robi rozne elementy... formy, kopyta i inne takie.... jak sie poslugiwac zywicami generalnie.

Łatam dziury na razie żywicą, oczywiście nie w elementach nośnych robie to po raz pierwszy więc jak skończę to powiem coś na ten temat.Na razie mogę powiedxzieć tylko jedno.Jest o wiele lepsza pod wzgl.trwałości od szpachli