| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
markon Klubowy Weteran Grand Vitara 2 , Vit ... Pajęczno (EPJ) | 2006-12-01 18:22:46 Firmy Daewoo |
Kolber7 VW TOURAN & SKODA OC ... Katowice .::SILESIA TEAM::. | 2006-12-01 18:58:21 |
lucas48 Klubowy Weteran ![]() BMW 530i Warszawa Ursynów | 2006-12-04 19:39:39 podpinam sie pod ostatni watek dot. glosnikow i pytam was szanowni esperomaniacy:
chce zmienic glosniki na tylnej polce bez przerobek, znaczy bez powiekszania otworu i nnych wygibasow, po przestudiowaniu forum oraz oferty sklepow mam 2 upatrzone modele (ceny okolo 150zl): Alpine SXE-1725s Magnat Classic 163 Teraz pytanie ktory z nich wybrac bo nie moge sie zdecydowac, a wiem ze np na dane techniczne to nie ma co patrzec bo i tak kazdy producent mierzy po swojemu. Moze ktos mial z tymi badz podobnymi modelami doswiadczenie, chetnie wyslucham takze innych propozycji... ----------------- ..:: Tylny napęd jest jak seks... Po co na ręcznym? Jak można dać w pizd*** ::.. |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2006-12-04 23:32:44
Alpine. Co do postu wyzej to glosniki z przodu maja 10 cm a nie 10 '' |
lucas48 Klubowy Weteran ![]() BMW 530i Warszawa Ursynów | 2006-12-05 15:46:07
czy jeszcze jakas dobra duszyczka wypowie sie w tej kwestii? dorzucam jeszcze linki z danymi i zdjeciami: ALPINE SXE-1725S Magnat Classic 163 ----------------- ..:: Tylny napęd jest jak seks... Po co na ręcznym? Jak można dać w pizd*** ::.. |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2006-12-05 16:18:19 a jak w tej cenie chcesz dobrze to wybierz jakies pioneery lub mac-audio, alpine bedzie w tej klasie troszke zbyt słaby...
z tym ze musisz liczyc sie z tym ze przy takich glosnikach musisz miec z tylu cos co da Ci bass, bo kickbassu z tych glosnikow zadnego nie bedzie. |
lucas48 Klubowy Weteran ![]() BMW 530i Warszawa Ursynów | 2006-12-05 21:52:57 Ze pioneer bedzie lepszy od Alpine'a to sie nie spodziewalem, a mac audio to ma chyba wiekszosc zestawow niskie, wysokie + zwrotnica
co do basu to mam w bagazniku suba w skrzyni i o ile dobrze ciagnie najnizsze rejestry tak mam dziure miedzy srednimi a niskimi, brakuje bym to nazwal kick basu ----------------- ..:: Tylny napęd jest jak seks... Po co na ręcznym? Jak można dać w pizd*** ::.. |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2006-12-05 22:42:20
kickbass to trzeba miec dobrze wytlumione drzwi... piooner nie ma ogolnie lepszych glosnikow niz alpine, logiczne - ale w tej klasie cenowej nie zauwazysz roznicy. mac audio jak i inne zestawy to srednie + wysokie tony, niskich w drzwiach sie w ogole nie osadza, od tego jest bagaznik. pomiedzy srednimi a niskimi tonami jest kickbass i to on powinien siedziec w drzwiach, ale spod wzmacniacza to po pierwsze, i po drugie w wytlumionych. dalej, napisz jaki masz glosnik w bagazniku, pod jakim wzmacniaczem i w jakiej skrzyni to pomyslimy jak wydobyc z tego glosnika troche dokladniejszego basu. |
lucas48 Klubowy Weteran ![]() BMW 530i Warszawa Ursynów | 2006-12-05 23:16:03 po pierwsze pytalem o zalozenie czegos w tylna polke a nie w drzwi
sub jak w profilu czyli Dibeisi DBS-P1207A i brakuje mi wyzszego basu, regulacja odciecia ustawiona na jak najmniejsze ciecie, czyli w/g danych powinno byc do 2khz, ale tyle to on na pewno nie daje bo nie dosc ze bym byl zadowolony z calego basu, to jeszcze by mi gral srednimi ![]() ----------------- ..:: Tylny napęd jest jak seks... Po co na ręcznym? Jak można dać w pizd*** ::.. |
rafalko Espero 1.5 16v + Ave ... Wrocław | 2006-12-05 23:48:24 napisz jak ten Dibeisi sie sprawuje bo nisko w cienie stoi - moze bym sobie tez zakupił ![]() |
lucas48 Klubowy Weteran ![]() BMW 530i Warszawa Ursynów | 2006-12-06 00:07:37
