MotoNews.pl
5 Dudni cos w przedniej osi (167267/45)

Dudni cos w przedniej osi

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Nurtuje mnie odglos dudnienia w przedniej osi. Pojawia sie pomiedzy 50 a 80 km/h i potem znika. Chyba to nie lozyska bo przy skretach sie nie zmienia odglos. Nie wiem juz jak to ugryźć

Wyważenie koł to nie jest bo kiera nie drży w ogóle. Dochodzi tylko przytłumiony dudniący odgłos przypewnych prędkościach

[ wiadomość edytowana przez: Pawol dnia 2006-11-29 11:55:59 ]

ja mialem podobnie, ale u mnie to byly wlasnie opony i tez pojawaial sie glugy odglos pomiedzy 60-100km/h

Może zakładałęś zimówki ostatnio, i tak mają?

zimowki poszly na tyl a letnie na przód. od wtedy chyba to dudni, Zauwazylem ze jak lece i na trasie jakis dolek jest ze auto dobije lekko w dół to slycze takie trrryt z opon

U mnie też ostatnio coś buczy z przodu i z tyłu stuka,nie wiem co z tym autem się dzieje.Kombinowałem, że może buczy mi łożysko w podporze prawej półosi bo jakieś 10tys temu zostało wklejone nowe łożysko w tę podporę na poxipol i nie była to zbyt solidna konstrukcja. Cała nowa podpora kosztowała chyba ok 200-300zł.
Dzwięk pojawia się przy ok 80 km/h.

zajrzyj pod spód i popatrz na ciężarek(odważnik) na dłuższym drążku przegubu(a?). Może sie poluzował czy coś. Jak lata, lub ma spore luzy, obetnij go szlifierką kontową. Chyba jest zbrojony wewnątrz pierscieniem ze stali. Albo nawal poxilny lub ośmiorniczki jak sie rusza żeby go wzomcnić. tylko zdiagonzuj to wpierw

sprawdze te ciezarki

Amortyzatorki IMHO.

Nie no bajer. Fachowo nazywa sie chyba tłumik drgań. U mnie jest luźny i pewnie ociera o tę podporę półosi i buczy. Podjadę na kanał i coś z tym zrobię. Chyba nie jest to element mający jakiś duży wpływ na jazdę, co? Ale skoro producent to zamontował. Tak czy siak dzięki.

Witam mam podobny problem mi cos tłoczy w przedniej cześci zawieszenia słychac to dopiero tak przy 40km/h czym szybciej tym głosniej .myślałem że to opony ale zarówno na letnich jak i na zimowkach jest to samo .Głos dochodzi z prawej strony,wymieniłem już łozysko prawe i gumy na stabilizatorze ale zero skótku .CO by to mogło być moze cos z amorkiem(troche go na prawo sćiaga.