MotoNews.pl

195/65 15 do Astry G ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich!
Mam pytanko, udło mi sie okazyjnie kupić opnki zimowe
do mojej Astry G o wymiarze 195/65 15, w instrukcji doczytałem
że mają być 195/60 15, czy z tymi w/w nie bedę miał żadnych niespodzianek typu obcieranie czy coś tam . Podpowiedzcie proszę, bo w tym tygodniu chciałem jechać na przekładkę.
Pozdrawiam

ja tam mam z przodu 195/65 a z tylu 185/65 i zadnych problemow nie ma! oczywiscie zimoweczki

aha, dodam jeszcze meahiper wazna rzecz: jak mialem z tylu 195/65 to mi tarlo o nadkola jak jechalo 5 osob!!!! takze takie sie na tyl nie nadaja!!!!!

[ wiadomość edytowana przez: Qba1906 dnia 2006-12-04 17:50:29 ]

Dzięki Qba za podpowiedź.
Jeszcze zostaje kwestia taka że nie mam założonych nadkoli z tworzywa więc może obskoczę na tych gumach, co sądzicie?

[ wiadomość edytowana przez: romo76 dnia 2006-12-04 21:40:21 ]

no to wg mnie tylko metoda prob i bledow.. powiem Ci, ze mnie dosc konkretnie tarlo na kazdej (chocby minimalnej) nierownosci.
jezeli w aucie siedzialy 3-4 osoby, bylo ok, ale przy pelnym obciazeniu to tragedia. Probuj kolego, jezeli sie nie uda, to proponiuje podjechac do oponiarza jakiegos i "zamienic" dwie oponki na 195/60 lub tak, jak ja mam 185/65.

Pozdrawiam

ja okazyjnie kupiłem alufelgi z oponami od Vectry B do Astry F w rozmiarze 195/65/15. Wszyscy mi mówili że będzie tarło, a wczoraj jechałem z ładunkiem 350kg w bagazniku i dwie osoby z tyłu i nic nie tarło

Cytat:
2006-12-04 15:55:39, romo76 pisze:
Witam wszystkich! Mam pytanko, udło mi sie okazyjnie kupić opnki zimowe do mojej Astry G o wymiarze 195/65 15, w instrukcji doczytałem że mają być 195/60 15, czy z tymi w/w nie bedę miał żadnych niespodzianek typu obcieranie czy coś tam . Podpowiedzcie proszę, bo w tym tygodniu chciałem jechać na przekładkę. Pozdrawiam

Zobacz w książkę, jakie opony dopuszcza producent i wszystko będziesz miał jasne!!

W książce .... to był mój pierwszy krok ale nie zawsze wszystko jest zgodne z ksiażkami i ich wydawcą, chciałem zasięgnąć trochę porad praktycznych.
Może ktoś stosował oponki o tych wymiarach i było ok.
W książkach piszą np.: "stosuj tylko oryginalne produkty", i co wtedy robisz, stosujesz się do tego ? Sam nie jestem za badziewiem ale czasami szukam zamienników lub innych możliwości.
Pozdrawiam

tu nie chodzi o orginalne produkty tylko o średnicę koła, Zobacz jaka jest największa dopuszczalna instrukcją a potem wylicz jak się ma do tych danych rozmiar opony która Cię interesuje.

też o tym myslałem i mnie zmobilizowałeś:
po obliczeniach wyszło że między zalecanymi a tymi co mam jest
19,5 mm więcej na średnicy czyli moje będą krótko mówiąc ok
10 mm szersze na strone.
Co myślicie, chyba powinno być oki.

Zajrzyj tutaj http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp Pozdrawiam

Wielkie dzięki radeck!
Znowu wiem więcej, z dopuszczalnej wyszło że mogą być,
a z tabeli wynik jest identyczny z moim.
Zaryzykuję

to nie ryzyko. U mnie fabrycznie 175/70/14 a założyłem 175/80/14 i nie ma żadnego problemu

Oponki założyłem dzisiaj, nie ma żadnych problemów ,
nie obcierają i napewno nie będą. Wszystkim którzy w przyszłości będą mieli wątpliwości mogę spokojnie powiedzieć - zakładajcie, luzu jest jeszcze w ciu.......

Dzięki również wszystkim za dobre rady
Pozdrawiam

Jeżdżę już trzecią zimę na oponach195/65/15 i nie raz miałem duże obciążenie i stwierdzam,że jest ok.

Zafira ma takie w standardzie, a to przecież te same podwozie.

jest jeszcze sprawa wskazywania predkosci i przejechanych kilometröw-u mnie jest ok.10 km/h miedzy zima a latem ----w G powinno byc /60 -a szerokosc 185 byla u mnie w standarcie przy 195 musialem miec z tylu zaginane blotniki i czesc wewnetrznä blotnika byla szlifowana bo przy pelnym obciazeniu szlifowalo

jak napisał wcześniej radeck dobrze widać różnice wstawiając dane do tabeli
http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp

przy oponkach o których piszemy jest różnica ale myślę
że do wytrzymania

Pozdrowionka

Cytat:
w G powinno byc /60 -a szerokosc 185 byla u mnie w standarcie przy 195 musialem miec z tylu zaginane blotniki i czesc wewnetrznä blotnika byla szlifowana bo przy pelnym obciazeniu szlifowalo

to nie wina opon tylko Twoich felg, a dokladniej ET, ja mam w lato 205 szerokosc i nigdy nic nie trze. Prawidlowe fabryczne ustawienia to 185/65/15, 195/60/15, 205/50/16

dokładnie, moje letnie to też 205/50 16 i nie ma prawa trzeć,
coś z ET rzeczywiście CHAOSseba masz