MotoNews.pl

BMW e36 1.6 POMOCY

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Proszę o pomoc a mianowicie mam problem z odpaleniem zimnego silnika i nierówną pracą gdy jest zimny po rozgrzaniu obroty są już ok. Przy zimnym silniku obroty dochodzą max do 700 i pływają. Gdy samochód jest już nagrzany gdy go zgaszę to po około 10 minutach znowu muszę długo kręcić aby odpalić samochód.Sprawdziłem chyba wszystko - szczelność,czujnik temperatury,przepływomierz,czujnik identyfikacji cylindrów i położenia wału,silnik krokowy nawet zmieniłem komputer i nic. Co może być jeszce przyczyną

Witam!
Ja tak miałem gdy poszła uszczelka pod głowicą,ale już jest zrobione i problem znikł. Sprawdz czy ci węże nie pęcznieją ,czy nie syczy z chłodnicy na wyłączonym silniku. Dodam że z uszkodzoną uszczelką -zalewało 4 cylinder-brak było oleju w płynie,auto się nie przegrzewało,nie straciło mocy,nie kopciło. Lekko puchły tylko węże,no i ogrzewanie zmieniało swoją temperature w zależności od obrotów tzn na wolnych słabsze grzanie a na 2000 leciało cieplejsze z nawiewów.Jezdziłem tak z 6 miesięcy szukając przyczyny. Jak sciągałem głowice to mechanik twierdził że robimy to w ciemno,bo pewności jak w innych autach nie miał.Sprawdz też czy masz dobrze odpowietrzony układ. BO jak szukałem tej przyczyny to po odpowietrzaniu na jakiś czas wracało do normy. Koszt zdjęcia głowicy-sprawdzenie szczelności + szlif + wymiana uszczelniaczy,Uszczelki i ponowny montaż to 630 zł.
Powodzenia!
Jak poznasz przyczynę to napisz.

Dzięki Gregor
Jak tylko dojdę do siebie bo mam nogę w gipsie(koszykówka) to sprawdzę i dam znać .
Pozdrawiam

Gregor- ty opisałeś typowe objawy nieszczelnego ukł. chłodzenia. Węże puchną- to jest prawidłowe( ukł. ciśnieniowy) Jak ubywa płynu to na wolnych obrotach nie ma ogrzewania bo układ się zapowietrza.
Jeśli płyn by się dostawał do cylindra to auto by kopciło.
Przy podejrzeniu uszczelki pod glowicą ja bym zaczął od mierzenia kompresji.

Slawekss nie wiem jaki masz silnik. ale wart sprawdzić zachowanie wtryskiwacza rozruchowego( jeśli jest).

Witam
Silnik M40 1,6 na pasku zębatym.
Z tego co wiem to raczej nie mam wtyskiwacza rozruchowego.

Masz, masz. To dodatkowy wtryskiwacz który sterowany jest z czujnika temperatury i działa tylko poniżej( o ile dobrze pamiętam) trzydziestu kilku stopni, wtryskując dodatkową dawkę paliwa do kanału dolotowego.

Milas
Pytanie a gdzie się znajduje i jak sprawdzić taki wtryskiwacz bo naprawde rozkładam ręce.
Pozdrawiam

Jest to dobrze opisane w książce "Sam naprawiam BMW E30", jak dobrze poszukasz to pewnie gdzieś znajdziesz skan tej książki.

HEY
Mam sam naprawiam BMW e36 i nic takiego nie znalazłem.

Powinien być ten wtryskiwacz wmontowany raczej w kolektor a ja u siebie nic takiego nie widzę.(może się mylę)
Pozdrawiam

Milas
Jeszcze jedno silnik z wielopunktowym wtryskiem chyba nie ma wtryskiwacza rozruchowego.
Pozdrowionka

Silniki M40 wyposażone w ukł. zapłonowy Motronic mają wtryskiwacz rozruchowy sterowany wyłacznikiem termiczno-czasowym. Za nowatorskie rozwiązania inżynierów z Monachium nie odpowiadam, ale proponuje popatrzeć na schemat ukł. paliwowego, powinien być nawet w twojej ksiażce, jeśli nie ma to szukaj E30, w końcu silnik M40 to M40 niezaleznie od tego do jakiej budy jest wstawiony.
Osobną sprawą jest to czy to jest przyczyna twoich problemów.
Pozdrawiam

Sprawdziłem książke i nie ma nic o dodatkowym wtryskiwaczu. Sam sprawdzałem w samochodzie i nic.
Książka opisuje silnik M40(BMW z seri 3) i jest tylko podane że są cztery wtryski (odczyt jaką ma podać ma mieszankę jest z czujnika temperatury silnika, połzenia wału ,przepływomierza itd.)
Więc już sam nie wiem. Poprostu mam już go dosyć.

Jeśli masz książkę Etzolda to schemat jest na stronie 95, element 11.
Ale czy ten schemat jest prawdziwy to sam nie wiem.

Faktem jest, że w tej książce roi się od błędów.

Mam książkę H.R. Etzold -BMW serii 3 Sam naprawiam samochód ale na tej stronie są wiadomości o świecach.

http://img82.imageshack.us/img82/448/dsc00300js0.jpg

[ wiadomość edytowana przez: Milas dnia 2006-12-29 14:55:22 ]

Dzięki Omegolotc30me za poprawienie. Poszperałem i wychodzi na to, że w Motroniku rzeczywiście nie ma tego wtryskiwacza.
W mojej książce jednak jest.
Jako usprawiedliwienie powyższy link.

[ wiadomość edytowana przez: Milas dnia 2006-12-29 17:04:27 ]