Luz na kolumnie kierowniczej

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam dziwne zjawisko w moim Esperaku, mianowicie kierownca ma dziwny luz poprzeczny tzn. kiedy auto stoi (bądź jedzie) i ruszam kierownicą w górę i w dół ma niewielki luz, a chyba mieć nie powinna, poprzedni właściciel (znajomek z resztą) powiedział że był u machera i niestety nie da się zlikwidowac tego luzu, ale wg. mnie musi się dać coś zrobić, POMOCY !!!!!!!!!!

tutaj masz cały post o tym tylko trzeba szukac - nie tak dawno było o tym dużo....

naprawa maglownicy

jak przeczytasz to sie dowiesz jak to wyregulowac

To nie jest kwestia maglownicy,tylko zawiasu przy regulacji kolumny

Jezeli chodzi o luz gora - dol to tez mam cos takiego i czasami jak auto stoi to kierownica wpada w taki nieprzyjemny rezonans.
Problem w tym, ze ja nie mam regulacji kierownicy

Jako oś zawiasu w kolumnie regulowanej służą takie dwa krótkie pękate sworznie (walce). I chyba mają tendencję do wycierania się. Ja mam zwyczaj podciągać sie na kierownicy w czasie wysiadania z samochodu i luz mam dość znaczny ale nie góra dół tylko tak lekko skośnie w lewo - góra.
Te sworznie zą zabezpieczone poprzez "zapunktowanie" i pomazane jakąś żółta farbą. Jak jechałem na zlot do Iłek to mi ten sworzeń wypadł i kierownca została w powietrzu. Głupie uczucie , ale dało się jechać. Naprawa polegała na rozebraniu plastikowej obudowy kolumny włożeniu sworznia na miejsce i zapunktowaniu 2 kg "czujnikiem"