Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2006-12-13 10:28:44 plywak moze dziurkie ma?
abo zaworek iglicowy bruzdzi... [ wiadomość edytowana przez: adasco dnia 2006-12-13 10:29:04 ] |
![]() sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2006-12-13 14:41:08 Witam
Kamil, masz kilka rzeczy do sprawdzenia, sam ostatnio to przeszedłęm, skoro chodzi Ci na gazie dobrze, nie tykaj zapłonu tylko gażnik. Po pierwsze obejrzyj i może wymien zaworek iglicowy, po drugie obejrzyj pływak czy nie jest uszkodzony, ustaw dobrze poziom paliwa, i teraz uwaga, w gażnikach tzw Samarowskich, musisz zwrócić uwagę na pływak, jest podwójny, i ma takie wątłe blaszane ramiona, łatwo się wyginają na boki, wtedy pływak ociera o ścianki gaźnika i się lubi zawieszać, po trzecie kłopoty ze ssaniem, to albo linka jest źle ustawiona i nie otwiera całkiem przepustnicy ssania, lub nie działą tzw. urządzenie rozruchowe, żle ustawione cięgło lub uszkodzona membranka.. jak weżmiesz ksiązkę od łady to znajdziesz rysunki i sposób ustawienia tego ustrojstwa.. Powodzenia ![]() |
![]() sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2006-12-13 23:05:55 Witam
w niektórych 2107 1300 fabrycznie montowane były gaźniki systemu Solexa pochodzące od Samary. są inne niż solexy od klasyków, zestawy naprawcze nie pasują, są wzajemnie trudnozamienne gdyż wymagają innych cięgieł, pasują za to na kolektor i do obudowy filtra. |
![]() Pablox SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107'89 -była, ... Gdynia | 2006-12-14 20:36:36 Witaj
Widze ze masz taki problem jak kiedys ja miałem. Byłem u "speców" od gaźników i po tym jak mi ustawili miełem takie problemy jak twoje. 1. te wszystkie dysze z zestawów naprawczych to o kant dupy rozbić. Najlepsze sa oryginalne- nie widze sensu wymieniac dysz poietrza i paliwa gdyż one sie nei maja jak popsuć. Te dysze z zestawów były niby 150 ale w rzeczywistosci juz na oko były mocniej rozwiercone, efekt - po załozeniu nowych dysz powietrza silnik sie dusił po dodaniu gazu i to wygladało jakby był przelewany i chciał zgasnąć, trzeba było powoli go wkrecac na obroty. Zmień te dysze na oryginały. 2. To ze sie dusi na ssaniu ja wyciagasz to efekt złej regulacji : linki oraz złego ustawienia otwarcie przepustnicy przy rozruchu i uchylenia przepustnicy rozruchowej. Regulecji dokonujesz przez zginanie lub prostowanie cięgła napędu przepustnicy( przesłał bym ci skan o co dokładnie mi chodzi i jakie wymiary gdzie sa, ale nei mam nieststy skanera) Poprawne ustawienia: Otwarcie przepustnicy przy rozruchu: 0,9...1,0 Uchylenie przepustnicy rozruchowej: 5,5 +/- 0,25 Jeśli linke od ssania za bardzo naciągniesz to wystarczy leciutko wyciągnąc ssanie i juz wejdzie ci na obroty a jak mocniej wyciagniesz to ci silnik zgasnie. Próbuj ustawiać az zacznie dobrze chodzic, ja sie tego uczyłem dość długo metoda prób i błedow i spalenie pewnej ilości paliwka, ale teraz juz wiem jak mam to wszystko ustawiać. pozdr. |
![]() Pablox SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107'89 -była, ... Gdynia | 2006-12-14 21:15:30
I tu sie mylisz,(to własie dysze powietrza mieszaja paliwo z poiwtrzem podczas pracy silnika i to nie na biagu jałowym tylko przy otworzeniu przepustnicy) jezeli masz za duze dysze powietrza to własie ci sie silnik dusi i nie chce sie wkrecac na obroty, ja wlasnie tak miałem, dysze nieby byly 150 a jak amierzylam to mialy ok 180 ![]() |
Kamil_H SYMPATYCZNY GOŚĆ 2107 1.3 Poznań | 2006-12-15 08:23:31 Dobra, jeszcze kilka szczegółów:
Rano odpalam na benie (jakoś się za którymś razem uda). Dzisiaj postanowiłem na benie "pojechać" trochę dłużej. Kicha, prycha,dusi się ale jedzie. Nawet pod małą górkę nie miał siły podjechać. No i czuję, że nie pali na wszystkie gary. Więc się wkurzyłem, przełączyłem na LPG i dalej syf. Dopiero jak go trochę przeciąnąłem na LPG, to wszystko wróciło do normy. Pomiędzy przełączeniem z Pb na LPG świece CZARNE. Dzisiaj będę kombinował nowe dysze, pytanie czy nie wyjdzie że zamienił stryjek siekierkę na kijek. ![]() |
![]() adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2006-12-15 09:12:08 Kamil a zaplonu jestes calkowicie pewien? Bo moze jak bylo ustawione na starym gazniku, to chodzilo, a jak dales inny gaznik ,to glupieje...
