MotoNews.pl

Pytanie o nakretki do felg stalowych

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Jezdze sobie obecnie na stalowkach w zwiazku z zima i mam koleczka dokrecone nakretkami do alusow.... i tu pojawia sie pytanie:

Czy do stalowek to trzeba raczej nakretki do stalowek zalozyc czy moge smigac na tych od alu?

pozdrawiam,
dymek

Możesz ale szybciej "zesujesz" nakretki te od alusów gdyz: materiał z którego są mykonane jest miększy a po drugie jest chyba inny stożek a alu niz stalowej feldze

stozek jest inny ale spoko nic sie nie stanie gorzej jak ktos odwrotnie smiga
zwroc uwage tylko czy przy dokrecaniu nakretka ci sie nie niszczy ale raczej nie powinna
pozatym nakretki do stalowek to koszt ok 1zl /szt

a i zakladam ze masz nakretki do alusów zwykle nie "pływajace" bo te faktycznie moga sie zniszczyc
pozdro

Cytat:
2006-12-03 08:34:43, organo pisze:
stozek jest inny ale spoko nic sie nie stanie gorzej jak ktos odwrotnie smiga zwroc uwage tylko czy przy dokrecaniu nakretka ci sie nie niszczy ale raczej nie powinna pozatym nakretki do stalowek to koszt ok 1zl /szt a i zakladam ze masz nakretki do alusów zwykle nie "pływajace" bo te faktycznie moga sie zniszczyc pozdro

plywajace czyli ze sie kreci taka "obroza" na nakretce ...

no to wlasnie takie mam

jak te plywajace dokladnie wygladaja??

Cytat:
2006-12-03 23:20:50, radekbox pisze:
jak te plywajace dokladnie wygladaja??

tak

Radził bym ci kupic nakretki do felg stalowych sam miałem taki dylemat i zastanawiialem sie czy kupowac
udalem sie do sklepu i porownalem
otoz nakretki do felg stalowych maja zupelnie inny stozek duzo mniejszy i bardziej wchodzi w felge (przynajmniej u mnie tak bylo)
nnajlepiej idz do sklepu wez jedna i poeownaj sam na wlasne oczy
u mnie sztuka kosztuje 2,70PLN

a takie do stałówek dobre jeśli moge zapytać??

nakrętki

Cytat:
2006-12-04 18:50:10, Kulek13 pisze:
a takie do stałówek dobre jeśli moge zapytać?? nakrętki

no wlasnie. moglby ktos powiedziec?

ten sam towar nowa aukcja

tanio i szrotow szukac nie trzeba jak nie ma czasu. pytanie tylko czy to dobre nakretki do stalowek.

[ wiadomość edytowana przez: dymek666 dnia 2006-12-06 14:00:15 ]

Cytat:
2006-12-04 18:50:10, Kulek13 pisze:
a takie do stałówek dobre jeśli moge zapytać?? nakrętki

to sa do alu felg ostatecznie moga byc do stalowek fakt jest ze kat stozka maja inny ale do stalowki ujda

Cytat:
2006-12-06 12:54:59, organo pisze:
to sa do alu felg ostatecznie moga byc do stalowek fakt jest ze kat stozka maja inny ale do stalowki ujda

ha ! teraz dopiero zauwazylem ze na klucz to to jest 17 ciekawe czy w kluczu-krzyzaku jest 17

panowie kombinujecie jak koń pod góre
jeszcze raz ale do rzeczy:
do felg stalowych (forda) są normalne stalowe nakrętki które wyglądają jak każda normalna nakrętka tyle że mają mały stożek około 3 mm wysokości (który jest węższy od samej nakrętki)
klik

do alufelg (orginalnych fordowskich) są nakrętki z pływającym kołnierzem (niecoszerszym niż sama nakrętka) i kupcie sobie takie (jak w linku od kielka naprzykład) a nie szukacie półśrodków.Naprawde nie wiem po co sobie urozmaicać a potem mieć z tego powodu problemy.

[ wiadomość edytowana przez: Remarq dnia 2006-12-06 14:34:08 ]

podepne sie...

Poniewaz Remarq'a linki umarły ponawiam pytanie...
Czy jesli to są nakrętki do stalówek
Klik
To czy nie mogę poprostu iść do OBI/Castoramy itp i kupić na kilogramy zwykłych stalowych nakrętek ??

up...

Cytat:
2007-11-06 07:55:27, polityk pisze:
up...

stożek naprowadza felgę na szpilkę; przy normalnych może być problem bo można nierównomiernie przykręcić felgę; nie mówię, że się nie da...druga sprawa to wytrzymalość materiału...trzecia sprawa to co za problem podjechać na najbliższy szrot i za parę zyli kupić komplecik

czyli rozumiem że nakretki fordowskie dokręcam ta strona do felgi ??
a nie tą płaską stroną.. ?

problem taki ze mam inne wydatki niz wywalić 50zł na nakretki i troche nie mam czasu biegac po szrotach...

Cytat:
2007-11-06 08:42:06, polityk pisze:
czyli rozumiem że nakretki fordowskie dokręcam ta strona do felgi ?? a nie tą płaską stroną.. ? problem taki ze mam inne wydatki niz wywalić 50zł na nakretki i troche nie mam czasu biegac po szrotach...

dokładnie tak; co do ceny to ja kiedyś płaciłem 1 od sztuki...komplecik wyszedł 16 zł

Cytat:
2007-11-05 08:11:54, polityk pisze:
podepne sie... Poniewaz Remarq'a linki umarły ponawiam pytanie... Czy jesli to są nakrętki do stalówek Klik To czy nie mogę poprostu iść do OBI/Castoramy itp i kupić na kilogramy zwykłych stalowych nakrętek ??

Linki umarły ale Remarq żyje i ci odpowie.
To co przedstawiłeś na fotkach wygląda jak oryginalne nakrętki.
No w woli ścisłości orginalne mają troszke dłuższy i bardziej ostry stożek ale mniejsza o to bo fotka z allego nie oddaje zupełnie skali.
Nie wiem czy kupno tych nakrętek na szrocie zajmie ci więcej czasu niż w sklepie. Obstawiałbym odwrotnie a zakładam że na szrocie dasz za komplet pewnie tyle co za nowe 4 szt. Pod żadnym pozorem nie kupuj zwykłych nakrętek stalowych płaskich do mocowania kół w swoim aucie. Masz jedno życie i dbaj o nie a dodatkowo nie widze potrzeby komplikowania rzeczy prostych.

[ wiadomość edytowana przez: Remarq dnia 2007-11-06 09:05:12 ]

Dzięki za odpowiedzi
Poprostu myslałem że nakrętki do stalówek są płaskie i to jeden pies czy beda mialy logo forda czy nie ;]
Mam już właściwe, 3 dyszki za komplet na szrocie ;]

PZDR