Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Jabuszko Laguna Warszawa Bródno | 2006-12-12 12:55:08 witam zakupilem 2 dni temu espero i zamierza wymienic rozrzad. teraz tylko neiwiem ktory wybrac ![]() klik 1 klik 2 klik 3 ktore wybrac?? a moze dopradzicie cos innego?? ;] czekam na odpowiedzi ;] z Gory dziekuje Jabuszko ;] |
![]() rafalko Espero 1.5 16v + Ave ... Wrocław | 2006-12-12 13:16:40 a po co ci pompa wody ??? jak ściagniesz pasek to zobaczysz czy chodzi bez żadnych oporów itd...zobacz w wyszukiwarce jak ja 2 miesiące temu że niektórzy jeżdza od nowości na po 180 tys km i nie wymieniali...a niektórzy zmieniali i sie sypała po k*tys. km... a sam pasek z napinaczem i rolką masz najtaniej u tego samego sprzedawcy za 134,9 zł...albo w Jadarze - tez są na allegro... |
adaman Espero Ruda Śląska | 2006-12-12 13:37:21 Witam.
Jak robiłem rozrząd to wymieniałem wszystko + pompa wody. Rozrząd chodzi dalej a popę wymienić musiałem po przejechanych 25 tyś. pozdrawiam |
![]() rafalko Espero 1.5 16v + Ave ... Wrocław | 2006-12-13 00:05:32
Toż to w Jadarze w chorzwie stoi za 145 cały komplet...nie warto przepłacać ![]() |
![]() SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2006-12-13 11:57:46 Pompa wody to newralgiczny element każdego rozrządu, gdzie właśnie pompa stanowi element napędzany przez pasek zębaty.
Serwisówka Espero nakazuje wymianę pompy co drugą wymianę rozrządu, czyli nie przymierzając co 120 tyś. km. Mimo to, zaden szanujący się warsztat z doświadczeniem będzie miał opory z udzieleniem gwarancji na usługę, jeśli do wymiany kompletnego rozrządu nie włączysz właśnie pompy wody. Koszt pompy jest nieporównywalnie mniejszy od koniecznosci naprawy silnika, gdy ten się "sypnie". Pamiętaj - oszczędny dwa razy traci ![]() Pozdrawiam - SpeedR ![]() |
![]() Navi Klubowy Weteran ![]() Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2006-12-13 14:45:09
Nie strasz chłopaka. Dobry serwis prezentuje podejście a'la Piotr'ek: Panie, dobra pompa, co pan bedziesz ruszał. Jak sie zepsuje to się wymieni... Owszem - ryzyko w 1,5 jest większe, ale przynajmniej, jak się rozrząd rozsypie, to potem "wiesz co masz" ![]() |
![]() ETomek_GT Skoda Octavia Tarnowskie Gory | 2006-12-13 22:28:27
nie wiem jak w PL... ale na zachodzie to kuny a nie myszy ![]() |
![]() Jabuszko Laguna Warszawa Bródno | 2006-12-13 23:12:06 dobra podjelem decyzje zmieniam all razem z pompa ![]() ![]() ![]() |
![]() rafalko Espero 1.5 16v + Ave ... Wrocław | 2006-12-14 00:04:58 ksiażka jest ale niewiele sie z niej dowiesz chociaż ma prawie 1000 stron...wpisz w szukaj --> wymiana rozrządu i znajdziesz wszystko nawet z fotami jak i co po kolei...
np tu: wymiana rozrządu 1,5 16V [ wiadomość edytowana przez: rafalko dnia 2006-12-14 00:09:09 ] |
![]() SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2006-12-14 11:06:05
Więc bądź tak miły i przejrzyj aktualny watek na forum opisujący pracę nad silnikiem kolegi Rafała. Właśnie dodałem zdjęcia, gdzie rolka wygląda bardzo niesympatycznie. Było to poza wszelką wątpliwością przyczyną awarii rozrządu ![]() Pozdrawiam - SpeedR ![]() |
![]() Jabuszko Laguna Warszawa Bródno | 2006-12-14 15:49:02 SpeedR a ile u Ciebie w warsztacie by kosztowala wymiana takowego rozrzadu?? :> |
![]() maskekk 1,5 wwa | 2006-12-14 18:35:01 Nie zawsze slychac rolek badz pompe, mialem pare przypadkow ze nie bylo tego slycahc. raz fiatem coupe jechalem dalem mu w pedal 2.0t i w tym momencie rolka stanela na dembowo, naszczescie od pasaka klinowego. Pasek sie spalil, mimo ze natychmiast zgasilem syfa. Tak samo mialem w lagunie zaczela psizczesc i po sekundzie strzelila. zostalo lozysko samo. Zatarta pompe tez widzialem, kobeita mowila zenic nie piszczalo, nie skrzeczalo wsio bylo okej nagle jeblo i zgaslo. |
![]() rafau DU Espero 1,5 GLX => ... Wyszków | 2006-12-14 20:23:46
Uwierz, że nie dawała dosłownie ŻADNYCH oznak zużycia. 2 minuty wcześniej przechodziłem obok samochodu z pracującym silnikiem, dlatego z początku jak mi zmuliło silnik, zgłupiałem co sie dzieje. Kiedys już mi padła rolka w Mondeo i rzeczywiście napier...ła tak, że pomimo radia było ją słychać. A radia słucham na tyle głośno aby bez problemu można było w środku rozmawiać i słyszeć sygnał nadjeżdżającej z tyłu np. karetki. Wyrosłem już z muzyki umc-umc. |