| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
ilku LOB MEMBER Omega B234 Koszalin | 2006-12-13 20:49:24 jest to ten sam blok co 2,5TD (X25DT) z głowicą 24 zaworową oraz układem zasilającym commonrail. Słyszałem dobre opinie o tym silniku, chociaż dosyć żadko występuje. Co ciekawe to jedyny silnik w omedze do ktorego montowano nową skrzynie automatyczną 5-biegową w której nie wymienia sie oleju (dożywotnio).
Jedyny problem, jak w prawie wszystkich nowych dieslach to jakość naszego paliwa
|
X20XEV Omega 2.5 DTi automat Bobrowniki | 2006-12-14 08:35:01 Witajcie!
Mam taką dopiero od kwietnia. Nie mogę nic powiedzieć na temat awaryjności, bo na razie nic się nie zepsuło. Głośność: - do obrotów 2000-2200 wewnątrz ledwo co słychać silnik; - powyżej 2200 trochę go słychać. Przy spokojnej jeździe, włączonym radiu i normalnej rozmowie, człowiek zapomina, że coś tam z przodu się kręci
Po otwarciu szyb, niestety, wyraźny, głośny klekot. Przy niskich obrotach jak ze starego Transit'a
Na kilku elementach silnika widać logo BMW, np. na bagnecie kontroli poziomu oleju. W czasie wymiany oleju trzeba być przygotowanym na to, że wchodzi go 6,5 litra.
Tego nie wiedziałem, że się nie wymienia. W mojej wymieniłem, ale mam nadzieję, że tym nie zaszkodziłem. Ogólnie: jeździ się rewelacyjnie. -- Pozdrawiam Ryszard |
ostry Opel Omega 2.5DTI Gdańsk | 2006-12-14 10:41:31 Jeśli chodzi o silnik to mam na jego temat takie zdanie:
1. do najcichszych nie należy, zresztą jak większość diesli (porównuje tu również do wcześniej posiadaniej MV6 jeśli chodzi o głośność pracy) 2. Niech parametry cię nie zwiodą, to nie jest samochód do ścigania się z pod świateł, zupełnie inaczej jest na trasie, rewelacja. 3. Samochód ten posiadam od lutego tego roku, też mi się w nim nic nie popsuło. Jedyna usterka która była już przy kupnie to czujnik ciśnienia doładowania. Ale w sumie co w tych silnikach ma się psuć jeśli np. mój jest z rocznika 2003. |
actom Opel Omega C Warszawa | 2006-12-18 16:04:48 Głośny na wolnych obrotach (dużo głośniejszy niż benzynowe jednostki) i wyraźnie przenosi drgania na karoserię. Co ciekawe wystarczy minimalnie dodać gazu i doznania są znacznie przyjemniejsze. Powyżej 2500 jest już wyraźnie słyszalny. Bardzo łatwo wchodzi na obroty i chyba bardziej charakterystyką nadaje się do automatu niż do manuala. |