wlasnie ze wzgledu na cene go kupilem technicznie sprawuje sie bez zarzutu (pol roku jezdzi po warszawskich dziurach ), a brzmieniowo tak jak wspomnialem schodzi nisko, nie dudni, gra calkiem przyjemnie (zwlaszcza jak za te pieniadze) tylko czasami chcialbym zeby zagral glosniej (ale to przyzwyczajenia z duuuzo lepszego i mocniejszego sprzetu domowego), za to jak otwieram bagaznik to sub dostaje skrzydel i basik rozlewa sie po okolicy, zeby z niego wiecej wyciagnac musialbym zrobic dziury w polce zeby dac mu lepsze ujscie do kabiny niz przez kanape
podsumowujac za te pieniadze szczerze polecam, nowego lepszego suba+wzmacniacz ciezko znalezc, a przy okazji dzieki wbudowanemu wzmacniaczowi odpada troche kabli oraz dobor odpowiedniego polaczenia wzmak-glosnik PS jak sie glosniej zagra masaz plecow dla pasazerow na tylnej kanapie murowany ----------------- ..:: Tylny napęd jest jak seks... Po co na ręcznym? Jak można dać w pizd*** ::.. |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2006-12-06 09:21:16
2khz ?? Chyba coś popieprzyłeś, bo 2000hz to baaaaardzo wysokie piszczki. 20hz bym zrozumiał, ale w praktyce żaden sub poniżej powiedzmy 1000zł nie zejdzie niżej niż @45hz, co gra niżej robi tzw. helikopterka który dręczy głośnik a nic pozytywnego z tego nie słychać... A apropo tylnej półki to wywal głośniki z tyłu KONIECZNIE bo bagażnik espero jest zbyt dobrze wytłumiony żeby męczyć suba głośnikami. Zagra dużo lepiej, głośniej i DOKŁADNIEJ oraz będziesz słyszał w końcu namiastki kickbassu. Jak już wywalisz głośniki z tyłu (chociażby do testów), włóż pozwijane szmaty w bassreflex suba i zobacz jak będzie grał. Powinien grać niżej, dużo dokładniej i minimalnie ciszej - i będzie miał trochę kickbassu, którego Tobie brakuje. A głośniki z półki wsadź w przednie drzwi i po sprawie. Stestuj te opcje i napisz jak chodzi Ci sub z tyłu bez tylnych głośników (bass-reflexy z bagażnika - BARDZO ważna rzecz w sedanach!) z zatkanym bass-reflexem. |
lucas48 Klubowy Weteran ![]() BMW 530i Warszawa Ursynów | 2006-12-06 10:55:40
wiem ze to bzdrura i to nie moj wymysl, tak ten sub ma w danych technicznych dlatego sie z tego smialem: 30-2000hz (ps nie chodzilo o dolna granice przetwarzania tylko o 2khz tyczace sie obciecia pasma z gory!) a "helikopterek" to np w domu mam ponizej 20hz a zakres 25-45hz idzie jak burza i pewnie gdyby nie to co w domu to bym w ogole seryjnego naglosnienia w espero nie ruszal
za malo jezdze samochodem zebym mial potrzebe przerabiania drzwi na wsadzenie 16cm glosnikow z tylu w drzwi frontowe, jak zapewne zauwazyles staram sie jak najnizszymi kosztami uzyskac jako takie brzmienie ktore mnie zadowoli w trakcie jazdy (znaczny szum oplywajacego powietrza), czyli bez zbednych przerobek i uzycie w miare tanich komponentow - tylko lekka poprawa seryjnego naglosnienia co do suba i wyjecia tylnych glosnikow to juz sie nad tym zastanawialem i w koncu sie pewnie do tego zabiore, tyle ze jak juz jestem przy esperaku to z reguly nie mam czasu na grzebanie, a druga sprawa ze z tylu glosniki musze miec bo w trakcie przewozenia pasazerow nie bede mogl sluchac muzyki, a to z prostego powodu ze z tylu bez glosnikow bedzie slychac wlasciwie tylko bas z suba, co predzej czy pozniej zmeczy kazdego siedzacego z tylu - w takim wypadku nalezaloby zrobic dziury w polce dla suba + pozostawic glosniki w fabrycznych miejscach, ale szkoda mi samochodu na takie przerobki ----------------- ..:: Tylny napęd jest jak seks... Po co na ręcznym? Jak można dać w pizd*** ::.. |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2006-12-06 11:02:06
ja w takim przypadku ustawiam radio zeby gralo bardziej przodem i nie ma zadnego problemu, moge suba nawet wylaczyc remotem. do przodu wlozysz 16cm na pierscieniach bez rozcinania blachy jak dobrze pomyslisz - mi sie udalo nawet przycisku klapy bagaznika nie przesuwalem.
