MotoNews.pl

Cholerne nawiewy na szyby w Espero :(

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Oczywiście z nawiewu na szyby nie leci nic, przeszukałem forum, poprawiłem te rury w drzwaich bo rzeczywiście miały połamane zaczepy tak jak pisaliście i dalej nic, trochę mnie drażni jak jadę w 4 osoby i wszystko zaparowane chyab że dmuchawa zasuwa na 2 albo 3, co z tym dzidostwem zrobić??

Cytat:
2006-12-07 09:10:02, kamyk2 pisze:
Oczywiście z nawiewu na szyby nie leci nic, przeszukałem forum, poprawiłem te rury w drzwaich bo rzeczywiście miały połamane zaczepy tak jak pisaliście i dalej nic, trochę mnie drażni jak jadę w 4 osoby i wszystko zaparowane chyab że dmuchawa zasuwa na 2 albo 3, co z tym dzidostwem zrobić??

Obawiam się, że pozostaje się przyzwyczaić - jadąc w 4 osoby niezdety - tak jak piszesz - dmuchac musi na dwójce lub trójce coby nie parowało.

wlacz klime i po problemie...

Jadąc z kilkoma osobami na pokładzie przy zamkniętych szybach nie mając klimatyzacji to objaw parowania szyb jest normalny. Drugi bieg dmuchawy to standart. Praktycznie mało kiedy używałem 1-go biegu dmuchawy.
Co można jedynie zrobić:

• umyć porządnie szyby, co jest częstym powodem parowania
  • uchylać trochę okno kierowcy
  • sprawdzić sprawność układu podciśnieniowego, który steruje
    nawiewami. Być może coś nie działa i nie załączony jest nawiew na
    szyby mimo ustawienia na poktętle sterowania (bylo na forum)

Cytat:
2006-12-07 11:36:12, DENWER pisze:
Jadąc z kilkoma osobami na pokładzie przy zamkniętych szybach nie mając klimatyzacji to objaw parowania szyb jest normalny. Drugi bieg dmuchawy to standart. Praktycznie mało kiedy używałem 1-go biegu dmuchawy. Co można jedynie zrobić:
  • umyć porządnie szyby, co jest częstym powodem parowania
  • uchylać trochę okno kierowcy
  • sprawdzić sprawność układu podciśnieniowego, który steruje nawiewami. Być może coś nie działa i nie załączony jest nawiew na szyby mimo ustawienia na poktętle sterowania (bylo na forum)

Ja praktycznie zawsze mam uchyloną szybę tylną minimalnie i tez pomaga. Do porad oprócz mycia szyb dodałbym regularne odkurzanie wnętrza - kurz trzyma wilgoć, która później paruje...

Kiedyś w Auto Świecie testowali płyny i pianki mające zapobiegać parowaniu szyb od wewnątrz.
I wiecie jaki środek okazała się bezkonkurencyjny?.... najtańszy i najzwyklejszy szampon do wlosów .
Używają go taksówkarze i ponoć przez ponad tydzień testów ani raz szyby nie zaparowały no nasmarowaniu szamponem i wytarciu do sucha .

głównym powodem zaparowania jest wilgoć, którą wnoszą pasażerowie do środka i którąwydychają.
POnieważ trudno jest zabronić pasażerom oddychania trzeba wykorzystać tę pierwszą wskazówkę i kazać wrzucić mokre płaszcze do kufra (oczywiście gdy jest deszcz)
jeśli na pokład właduje się 4 osoby w mokrym ubraniu to nie ma bata żeby odparować szyby bez klimy...

Polecam dodatkowo sprawdzić stan wykładziny podłogowej, zerknąć co się pod nią dzieje.

