MotoNews.pl

Do ilu obrotow moge sie wkrecac

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Mam małe pytanko.
Z racji tego że jezdze narazie tylko na gazie (pompa paliwa byla spalona przez poprz. wlasciciela) do ilu obrotow moge bezpiecznie wkrecac swoje male GSI (C20NE). Przyznam sie ze niechcaco pare razy wskazowka przeszla 7000 rpm/min.
Pozdrawiam.
Gluchy_GSI

na benzynce masz tylko odciecie zaplonu, na gazie z reguly kreci wyzej, u mnie tez ponad 7 tys na wyskalowanym wlasnie do 7 obrotomierzu.

ja takze na benzynce nie jezdze(szarpie, przerywa,nie wkreca sie w obroty)...przeplywomierz chiba

krec go krec, nawet jak pasek sie zerwi e to silnik taki jest bezkolizyjny

Niema sensu kręcić powyżej 6000,bo max. mocy ma właśnie przy 6tys. Powyżej tylko katujesz motor i tracisz osiągi.To nie japońska szlifierka,tylko 8V. Powodzenia!

Dzieki za sugestie.
Pozdrawiam
Gluchy_GSI

mam gsi c20ne i tak normalnie do 5tys krece w jezdzie a czasem do 6tys ale wiecej niedaje bo to jak zaznaczyl kolega nizej katowanie silnika no i rowniez na gazie

C20NE ma moc max osiagana przy 5200 obr/min wiec nie widze sensu zeby krecic silnik powyzej 5500 zwlaszcza na gazie

zauwazylem ze jet juz kilka gsi na tym forum
moze ktos z was ma na sprzedaz podkladke (ta gumowa) przedniego zderzaka??

a moze wiecie czy da sie dopasowac od vectry B??

według mojej skromnej wiedzy max moc C20NE osiągana jest przy 5400 obr/min a max moment obrotowy czyli 170 Nm przy 2600 obr/min

a tak przy okazji to po co kręcić silnik do granicy obrotów lub do odcięcia kiedy maksymalne przyśpieszenie osiąga się w zakresie maksymalnego momentu obrotowego. moc nie ma nic wspólnego z osiąganym przez samochód przyśpieszeniem a jest jedynie odpowiedzialna za maksymalną prędkość.

tak więc optymalnym sposobem korzystania z posiadanej mocy oraz momentu jest utrzymywanie silnika w zakresie pomiedzy max momentem a max mocą, a w celu osiągania maksymalnych przyśpieszeń konieczna jest taka zmiana przełożeń aby przyśpieszenie na kolejnym biegu rozpoczynać od max momentu obrotowego.

Robert z miasta Krakowa ma absolutną rację. Moment obrotowy, a nie moc. Pzdr.

Proponuję sprawdzić doświadczalnie. Jedynka, gaz do dech i tak przez 5 min. - wtedy zobaczysz do ilu można kręcić