Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() rafau DU Espero 1,5 GLX => ... Wyszków | 2006-11-30 12:08:00 W mondziaku miałem szeregowo (silnik-parownik-grzałka) i miałem niedogrzane wnętrze, ale mogło to się wiązać z padającą pompą wody.
Brachu ma w poldziu szereg i po wymianie pompy wody grzeje mu jak w saunie. W espero mam równolegle i jest kaplica: parownik ma mniejszy opór niż grzłka więc większy przepływ idzie na parownik => przy niskich obrotach siada ogrzewanie. Przy wysokich grzeje normalnie ale jak zatrzymuję się na światłach to albo podtrzymuję silnik na 2k -2,5k obrotów albo podnoszę temp. po ruszeniu i osągnięciu ok 3k obrotów ponownie zmniejszam temp. na regulatorze. Wkurzające ale można się przyzwyczaić. Mechanik uprzedzał mnie przed takimi konsekwencjami ale się uparłem na równoległe (po doświadczeniach z fordem) i teraz jak mnie widzi to się ze mnie nabija. Dodatkowa zaleta z szeregu to niewielka ingerencja w obieg: zdejmują wąż z głowicy, wpinają parownik i do parownika podpinają oryginalny wąż. Przy równoległym trzeba ciąć zasilenie i powrót nagrzewnicy i montować 'trójniki' które są dostępne tylko w wersji 'tworzywo termowytrzymałe' i ciekną. Ja w trakcie 80kkm przebiegu na gazie mam już trzeci komplet trójników (poprzednie się poskręcały od temperatury i płyn s(piotr)dalał* z układu. Ostatniego rozwiązania nie polecam - parownik będzie niedogrzany => mniejsze odparowanie gazu => większe zużycie, gorsze osiągi, szlag trafi zawory lub głowicę. *) imię czytać z francuska ![]() p.s. No offence do wszelkich Piotrków |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2006-11-30 14:25:05 Ja mam wpięty parownik zaraz za termostatem w wężyk (13) który ogrzewa przepustnicę.
Ogrzewanie u mni ejest jak najbardziej OK. ![]() Może nie domyka Ci się klapka od chłodnego powietrza? ![]() |
Wotti Daewoo Espero Warszawa-Wesoła | 2006-11-30 21:54:22 Niedawno rozmawiałem z kolesiem co mi gaz zakładał i mówił żeby jeśli już to parownik dać za nagrzewnicą.. także już nie wiem:/ |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2006-11-30 22:09:53
Puknij do Raffsy ...kilka m-cy temu zmieniał "konfigurację parownikową" z powodu właśnie braków w ogrzewaniu...na bank wie i ma doświadczenie Przed i Po ![]() |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2006-12-01 09:50:15
Z parownikiem nigdy nie miałem problemów. ![]() Ogrzewanie jak najbardziej działa prawidłowo ![]() Takie podłączenie mam u siebie już od prawie 3 lat. Ale mam inne pytanie do znawców. Czy prawidłowo rozumuję obieg wody w moim Esperaku? ![]() Czerwone strzałki - mały obieg Zielone strzałki - Duży obieg |