Wzmacniacz odmowil posluszenstwa...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
a wiec rano bylem odwiesc dziadka do pracy i jak sobie wracalem to tak troszke glosniej muzyke zapuscilem i nagle w pewnym momencie uslyszalem taki gluszy dzwiek z tylu i za chwile pcisza...:/ tyle glosniki przestaly grac. Otworzylem bagaznik i zobaczylem ze na wzmacniaczu swieci sie jednoczesnie i zielona dioda i czerwona dioda protection, czy jakos tak. Bezpieczniki nie spalone:/ co to moze byc?? spalic, raczej sie nie spalil bo nie jest ustawiony nawet na 1/3 mocy na kazdym kanale!!:/

Cytat:
2006-11-30 08:28:07, pytlar pisze:
a wiec rano bylem odwiesc dziadka do pracy i jak sobie wracalem to tak troszke glosniej muzyke zapuscilem i nagle w pewnym momencie uslyszalem taki gluszy dzwiek z tylu i za chwile pcisza...:/ tyle glosniki przestaly grac. Otworzylem bagaznik i zobaczylem ze na wzmacniaczu swieci sie jednoczesnie i zielona dioda i czerwona dioda protection, czy jakos tak. Bezpieczniki nie spalone:/ co to moze byc?? spalic, raczej sie nie spalil bo nie jest ustawiony nawet na 1/3 mocy na kazdym kanale!!:/

Zwarcie ? przepatrz dokładnie kable zasilające i sygnałowe

No i jeśli się nie spalił to pożycz mi go na pół godziny

zadziałało pewnie jedno z zabezpieczen wzmaka.
odczekaj troche, niech ostygnie... sproboj jeszcze raz wlaczyc

dalej nic!!:/ odlaczalem zasilanie, glosniki i nic. Ale jak wlaczalem go to mi sie wydawalo, ze glosniki puknely, czyli jednak cos tam dziala:] ale dioda czerwona dalej sie swieci

wypnij rca i zostaw zasilanie + remote i wlacz radio.. Zobaczysz czy nie zgasla dioda od zabezpieczenia..

nic nie gasnie.. wszystko odlaczalem i zostawialem same zasilanie i nic

JEsli jest to wzmak tranzystorowy to prawropodobnie ktorys z tranzystorow ma przebicie ... jesli z koncowka zintegrowana - koncowka do wymiany ... zawiez do elektronika napewno cos poradzi ... tylko nie kombinuj sam bo mozesz "naprawic" no chyba ze jest to wzmak Alfred, buszmen, cdi, voice kraft ... to szkoda kasy na bilet / wache do serwisu

wzmacniacz firmy Weconic, wiec warto naprawiac

[ wiadomość edytowana przez: pytlar dnia 2006-11-30 15:37:08 ]

sprawdziles w instrukcji co jest, jesli dioda czerwona sie swieci?

Cytat:
2006-11-30 19:02:40, kamm pisze:
sprawdziles w instrukcji co jest, jesli dioda czerwona sie swieci?

zebym jeszcze takowa posiadal...:] niestety wzmacniacz nie jest nowy tylko wykrecony z autka ktore przyjechalo z niemcow...

A wiec poszukuje pomocy:] a wlasciwie dobrego elektronika/zakladu naprawczego jak znacie i osoby ktorej bede mogl podrzucic wzmacniacz do naprawy:] kto sie podejmie

tez mi coś w końcu w proboszczu jezdził to nie dziwota jakbym byl wzmaczniaczem tez bym odmówił

Cytat:
2006-12-05 20:29:26, pytlar pisze:
A wiec poszukuje pomocy:] a wlasciwie dobrego elektronika/zakladu naprawczego jak znacie i osoby ktorej bede mogl podrzucic wzmacniacz do naprawy:] kto sie podejmie

Pytlar teoretycznie mogę poprosić dwóch znajomych elektroników żeby na to popatrzyli. Problemem jest odległość, czy warto to wysyłać to raz, dwa że na pewno nie zrobią tego przed nowym rokiem.