Cytat:
dmuchawa zasuwa na 2 albo 3

no cholera straszne dmuchawa na 2 tylko se w łeb strzelić

ja w samochodzie ojca w mercedesie sprinterku mam rozwalona dmuchawe i dziala tylko na 4 biegu to to jest nie do wytrzymania

Cytat:
2006-12-07 17:42:44, dESPEROl pisze:
no cholera straszne dmuchawa na 2 tylko se w łeb strzelić

2 albo 3 w dmuchawie to już jak dla mnie głośno, rozwiązanie z nawiewem na szybę w drzwiach to zwykły idiotyzm, w nexii takich wynalazków nie było, zwykłe kratki po bokach deski i starczyło 1, było cicho i przyjemnie

Sugeruję wykonac pewną przeróbkę w nawiewie na boczne szyby.
Ponieważ te nawiewy w drzwiach (te skierowane na pasażera) są g...o warte i wg mnie niepraktyczne, kanał doprowadzający powietrze do tych nawiewów połaczyć z kanałem od nawiewu na boczne szyby...tak połączyć, aby całe powietrze waliło na boczne szyby. Połączenia kanałów należy dokonać w drzwiach. Coby nie waliło chłodem z nawiewu pasażerów, wystarczy zrobic malutki przelocik i po kłopocie.

Po takiej przeróbce jak Ci szyby zaczynają zachodzić, przełaczasz nawiew na w położenie bezpośrednio na pasażerów i zamykasz (przymykasz) dziury nawiewów nad regulatorem nawiewu.
minimalnie uchylasz szybke aby odparowana wilgoć wyszła na zewnątrz. Myślę że drugie bieg dmuchawy w zupełności wystarczy.

Cytat:
2006-12-08 09:26:59, AsterixGal pisze:
Sugeruję wykonac pewną przeróbkę w nawiewie na boczne szyby. Ponieważ te nawiewy w drzwiach (te skierowane na pasażera) są g...o warte i wg mnie niepraktyczne, kanał doprowadzający powietrze do tych nawiewów połaczyć z kanałem od nawiewu na boczne szyby...tak połączyć, aby całe powietrze waliło na boczne szyby. Połączenia kanałów należy dokonać w drzwiach. Coby nie waliło chłodem z nawiewu pasażerów, wystarczy zrobic malutki przelocik i po kłopocie. Po takiej przeróbce jak Ci szyby zaczynają zachodzić, przełaczasz nawiew na w położenie bezpośrednio na pasażerów i zamykasz (przymykasz) dziury nawiewów nad regulatorem nawiewu. minimalnie uchylasz szybke aby odparowana wilgoć wyszła na zewnątrz. Myślę że drugie bieg dmuchawy w zupełności wystarczy.

No niby można, ale jednak w zimę, jak wsziadam do wychłodzonego wozu, to często ustawiam sobie ten boczny na rękę/kierownicę i na dwójeczkę. Od razu lepiej i cieplej w łapy się robi.

Cytat:
2006-12-08 09:32:17, Walus pisze:
No niby można, ale jednak w zimę, jak wsziadam do wychłodzonego wozu, to często ustawiam sobie ten boczny na rękę/kierownicę i na dwójeczkę. Od razu lepiej i cieplej w łapy się robi.

Ja tam wkładam obie pod tyłek

Cytat:
2006-12-08 09:56:26, AsterixGal pisze:
Ja tam wkładam obie pod tyłek

Rozumię, żę włanczasz wtedy naturalny nawiem na dłonie

Cytat:

Cytat:
2006-12-08 10:08:54, kisztan pisze:

ciekawe co na to pasazerowie

[ wiadomość edytowana przez: Jabuszko dnia 2006-12-08 10:58:17 ]

[ wiadomość edytowana przez: Jabuszko dnia 2006-12-08 10:59:26 ]

Cytat:
2006-12-08 10:08:54, kisztan pisze:

Taaaa, zwłaszcza po cebuli albo kapuście...

Lepsza będzie grochówka lub fasoka po bretońsku

Cytat:
2006-12-08 12:37:28, AsterixGal pisze:
Taaaa, zwłaszcza po cebuli albo kapuście...

Po kapuście to mże przytrafić się przez pomyłkę jakiś kleks

Lepiej tak jak pisze DENWER ustalić jadłospis na dania grochowe