Niepodłączone kabelki - prosze o pomoc - foto

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Kupiłem espero i pod maską znalazłem niepodłączone kable, wiem że jeden jest od czujnika MAT i tam go podłączyłem ale nie wiem czy prawidłowo bo czujnik ma zerwaną obudowę, jest tam czarny i żółty kabel więc mogłem założyc odwrotnie poniżej foto

a ten nie mam pojęcia gdzie ma być wpięty:

i ten też nie wiem gdzie ma być:

Proszę o pomoc

ten drugi to od poziomu plynu w spryskiwaczu jak domniemywam...jak go zewrzesz to zaświeci ci sie na liczniku

Cytat:
2006-12-07 21:52:15, rafalko pisze:
ten drugi to od poziomu plynu w spryskiwaczu jak domniemywam...jak go zewrzesz to zaświeci ci sie na liczniku

Bzdura. Po pierwsze nie drugi a ostatni, po drugie nie od poziomu płynu a od pompki spryskiwacza, po trzecie, to jest samochód z ABS więc nie ma go gdzie wpiąć ani z czym zewrzeć, po czwarte ten samochód ma czujnik poziomu juz fabrycznie.

-----------------
czasem tu zaglądam

mat - nie ma żadnego znaczenia jak podłączysz - jest to zwykły rezystor (termistor) więc się nie przejmuj

co do drugiej kostki to nie powinna tak sobie wisieć, ale teraz nie przychodzi mi do głowy nic konkretnego. Napisz jakie są kolory kabelków to może dojdziemy.

trzecia kostka wygląda na nieistotną (brak zabezpieczenia przed wilgocią) i jest to prawdopodobnie złacze pompki spryskiwacza. Espero ma standardowo dwie kostki podłączeniowe dla tej pompki. Jedna jest podłączona, a druga dynda swobodnie. Prawdopodobnie wyłowiłeś tą dyndającą. Dla pewności wetknij w nią kabelki zakończone żarówką albo miernik i sprawdź czy pojawia się tam prąd po włączeniu spryskiwacza (oczywiście domyślam się że spryskiwacz Ci działa)

a światła cofania są?może to kostka właśnie od tego

Ten drugi ma końcówke jak przewód od czujnika ABS. Tylko, że ABS nie ma peszla...

Korde, natchnęło mnie. VSS? czyli czujnik prędkości. Powinien być wpięty w gniazdo znajdujące się na krótkiej wiązce wychodzącej ze skrzyni begów koło linki prędkościomierza

[ wiadomość edytowana przez: Navi dnia 2006-12-08 14:21:57 ]

Witam, to napewno nie od czujnika predkosci ani od czujnika ABS, bo to mi działa to są dwa białe kabelki, rzeczywiście nie mam wstecznego ale gdzie ma być podłączony kabel od światła wstecznego bo szukałem ze 20min i ślepy jestem?

[ wiadomość edytowana przez: saqul dnia 2006-12-08 15:06:33 ]

Musisz obejrzeć na skrzynię od góry.Koledzy,może zrobi ktoś fotkę ze zbliżeniem na włącznik świateł cofania???Bo ja już nie mam esperaka i nie mogę zrobić wizji lokalnej
Na początek zewrzyj te przewody,jeżeli to jest to,to zapalą ci się światła cofania.I jesteśmy w domu

Cytat:
2006-12-08 14:19:57, Navi pisze:
VSS? czyli czujnik prędkości. Powinien być wpięty w gniazdo znajdujące się na krótkiej wiązce wychodzącej ze skrzyni begów koło linki prędkościomierza

do czujnika prędkości idą 3 kabelki

Cytat:
2006-12-08 16:30:46, JaRabbit pisze:
do czujnika prędkości idą 3 kabelki

fakt

ok. temat zamknięty, to był kabelek od wstecznego i już go podłączyłem, dziękuje wszystkim za porady

A ja chciałem zapytać o kabelek, który zaznaczyłem czerwonymi strzałkami (wykorzystałem zdjęcie z tego wątku). U mnie luźno wisi i nie widzę miejsca do podpięcia. Ze zdjęcia też trudno dojrzeć czy jest wpięty a jeśli tak to do czego.

To jest kabelek serwisowy .Służy do sprawdzania pompy paliwa.Na którymś zlocie była rozmowa na ten temat