Palmtop & ECU

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich.

Moze ktos ma palmtopa do auta i porozmawia na temat parametrow odczytanych podczas jazdy??

A co konkretnie cie intersuje? Jakis powazny problem czy ty tylko tak sobie chcesz pogadac?

Witaj
wlasnie ,,Opi 23'' tez posiada palma do auta
Interesuja mnie parametry prawidlowe (max i min) takie jak np:
ISC
TIMA
MAFS
I inne skad je wziasc??
TIMA mam u siebvie od 10-57stopni nie za duzo??

Dane najprosciej sprawdzic w manualu na stronce hmaservice. Nie wiem jakie wartosci powinny byc dla sonaty. Co do TIMA to im wyzsze obroty i mocniej wcisniety pedal tym wiekszy kat wyprzedzenia zaplonu. A cos sie dzieje z autem czy tylko szukasz "dziury w calym"?

Mam jeszcze problem z wchodzeniem na obroty przy zimnym silniku. ale tylko na Pb Gdy dodam gwaltownie gazu to przydusi sie lekko i dopiero sie zwija.
Na cieplym silniku tez to wystepuje ale przydlawienie jest mniejsze.
Przy stopniowym dodawaniu gazu( powolnym) przydlawienie nie wystepuje.

Dodam ze mam LPG tradycyjny mixer i klape antystrzalowa w dolocie .

Co to oznacza ACLE, MAP, PUMP???

Witam. Tu są wyjaśnione wszystkie parametry z innego programu(wraz z wartościami min i max)z tym, że po angielsku: http://www.pocketlogger.com/index.php?pid=params&type=dsm
Jeśli byłby problem ze stroną to pisze co znaczą te skróty:
Tłumacze na polski te których znaczenia jestem pewien

COOL - Coolant temp. (temp. cieczy chłodzącej)
FTRL - Fuel trim low ("trimy" dotyczą mieszanki)
FTRM - Fuel trim middle
FTRH - Fuel trim high
FTO2 - O2 feedback trim
EGRT - EGR temp.
O2-F - Front O2 sensor (lambda przó)
O2-R - Rear O2 sensor (lambda tył)
BATT - Battery (napięcie aku)
BARO - Barometer (ciśnienie barometryczne)
ISC - Idle speed control (silnik krokowy)
TPS - Throttle position (przepustnica otwarcie)
MAFS - Air flow HZ
ACLE - Accel enrichment
RPM - Engine RPM (obroty)
KNCK - Knock sum (stukowe spalanie)
INJP - Injector pulse (czas otwarcia wtrysków)
INJD - Injector duty
AIRV - Air volume
AIRT -Air temp. (temp. powietrza)
VSPD - Vehicle speed
FUEL - Fuel pressure (ciśnienie paliwa)
OILP - Oil pressure (ciś. oleju)
WBO2 - Wideband O2
EGT - Exhaust gas temp.
PLEN - Intake air temp.
OILT - Oil temp. (temp. oleju)
PUMP - Fuel pump voltage (napięcie pompy paliwa)

Przeszło pół roku męczyłem się z problemem duszenia silnika przy zimnym silniku tylko na PB bo na gazie nie było problemów (przy lekkim wciskaniu gazu było ok tak jak u Ciebie). Wymieniłem filtr PB i powietrza, kable, wtryskiwacze z listwą i nic nie pomogło. Przez kilka minut ciężko było dynamicznie ruszyć dopiero po nagrzaniu było dobrze. W akcie desperacji pojechałem do serwisu LPG na regulacje instalacji gazowej i to pomogło. Zero problemów z przyduszaniem + identyczne obroty na PB i LPG(wcześniej czasami gasł przy przełączeniu na PB z LPG). LPG mam najzwyklejsze z mixerem.

TIMA (Timing advance - wyprzedzenie zapłonu) mam u siebie od 15-45 st. z tym, że chyba nie odnosi się to do rzeczywistego ustawienia zapłonu (dokładnie nie wiem bo nie znalazłem dotychczas na ten temat dokładniejszych informacji). Mogę Ci przesłać karol208 mój przykładowy odczyt jeśli chcesz tylko napisz mail.
Pozdrawiam

TIMA przewaznie jest niezgodne z prawda poniewaz bazuje na poczatkowym ustawieniu w setupie co niekoniecznie musi sie pokrywac ze stanem faktycznym w samochodzie. A parametry o ktorych pisze opti23 sa min i max parametrami programu a nie samochodu. Wiec to nic nie znaczy. Jedynie granice pomiaru.

Antonescu słusznie napisał, że są to parametry odnoszące się do programu. Parametry odnoszące się do samochodu byłyby dostępne w manualu do Sonaty (www.hmaservice.com).
Pozdrawiam

DZieki:]
Najgorsze jest to ze www.hmaservice.com nie moglem znalesc silnika taki jak u mnie. Sa tylko 2.0dohc 2.4 sohc i 3.0V6.

Ja mam 2.0i sohc

A czt 2.4 nie jest taki sam jak 2.0??
Z tego co wiem to rozni sie tytlko walem(skokiem) i ok 1mm srednica cylindra?? Wiec moze parametry sa takie same??
Moj silnik to 4G63 z mitsubishi orginalny splonal

Opi23 Gdybys mogl to przeslij swoj odczyt na maila

Pozdr>