MotoNews.pl

POMOCY - przekłamujący prędkościomierz i licznik

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Mam problem z przekłamującym licznikiem. Po pierwsze źle pokazuje prędkość mniej wiecej jade 100 faktycznie jest 90 albo jade 150 faktycznie jest niecałe 140. Do tego licznik źle nabija kilometry mniej więcej zawyża o jakieś 10 %. Opony mam dobrane zgodnie z zaleceniami producenta 205/60/15. Czy to może być wypracowana linka czy tam sygnał jest przekazywany elektronicznie. Moja oma to 2.6 A automat.

Z góry dziękuje za pomoc... Pozdrawiam...

Cytat:
2006-12-13 16:18:06, JOEBAR pisze:
Witam Mam problem z przekłamującym licznikiem. Po pierwsze źle pokazuje prędkość mniej wiecej jade 100 faktycznie jest 90 albo jade 150 faktycznie jest niecałe 140. Do tego licznik źle nabija kilometry mniej więcej zawyża o jakieś 10 %. Opony mam dobrane zgodnie z zaleceniami producenta 205/60/15. Czy to może być wypracowana linka czy tam sygnał jest przekazywany elektronicznie. Moja oma to 2.6 A automat. Z góry dziękuje za pomoc... Pozdrawiam...

Opel zaleca 205/65/15
Masz po prostu za małe opony. Kręcąc się szybciej przekłamują liczniki.

faktycznie sprawdziłem i nie wiem jak to się stało wszytskie 4 opony są 205/60 teraz pytanie z których kół jest brana prędkość. Zakładam że przednie raczej odpadają czyli albo ze szkrzyni albo z mostu tylnego. Może ktoś wie na 100 %

Pozdrawiam

ze skrzyni biegów

ja na lato tez mam 205/60 i mi dobrze pokazuje. Sprawdzone nawet z policyjna suszarka dwa razy Praktycznie co do kilometra bylo dobrze. Na pewno przy zalozeniu 60 blad nie bedzie 10% Rozumiem jeszcze do 5%, ale 10% to juz lekka przesada.
Fakt ze liczniki zawsze zawyzaja, tak sa ustawiane, ale to juz jest przegiecie.

różnica między 205/60 a 205/65 to przy całym obwodzie koła daje 1,92 % różnicy, czyli niezauważalne przy błędzie licznika, to w takim razie JOEBAR masz coś pokopane z licznikiem.
Ja to wiem że sobie wsadziłem licznik o innym mnożniku W=709 zamiast W=673, to mogę mieć błędy wskazania. Ale z tym się liczyłem i w zasadzie na opony nie zwracam uwagi
A z resztą ostatnio zauważyłem, że jedynym wskaźnikiem na który zwracam uwagę to "księgowy", czyli wskaźnik paliwa

hmmm ja mam firmowo W=709, czyli mam firmowo bledy? :> Czy chodzilo Ci o to ze Ty miales W=673 a wsadzilem W=709? Tak swoja droga zawsze mnie intrygowalo o co chodzi z tym W?!?!

No właśnie, trochę idiotyczne, bo firmowo miałem W=673, a teraz mając W=709 z przeliczenia obroty*skrzynia*przekładnia*obwód koła wychodzi mi że pokazuje mi dobrze, dziwne !
Na różnych stronach to jest opisane jako oznaczenie (wzór), a z przeliczenia obroty wału/prędkość wychodzi mi praktycznie stała 30, także już nie wiem co z tym jest ?

Cytat:
Witam

Mam problem z przekłamującym licznikiem. Po pierwsze źle pokazuje prędkość mniej wiecej jade 100 faktycznie jest 90 albo jade 150 faktycznie jest niecałe 140. Do tego licznik źle nabija kilometry mniej więcej zawyża o jakieś 10 %. Opony mam dobrane zgodnie z zaleceniami producenta 205/60/15. Czy to może być wypracowana linka czy tam sygnał jest przekazywany elektronicznie. Moja oma to 2.6 A automat.

Kolego ja bym sprawdził najpierw czy Twoje zegarty to 2.6 automat czy tylko 2.6 manual a może jakiś inny wogole nie ztego silnika tak samo może być jak masz wstawiony inny slimak w skrzyni biegów.

NO bardziej drastyczna operacja mogła sie wydarzyć parę lat wcześniej czyli ktoś cofnął (znam przypadki przyspieszył) przebieg auta i zrobił to tak nie udolnie ze zapomniał wycentrowac wskazówke prędkościomierza i masz problem z głowy ze złymi wskazaniam.

jezeli masz licznik elektroniczny bardzo łatwo wycentrować wskazówke. Po przekręceniu stacyjki każda wskazówka jest elektronicznie zerowana. Rozbierasz zegary wyjmujesz wskazówke właczas zapłon i ustawiasz na zero nie wsiskaj za mocno wyłacz zapło włacz i znowu ustaw do zera czynnośc te powtórz tyle razy ile po właczeniu zapłonu wskazówka nie wskazuje zera sprawdz jeszcze raz i wciśnij mocniej wskazówke i masz ustawione i powinno być OKI.
pozdr

Jak "firmowo" są felgi 15 + 205/65/15 , no to kiedy się założy felgi 17, to trzeba w tym momencie miec mocno nisko profilowe opony żeby licznik wskazywał dobrze, myślę poprawnie ?

A tak generlanie czy istnieje możliwośc przestrojenia jakoś zliczania kilometrów ?

[ wiadomość edytowana przez: dziki_barnababa dnia 2006-12-17 14:08:28 ]