szum oplywajacego powietrza?? przejedz sie np. polonezem to Ci mina kaprysy )
pozdrawiam
ps. to co slyszysz puszczajac bass 25hz jest do uzyskania tylko w dobrze wytlumionych pomieszczeniach ekranicznych lub tak samo dobrze wytlumionym aucie - nawet gdy nie ma helikopterka to bass nie bedzie wystarczajaco niski bo musialbys go tylko czuc a juz nie slyszec... ps2. mam nadzieje ze masz obcietego tego suba do 120hz max ?? sprawa trzecia to naprawde wloz sobie chociazby szmaty zatykajac porzadnie bass reflex... zobaczysz efekt bedzie i to spory. [ wiadomość edytowana przez: Cwikus dnia 2006-12-06 11:04:48 ] |
rafalko Espero 1.5 16v + Ave ... Wrocław | 2006-12-06 12:07:54 taaa z tym to racja - podstawa działania membrany głoścnika to różnica ciśnień akustycznych wewnątrz i na zewnątrz obudowy głośnika....im większa tym lepszą jakość dzwięku da się uzyskać a szcegolnie dla niskich częstotliwości... |
lucas48 Klubowy Weteran ![]() BMW 530i Warszawa Ursynów | 2006-12-06 12:30:50 w radiu za duzo nie ustawie bo jest starawe a cala regulacja suba jest na wzmacniaczu suba w bagazniku
hehe nie no esperaka do poldka nie bede przyrownywal, chodzilo tylko o to ze w trakcie jazdy to tak naprawde i tak guzik slychac w stosunku do tego co mozna uslyszec na postoju z wylaczonym silnikiem - od razu okazuje sie ze ten moj zestawik wcale tak zle nie gra
25hz mozna uslyszec, a nie tylko poczuc, w kontrolowanych warunkach slyszalem 16-17hz czyli tyle ile faktycznie moze uslyszec ucho ludzkie (ps dodam ze podawanie ze ludzie slysza 20-20khz jest sporym nagieciem, wymyslonym chyba tylko po to zeby bylo latwiej zapamietac )
subik ma odciecie ustawione na ucho w okolicach 100hz ----------------- ..:: Tylny napęd jest jak seks... Po co na ręcznym? Jak można dać w pizd*** ::.. |
Cruxx Espero Kraków | 2006-12-06 14:13:43 Tak a'propos jeżeli ktoś myśli że usłyszy np 20 Hz w aucie to proponuje obliczyć długość fali stojącej o takiej częstotliwości ... no chyba że ktos ma esperynke z plandeka ![]() |
lucas48 Klubowy Weteran ![]() BMW 530i Warszawa Ursynów | 2006-12-06 17:32:16
pytanko: jakim cudem slyszymy na sluchawkach bas skoro nawet 100hz to bedzie kolo 3m (chyba ze cos zle licze)? pytam bo wlasnie mialem taka mysl i nie wiem jak mam sobie odpowiedziec ![]() ----------------- ..:: Tylny napęd jest jak seks... Po co na ręcznym? Jak można dać w pizd*** ::.. |