patrzyles w aparata pod katem luzow? Marudze tak o tym zaplonie, bo ongis przez niego wymienilem kupe rzeczy, a autko dalej nie jechalo. A objaw byl taki, ze raz szlo idealnie, a innym razem wcale. Po rozgrzaniu gasla i nie szlo odpalic, zalewala sie. Jak odpalila - znow bylo jakis czas ok. no i ten mieszak pod gaznikiem tez moze bruzdzic. Wywal te podstawkie i zobacz, czy bez niej cos sie nie poprawi na benzynie. |
Kamil_H SYMPATYCZNY GOŚĆ 2107 1.3 Poznań | 2006-12-15 10:04:03
Ale na gazie chodzi idealnie, wiec zaplon jest ok. O jaki mieszak pod gaźnikiem Ci chodzi? Czy może być to problem ze świecami? Też były wymieniane. |
ozan 21072 Budry | 2006-12-15 17:47:25 a jakie masz dysze bo ja jak kupiłem zestaw naprawczy do 1500 to miałem
powietrzne 190 paliwowe na 1 gardzieli 112 na 2 gardzielu 150 w moim gaźniku od 1300 były powietrzne 170 paliwowe na 1 gardzieli 107 na 2 gardzielu 167 a napisz jaki masz silnik i jakie są dysze u ciebie |
Kamil_H SYMPATYCZNY GOŚĆ 2107 1.3 Poznań | 2006-12-15 22:29:41 Ty, ale jajka, to te paliwowe są różne! A taki sam gwint mają. No ciekaw jestem czy ich mój spec nie zamienił ![]() Silnik 1500, gaźnik z tym całym mikroprzełącznikiem tak więc jest tak jak piszesz I gardziel 112 II gardziel 150 teraz mam tu dwie takie same dysze, ale to chyba są te z komory pływakowej 150-tki Powetrzne... hmmm nic tu takiego chyba nie ma ![]() Plus kupa uszczelek, śrubek, dźwigienek, duperelek... ![]() Zobaczymy jak mi się uda to jutro poskładać. Najwyżej będziemy tu wszyscy wspólnie składać ![]() |
Kamil_H SYMPATYCZNY GOŚĆ 2107 1.3 Poznań | 2006-12-16 16:00:32 Właśnie wróciłem spod bloku gdzie odbyła się 3 naprawa gaźnika ![]() 1. Dysze. Te od powietrza miały sygnaturę 190. Te od paliwa odpowiednio 112 i 150. Po wykręceniu ich i porównaniu z tymi nowymi co kupiłem wczoraj okazało się, że rzeczywiście te 190 są większe od prawdziwych 150. Co więcej 112 i 150 też miały na oko taką samą dziurę jak te 190. Czyli lało jak przez kaczą d... ![]() Wymieniłem dysze. Na wszelki wypadek wymieniłem zawór iglicowy, wyregulowałem jeszcze raz pływak, urządzenie rozruchowe. Wykręciłem świece. Czarne (no ok - przelewał). Odstęp elektrod oczywiście zamiast 0.5-0.6 był 0.9. Wyregulowałem. Tylko teraz takie pytanie. Wyczyściłem je szmatą i trochę szczelinomierzem "poszurpałem" Czy przepali je i będzie ok czy trzeba nowe świece? Wyregulowałem zapłon. Wydaje się, że teraz już będzie ok. Muszę poczekać aż silnik ostygnie i wtedy zobaczymy... |
![]() Yanosik ŁADZIARZ Lanos Schneidemühl | 2006-12-16 16:22:00
Uważaj, bo to teraz może być przestępstwo ![]()
Takie czarne też by przepaliło ![]() |
Kamil_H SYMPATYCZNY GOŚĆ 2107 1.3 Poznań | 2006-12-16 19:53:49
No właśnie jak to napisałem, to dopiero wtedy pomyślałem, że mogę zostać odebrany jako ten politycznie niepoprawny ![]() |
Kamil_H SYMPATYCZNY GOŚĆ 2107 1.3 Poznań | 2006-12-18 09:05:29 Idzie jak PRZECINAK!! ![]() ![]() ![]() Mieliście rację z tymi dyszami ![]() |