PLEXI do licznika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Nie wiem czy ktoś już próbował bo w wyszukiwarce nie udało mi sie zlokalizować - wyciąć z plexi wskazówki do tarcz licznika i podswietlić je np na czerwono diodą...??? Bo udało mi sie znalezc sklep gdzie tną to na metry i wziąłbym troche za 10 zł i może spróbował... Widziałem post z przekładką z licznika nexii ale to za drobie rozwiązanie Pozdrawiam

nikt nie probowal samodzielnie robic wskazowek..ale np cezariusz zaadaptowal wskazowki bodajze od vectry A

pomysl karkolomny..tzn nie jest wcale zly..ale nie wiem czy uda ci sie to dobrze zrobic..szczegolnie dobrze osadzic wskazowke na bolce..lepiej kupic za 30zl stare zegary na allegro ktore maja odpowiednie wskazowki..tak mi sie wydaje

mi sie w esperaku marzy podswietlenie zagerow takie jakie jest np. w nowym accordzie, ale to nierealne

Cytat:
pomysl karkolomny..tzn nie jest wcale zly..ale nie wiem czy uda ci sie to dobrze zrobic..szczegolnie dobrze osadzic wskazowke na bolce..lepiej kupic za 30zl stare zegary na allegro ktore maja odpowiednie wskazowki..tak mi sie wydaje

hmm jak kupie nawet stare zegary to i tak problem przkładki samej wskazówki na bolec przecież pozostanie... a mi chodzi tylko o to zeby ten długi patyk wywalić i wkleić ładnie wycięty kawałek plexi w kształcie takiego półksiężyca zwęzającego sie ku końcu - tak np jest w volvo zrobione i wygląda swietnie...trzeba by jedynie powiercić dziury na swiatło diód od spodu

wskazówki od Vectry A pasują prawie idealnie.
Cały zestaw wskaźników kupiłem za 30 zł i sprzedałem bez wskazówek za 20 zł
U mnie wygląda to mnie więcej tak:
1. Brak podświetlenia

2. Podświetlenie nocne ver.1

3. Podświetlenie nocne ver.2

4. Podświetlenie nocne ver.3

4. Podświetlenie nocne ver.4

Ps. To nie jest "virtual tuning".
W rzeczywistości wygląda to o wiele lepiej, bo aparat miał problemy z odwzorowaniem faktycznych kolorów, np. kolor niebieski na fotce jest w rzeczywistości kolorem fioletowym, a dokładniej to światło pochodzi z diód ultrafioletowych.

Cytat:
2006-12-09 01:08:44, Outcast pisze:
mi sie w esperaku marzy podswietlenie zagerow takie jakie jest np. w nowym accordzie, ale to nierealne

jest jaknajbardziej realne..potrzeba do tego swiecacej na bialo foli elektroluminescencyjnej mozna ja kupic chociazby w elfie..ale to drogi sklep wiec przypuszczam ze mozna to kupic sporo taniej..efekt bedzie o niebo lepszy niz dowolna ilosc ledow..swiatlo bedzie rownomierne i ogolnie bedzie git...ale po primo to kosztuje po secundo to w ogole nie wiem czy warto sie z tym tak cackac..

natomiast podswietlane wskazowki to naprawde dobry patent..jedyna uwage jaka mam do projektu kolegi to to ze pokrywy osek wskazowek powinny byc moim zdaniem czarne..

ale ogolnie jestem na TAK

kolega tommi naprzekładal sie chyba tych podświetleń zeby pokazac mozliwości kolorystyczne - ale najlepsze jest chyba podświetlenie niebieskie i czerwone wskazówki jak na ostatniej focie...chociaż to ocena subiektywna --> no i cieżko odwzorowac czerwone pola na skali...

co do równomierności podświetlenia to na fotach niżej nie jest zbyt perfekcyjnie ale ja rozlozylem jeszcze kilka dodatkowych diodek pod zegarami (główki kruszylem żeby uniknąć punktowości) i wyszło mi praktycznie idealnie...(koszt to n*72gr - czyli niewiele)

mam pytanie tylko --> czy bezproblemowe jest ściąganie wskazówek z iglic i później ich justowanie po założeniu ??? i drugie --> czy trzeba wiercić dziurke na diodke pod wskazówke i czy łatwo ona tam wchodzi (zakładam średnice główki 3mm) - bo przeciez pod spodem jest cały szkielet podtrzymujący tarczę a nie pamietam juz odkad robilem niebieskie podswietlenie jakie tam są warunki jeśli chodzi o ilość wolnego miejsca...

