żarówki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam grono Lob !!!

przeszukiwałem posty na forum ale niestety nie znalazłem
odpowiedzi na dręczacy mnie problem

mianowicie :

w niedawno zakupionej Besti A moje światła wydawały mi się bardzo słabe, i tak dziś mając chwilę czsu wyjąłem żaróweczki
okazało się że jedna z nich (lewa) ma lekko przydymiona bańkę od wewnątrz... co by tłumaczyło słabe świecenie ale
to co mnie zastanawia najbardziej to oznaczenie mocy obydwóch żarówek 90/100 W
nie wiem jaka powinna być moc nominalna ale wydaje mi się że to trochę za dużo i nie wiem czy instalacja wytrzymuje takie obciążenie( w rzeczywistości świecą bardzo słabo obydwie a w internetowych ofertach różnych firm nie widziałem żarówk H4 o większej mocy niż 55/60 W)
ale to co najważniejsze to napis na jednej z nich
"not for use in europe"
nie jestem mocny z angielskiego ale co to oznacza to można się domyślić (na oko żarówka niczym się nie różni od innych typu H4 )

może wiecie jaka moc żarówki jest najodpowiedniejsza do Omegi A
'89 i czy warto dopłacać do żarówek dających biało-niebieskie światło czy pozostać przy standardowych

pozdrawiam
sagittario

to sa troche za mocne zarowki choc tez takie kiedys mialem ze wzgledu na wypalone reflektory ,ale najlepsze sa philips vision plus 50% 55/60W po 25 zl za sztuke

,,w niedawno zakupionej Besti A moje światła wydawały mi się bardzo słabe, i tak dziś mając chwilę czsu wyjąłem żaróweczki
okazało się że jedna z nich (lewa) ma lekko przydymiona bańkę od wewnątrz... co by tłumaczyło słabe świecenie ale
to co mnie zastanawia najbardziej to oznaczenie mocy obydwóch żarówek 90/100 W ,,

Podejrzewam ze poprzedni właściciel tez narzekał na światła i z tego powodu zmienił na mocniejsze , efekt był chwilowy i napewno po czasie było to samo.
Przyczyna najprawdopodobniej tkwi w spadku napięcia w instalacji elektrycznej które się powiększa wraz z obciążeniem prądu.Sensownym wyjściem z sytuacji jest zainstalowanie przekaźników bezpośrednio przy lampach i żarówki jakie proponuje Ob. Diesel

ok

a co może być przyczyną tak drastycznego spadku napięcia ???

nie mam podłączonych żdnych dodatkowych odbiorników prądu typu : 6x halogeny czy 2 wzmacniacze...itp,itd.

wszystko raczej jest standardowe
może warto byłoby sprawdzić alternator ?

pozdrawiam

Moc równa jest napięcie x prąd, więc teoretycznie dla 90W potrzeba 7,5A a dla 55W tylko 4,5A.

Mi się wydaje że lustrzanka w leflektorze będzie zniszczona od temperatury i nie odbija światła tak jak powinna. Ja mam żarówki Osram CoolBlue i światło jest rewelka tylko że koszt kompletu to ok. 75 zł.

Najlepiej wymontować lampy, wymyć wewnątrz i założyć VisionPlus Philipsa (2 szt. H1 - 40 PLN), zanim to zrobiłem w swoim samochodzie to światła mijania niewiele rózniły się od pozycyjnych.

a co może być przyczyną tak drastycznego spadku napięcia ???

nie mam podłączonych żdnych dodatkowych odbiorników prądu typu : 6x halogeny czy 2 wzmacniacze...itp,itd.

Przyczyn może byc wiele ale najczesciej jest wilgoć która dostała się do kabla i powoduje zasniedzienie miedzi lub też punktowa rdza np w skrzynce z bezpiecznikami a czasem i sam włacznik swiateł przegrzany .
Ilosć odbiorników nie musi mieć wpływu na spadek napięcia poniewaz on może wystepować tylko w tej gałezi (obwodzie el.)

Za pomoca prostego miernika mozesz ustali wartosć spadku napiecia zapinajac sondy do plusa akku i do plusa żarówki ,przy spadku żędu 3v mozesz uzyskac 50% siły swiatła poniewaz zarówka nie jest liniowa w harakterystyce napiecie / jasnośc.

Dzieki za podpowiedzi !!!

na razie kupiłem sztukę najprostrzego philipsa "premium"
i już w dzień widać różnicę ale poczekam do wieczora
i sprawdzę dokładniej
jeśli okaże się to tylko wina żarówk (osobiście myślę że były za mocne, ktoś włożył to co miał bo kazda była innej firmy)
to chba kupię komplet philipsa "vision blue" z tym że niestety w Warszawie to wydatek ok 95-100 pln

na ale cóż mam nadzieję że efekt będzie warty wydatku...

a jęśli nic to nie da to czeka mnie trochę dłubaniny przy instalacji

pozdrawiam i dziękuję
sagittario

Cytat:
to chba kupię komplet philipsa "vision blue" z tym że niestety w Warszawie to wydatek ok 95-100 pln
na ale cóż mam nadzieję że efekt będzie warty wydatku...

Bedzie. Mam wlasnie takie. Tylko moje troche tansze byly... ( Mlody... THX !! )

troche

ja u siebie od 3 lat mam Phillipsy Blue Vision 55/60W efekt? na początku odjazd... teraz? nadal lepiej niż seria.

czesc 100nie mogą być bo się przepalają,normalne za słabe.Mam nadzieje że philips blue vision będą lepsze,w chevroletach vanach też słabo świecą.POZDRAWIAM

cmarkk4, ale zabytek wykopałeś....

Sagi, leć do sklepu po te philipsy, bo przrz 3 latka pewnie jeszcze nie miałeś okazji ich zakupić
Kolego cmarkk4, zanim napiszesz coś w odgrzewanym kotlecie, spójrz na date a jeszcze lepiej by było abyś go uważnie przeczytał, czy przypadkiem autor wątku z problemem "przypadkiem" przez tak długi okres czasu już sobie nie poradził

Edit. Nie zauwazyłem, że to kolega "nabijacz" 11 postów

[ wiadomość edytowana przez: kuba dnia 2006-09-16 10:16:44 ]