MotoNews.pl

Zmiana oleju z full syntetyk na polsyntetyk

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam
mam przejechane 255 kkm od poczatku lany jest mobil 1 5W-50
i zastanawiam sie nad przejsciem na polsyntetyk. czy powinienem to zrobic? czy sa jakies minusy takiego posuniecia?

nie ma zadnych przeciwskazan, a do aut z duzym przebiegiem nawet zalecane sa polsyntetyki, np ja leje valvoline, a mam 195 kkm

Cytat:
2006-12-03 12:52:07, aras519 pisze:
witam mam przejechane 255 kkm od poczatku lany jest mobil 1 5W-50 i zastanawiam sie nad przejsciem na polsyntetyk. czy powinienem to zrobic? czy sa jakies minusy takiego posuniecia?

jeśli nie bierze Ci istotnie dużo oleju to lej syntetyk

Ja zmieniłem na polsyntetyk teraz przy 185 tyś na mobil1 10w40.

u mnie 240 tys km, oleju nie bierze i leje syntetyk Mobil 1 5W50, jesli ci nie bierze oleju to zostan na syntetyku

Cytat:
2006-12-04 21:26:32, Outcast pisze:
u mnie 240 tys km, oleju nie bierze i leje syntetyk Mobil 1 5W50, jesli ci nie bierze oleju to zostan na syntetyku

popieram przedmowce..w ogole co to za pomysl ze przy okreslonym przebiegu nalezy rezygnowac z syntetyku? a po co? lac taki jak zawsze i nie myslec o tym

witam
jak nie bierze oleju, ma dobre cisnienie oleju, silnik szczelny, to według strej zasady - nie ma powodow do zmian, chyba ze ciecie w kosztach, ale zysk niewielki
pozdrawiam

Cytat:
w ogole co to za pomysl ze przy okreslonym przebiegu nalezy rezygnowac z syntetyku? a po co? lac taki jak zawsze i nie myslec o tym

Olej polsyntetyczny charakteruzuje sie m.in. tym, ze regeneruje i konserwuje uszczelki i np zapobiega wyciekom poprzez gestrza strukture niz olej syntetyczny.

Jednak jesli silnik jest w dobrym stanie, nie pobiera oleju i nie widac wyciekow, nie ma potrzeby zamieniac syntetyka na polsyntetyk.

Zreszta na to reguly nie ma, kazdy robi jak uwaza i zamiana oleju syntetycznego na polsyntetyk przy duzym przebiegu ma tyle samo przeciwnikow co zwolennikow.

Ja osobiscie zmienilem olej na polsyntetyczny przy przebiegu 190tys km.

Pozdr

Cytat:
2006-12-05 14:47:18, roper pisze:
Olej polsyntetyczny charakteruzuje sie m.in. tym, ze regeneruje i konserwuje uszczelki i...........

kisztan napewno jestes wielkim znawca, tylko zmien sobie nicka na
KASZTAN

Ty odrozniasz tylko olej do samochodu i olej do smazenia, i to tylko wtedy jak sa w odpowiednich pojemnikach z duzymi napisami

poczytaj sobie o olejach i wtedy zablysnij na forum przesmiewco, albo dorzuc jakis blyskotliwy komentarz, chociaz o blyskotliwosc jednak Cie nie podejrzewam

Cytat:
2006-12-05 14:47:18, roper pisze:
Olej polsyntetyczny charakteruzuje sie m.in. tym, ze regeneruje i konserwuje uszczelki i np zapobiega wyciekom poprzez gestrza strukture niz olej syntetyczny. Jednak jesli silnik jest w dobrym stanie, nie pobiera oleju i nie widac wyciekow, nie ma potrzeby zamieniac syntetyka na polsyntetyk. Zreszta na to reguly nie ma, kazdy robi jak uwaza i zamiana oleju syntetycznego na polsyntetyk przy duzym przebiegu ma tyle samo przeciwnikow co zwolennikow. Ja osobiscie zmienilem olej na polsyntetyczny przy przebiegu 190tys km. Pozdr

moj Złomiak ma 250000 i od 35000 jezdze na maxlife valvoline pólsyntetyk , bierze 2l na 10000 a ile brał na syntetyku to niewiem
jak kupłem to wlałem maxlife tak mi doradzono

Cytat:
2006-12-04 21:00:28, bartos79 pisze:
Ja zmieniłem na polsyntetyk teraz przy 185 tyś na mobil1 10w40.