[ wiadomość edytowana przez: rafalko dnia 2006-12-09 19:17:46 ]

no na tych fotkach wygląda super-tylko powiedz kolego:
-jak wyglada sprawa ze zdjeciem tych wskazówek i zalozeniu nowych
-czy ty specjalnie aby pokazac "nam" wymieniales te diodki czy zalozyles takie diodki które swiecą na rózne kolory co mozna przełączać
-do czego sluzy ta zielona diodka?
-mogłbys opisac lub pokazac jak wyglada twój licznik od tyłu?tzn czy wlozyles dodatkowe diodki?jakie te diodki? w których miejscach ewentualnie

Cytat:
kolega tommi naprzekładal sie chyba tych podświetleń zeby pokazac mozliwości kolorystyczne

Nic nie przekładałem, a jedynie przestawiłem przełącznik w odpowiednie położenie .
W zegary mam wstawione 3 kolory LED: super jasne białe, super jasne czerwone i ultrafioletowe. Pod wskazówkami są umieszczone LEDy 3mm czerwone i ultrafioletowe. Całość podłączona jest pod przełączniki schowane pod deską. Podświetlenie zegarów i podśw. wskazówek sterowane jest osobnymi przełącznikami

Cytat:
co do równomierności podświetlenia to na fotach niżej nie jest zbyt perfekcyjnie ale ja rozlozylem jeszcze kilka dodatkowych diodek pod zegarami (główki kruszylem żeby uniknąć punktowości) i wyszło mi praktycznie idealnie...(koszt to n*72gr - czyli niewiele)

W rzeczywistości jest b. równomiernie, praktycznie idealnie. Główki diodek też mam zeszlifowane i w dodatku skierowane tak, aby nie świeciły bezpośrednio na cyferblaty. Na 1 zegar przypada ok. 5 diód jednego koloru. Z samych cyferblatów zmyłem "raster" od wewnetrznej strony, aby podśw. było równomierne.

Cytat:
-do czego sluzy ta zielona diodka?

Ponieważ w zestawie wsk. nie ma kontrolki zapalonych świateł mijania, często zdarzało mi się że w dzień jeździłem nieświadomie na postojówkach. Dlatego wykonałem taką kotrolkę czyli zieloną diodę zapalającą się po włączeniu świateł mijania.

Cytat:
jak wyglada sprawa ze zdjeciem tych wskazówek i zalozeniu nowych

Ze zdjęciem starych nie ma żadnych problemów. Wskazówki mocowane są na wcisk na ośkach i wystarczy podważyć lub delikatnie pociągnąć i schodzą.
Trochę więcej kłopotów jest z założeniem nowych. Wskazówka od obr. lub prędk. pasuje idealnie. W drugiej trzeba minimalnie rozwiercić otwór pod ośkę, A małe wskazówki mają z kolei ciut za duże otwory- wkleiłem je na kleju silikonowym na gorąco z pistoletu

Cytat:
-mogłbys opisac lub pokazac jak wyglada twój licznik od tyłu?tzn czy wlozyles dodatkowe diodki?jakie te diodki? w których miejscach ewentualnie

Mam gdzieś na kompie fotki z operacji zmiany podświetlenia. Jak je odgrzebię to wstawię na forum.

Wszystko ładnie i pięknie ....nie da sie ukryć że super wygląda, tylko czy po kilku godzinach jazdy w nocy nie będzie to zbytnio denerwujące ? oczy nie wysiądą ?

A mam takie małe pytanko: Pod tarcze zegarów zakładałeś diody 5mm czy 3mm??

Cytat:
Wszystko ładnie i pięknie ....nie da sie ukryć że super wygląda, tylko czy po kilku godzinach jazdy w nocy nie będzie to zbytnio denerwujące ? oczy nie wysiądą ?

Nie!! Zasilanie diód podpiete jest do fabrycznej regulacji podświetlenia wskaźników, więc można sobie dowolnie regulować natężenie podświetlenia od 10% do 100% jasności diody.

Cytat:
A mam takie małe pytanko: Pod tarcze zegarów zakładałeś diody 5mm czy 3mm??

Pod tarczami są diody 5mm, a pod wskazówkami po 2 diody 3mm każdego koloru

po oczach faktycznie nie daje - kwestia przyzwyczajenia oka, a co do reguacji jasności to jest ona chyba zrobiona na modulacji wypelnienia (szerokości) impulsów - jak sie mocno sciemni to widać pulsowanie światła diód - tak jak odświeżanie w monitorach crt, natomiast żarówka takich rzeczy nie czuje za bardzo i nie widać takiego pulsowania

[ wiadomość edytowana przez: rafalko dnia 2006-12-11 12:41:23 ]

skręcałem wielokrotnie podświetlenie do minimum i nigdy nie zauważyłem jakiegokolwiek pulsowania
Swieci dokładnie tak jak zwykła żarówka.

a u mnie widać

Cytat:
2006-12-11 12:40:49, rafalko pisze:
po oczach faktycznie nie daje - kwestia przyzwyczajenia oka, a co do reguacji jasności to jest ona chyba zrobiona na modulacji wypelnienia (szerokości) impulsów - jak sie mocno sciemni to widać pulsowanie światła diód - tak jak odświeżanie w monitorach crt, natomiast żarówka takich rzeczy nie czuje za bardzo i nie widać takiego pulsowania [ wiadomość edytowana przez: rafalko dnia 2006-12-11 12:41:23 ]

a czy to czasem nie wystepuje jak wlaczysz kierunkowskaz albo awaryjne?