Jaki olej??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W najbliższym czasie zamierzam zmienic olej w moim maluszku, którego niedawnio nabyłem. Niestety zapomnialem spytać co bylo do tej pory lane. Może polecicie coś dobrego i w miare niedrogiego.

Lałem przez 2 lata Lubro 20W50 - jeździło
teraz jeżdżę na Quaker State 15W40 i też jeździ

elf sporti 15w/40

castrol rs formula

Cytat:
2003-05-23 12:05:26, forti pisze:
castrol rs formula

zgadam sie z przedmowca rs10-w60
ale nie lej takiego po mineralnym.... wtedy lepiej zalac jakiegos dobrego minerala elfa/castrola/shella

TheFiatAndTheFurious

Popieram schweps`a , ale lukaszc ma 100% rację, najlepszy olej do malucha!!! Wiem bo mam. Idealna jakość oleju, idealne właściwości myjące (nie ma po nim nawet grama nagaru!!)
Poprostu co tu mówić najlepszy do twojego motora

20W/50 Quaker State
Jest OK!!

Cosik więcej o tym 20W50 QS napisz no, bo taki kupiłem...jak się sprawuje

POLECAM CASTROL GTX 3 mineralny ale drogi
nie lej pół syntetyków ani syntetyków

co do zmiany oleju z minerala na syntetyk.... przy dużych przebiegach może być problem, szczególnie jak olej był słabej jakości.. natomiast taka wymiana jest możliwa, tylko trzeba to robić jak zaleca np. Grabowski... czyli trzeba nalac syntetyka, zrobić 1-szą wymianę po 1000-2000km, i drugą też dość szybko... po 3 wlaniu można już przejechać tyle ile zaleca producent, bo wszystko już powinno być wymyte ...

Co do oleju 20W-50 QS nie zauważyłem nic ciekawego. Oprócz tego, że od znajomych słyszę WOW, a w kieszeni kilka groszy mniej szeleści. Olej jak każdy inny.Okaże sie jak pojawią sie upały!! Może będzie znosił lepiej wysokie Celsjusze. W każdym razie żadna rewelacja!!

Dzieki za wszystkie rady. Wlasnie zalalem elf sporti 15w/40 i mam nadzieje ze sie nie zawiode.

Gratulacje extra wybór.
Napewno sie niezawiedziesz.

Godzi a po ile i gdzie kupowałeś ten olej? Oglądałem w Leclerku wczoraj przy okazji i kosztował 20.99/1L

U mnie jest 1L po 15,50 a 5L 70PLN . Z beczki można kupić chyba po 12 PLN

a mój fiat jeździł od nowości na selektolach, i orlen classik, więc na kiepskich gatunkowo olejach, ale mimo niskiej jakości sprawdziły się, po 14 latach wymieniałem pierścienie, na cylindrach nie ma progu, wszystko jest ok. Tak więc żeby nie robić drastycznych zmian zalałem lotosem city. Był tu mój post na ten temat, cześć skrytykowała mnie za ten wybór, a cześć poparła. Teraz po 1200 km przebiegu moge spokojnie powiedzieć, ze jest ok. Acha, mój fiat nie jest rajdówką, a typowo CITY autem

Cytat:
Godzi a po ile i gdzie kupowałeś ten olej?

Olej kupilem w Sziku, a za 2 litry zaplacilem 35zł, czyli 17.50 za litre. Jezdze na nim od soboty i narazie wszystko jest w jak najpepszym porzadku, takze polecam

Co sądzicie o oleju mineralnym Shell Helix Super 15W40????