10W40 to raczej mobil s

Cytat:
2006-12-05 17:41:02, roper pisze:
kisztan napewno jestes wielkim znawca, tylko zmien sobie nicka na KASZTAN Ty odrozniasz tylko olej do samochodu i olej do smazenia, i to tylko wtedy jak sa w odpowiednich pojemnikach z duzymi napisami poczytaj sobie o olejach i wtedy zablysnij na forum przesmiewco, albo dorzuc jakis blyskotliwy komentarz, chociaz o blyskotliwosc jednak Cie nie podejrzewam

A co masz do Kasztanów?
Ja się nie wyśmiewam z Twojego nicku.

Tylko z gafy jaką strzeliłeś, co oczywiście może się każdemu przytrafić

Ale jeśli to ja sie mylę to przepraszam, człek uczy się przez całe życie.
Prosze jednak o fakty, gdzie to takie mądre rzeczy wyczytałeś, że

Olej polsyntetyczny charakteruzuje sie m.in. tym, ze regeneruje i konserwuje uszczelki.

Wg. mojej wiedzy, każdy olej jest szkodliwy w większym lub mniejszym stopniu na uszczelki.
Olej może konserwować metal, ale na 100% nie konserwuje, a w żadnym wypadku nie regeneruje gumy!!!

PS.
Dla Twojej wiadomości.
Na olejach znam się dość dobrze zarówno hydraulicznych, jak i silnikowych.
Posiadam wiedze nie tylko teoretyczną, ale rózniez praktyczną, którą przez cały czas mam okazję nabywać i stosować w mojej pracy zawodowej (samodzielny specjalista ds. Utrzymania Ruchu)

Pozdrawiam
Kisztan vel. KASZTAN

Cytat:
2006-12-06 12:20:59, kisztan pisze:
Wg. mojej wiedzy, każdy olej jest szkodliwy w większym lub mniejszym stopniu na uszczelki. Olej może konserwować metal, ale na 100% nie konserwuje, a w żadnym wypadku nie regeneruje gumy!!!

W takim razie mam pytanie : co to jest za rodzaj olejów mineranych firmy Castrol "high milage" - na ulotce informacyjnej pisze że przeznaczone sa one dla silników z dużym przebiegiem, posiadaja -specjalną- formułę regenerującą uszczelki ....chyba, że to co tam pisze oznacza coś innego niż jest napisane ???

PS: czy ew. stosowanie czegoś takiego dyskwalifikuje potencjalnego "forum_owicza" do zabierania głosu na forum

Co do uszczelek to prędzej zniszczy je żąb czasu oraz temperatura.

OT. Jest to forum dyskusyjnie więc każdy ma prawo się wypowiedzieć, ale ludzie szanujmy się na wzajem .

Cytat:
2006-12-07 12:17:11, nawigator5 pisze:
W takim razie mam pytanie : co to jest za rodzaj olejów mineranych firmy Castrol "high milage" - na ulotce informacyjnej pisze że przeznaczone sa one dla silników z dużym przebiegiem, posiadaja -specjalną- formułę regenerującą uszczelki ....chyba, że to co tam pisze oznacza coś innego niż jest napisane ???

A przepraszam (zastapię piotr-ka pod jego nieobecność ), ale ile masz lat żeby wierzyć w ulotki reklamowe producenta? Olej regenerujący uszczelki? Znaczy że je naprawia, tak? Gratuluję wiary w słowo pisane, tylko nie próbuj proszę sprawdzać czy pofruniesz z dachu po wypiciu red bula, bo napiszą, że dodaje skrzydeł.

Cytat:
2006-12-06 12:20:59, kisztan pisze:
. Posiadam wiedze nie tylko teoretyczną, ale rózniez praktyczną, którą przez cały czas mam okazję nabywać i stosować w mojej pracy zawodowej (samodzielny specjalista ds. Utrzymania Ruchu) Pozdrawiam Kisztan vel. KASZTAN

I to w BISPOL'u

Cytat:
2006-12-07 12:56:27, JaRabbit pisze:
I to w BISPOL'u

Ba...

Szanowni forum_owicze podpisuję się pod postem kol. DENWERa "szanujmy się na tym forum" nie piszmy postów nie wnoszących niczego merytorycznie przydatnego. Trzymajmy jakiś przyzwoity poziom. Na resztę szkoda miejsca.

(...) Ja jeżdżę na "czarnym" Castrolu GTX ....mineralnym. Jeżdże na takim bo cieknie mi między skrzynią a silnikiem i szkoda mi kasy na dolewanie ok. 1L / 1000km jakiegoś syntetyku. (..) Pisze na nim że "jest to [ich] najbardziej zaawansowany technologicznie olej" Jeżeli ktoś za chwile napisze, że to co pisze jest bez sensu - to mam rozumieć, że równie dobry jest - Selektol - ??? To niech się podpisze osoba, która na takim jeździ. Albo oczekuje propozycji Waszym zdaniem dobrego oleju mineralnego.