MotoNews.pl

Tylny most Mercedes-Benz 124

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich.Mam pare pytań odnośnie (chyba)tylnego mostu w Mercedesie 124.Ostatnio jak jade i zwiększam prędkość to słychać jakby takie wycie z tyłu auta.Ale jak popuszcze z gazu wycia nie ma.To samo jak jade dodając gazu wycie jest i daje na luz wycia nie ma.Jeżeli auto jest na luzie i daje na obroty to też nic nie słychać.Stawiam na most ale,głowy nie daje.No chyba że.Chciałbym zasięgnąć pewnych wiadomości.Tz:
1.Czy to są oznaki mostu ?
2.Czy da sie to naprawić samemu czy trzeba odwiedzić jakiś warsztat ?.
3.Czy naprawa polega na wymianie oleju i regulacjach ?.(Jak tak to jaki olej).
4.Czy trzeba regenrować cały most ?.
5.No i chyba najleprze.Jakie mogą być koszta.Tej przyjemności.
Serdecznie dziękuje nawet na te tragiczne wypowiedzi.No ale jestem też na to przygotowany.Lecz jestem dobrej myśli.Pozdrawiam wszystkich i z niecierpliwością czekam na wasze odpowiedzi....

Nowy most to kilka tysięcy(od 4 do 6). Uzywany ok. 800 zł ale nie wiesz co kupujesz. I jeszcze muszą się zgadzać numery bo było montowane kilka rodzajów. cen regeneracji nie znam

A sprawdzałeś poziom płynu w most'cie i czy wogóle go masz ?

typowe objawy nadmiernego luzu miedzyzebnego przekladni glownej. O ile orientuje sie to w mercedesie przekladnia jest przykrecana do nadwozia (lub belki) i nei ma potrzeby wymiany calego mostu napedowego lecz mozna wymienic sama przekladnie. Mercedes chyba nie przeiwdywal napraw mostu, nie wiemtez jak tam wyglada regulacja luzu (podkladki czy regulacja srubowa). Najprosciej jakbys dorwal zdrowa przekladnie i wymienil (najprostszym sposobem weryfikacji jest ocena luzu przy pokrecaniu walkiem atakujacym, ale do tego trzeba miec troche doswiadczenia).

Witam wszystkich i bardzo dziękuje za wypowiedzi.Co prawda przy autku jeszcze nic nie robiłem.No ale już wiem troszke gdzie udeżyć.Po Świętach zaczynam działać w GARAGE.Będzie ze mną fachowiec co coś o tym wie.Odpisze co było.Pozdrawiam....

Niestety kochani mój most jest do wymiany.I w związku z tym mam kilka pytań.Bo znalazłem dobry mościk.Za niewielkie pieniądze.Autko przejechało około 100.000 tyś.I jest po wypadku.Ale jest to m124 2.5D.A ja mam m124 2L D.

1.Czy jest dozwolona podmiana(bo roztaw śrób i gabaryty to jest to samo)A słyszałem że autko po takiej podmianie morze być mułowate(przy dwóch litrach to by był problem)ale za to jak sie rozbója to szybsze.Lecz czy to prawda????.

2.W moim autku most odzywa sie gdy mam około 80kmh.Nie jest to aż takie głośne wycie ale słychać w aucie i jest denerwujące.I pdobno jest jakiś taki olej z dodatkiem jakiegoś proszku.I po wymianie ma on prawdopodobnie uciszyć te wycie.Lecz nie wiem jak on się nazywa i czy to Prawda !!!!.

Morze ktoś miał doczynienia z takim czymś.Za wypowiedzi bardzo dziękuje.

Pozdrawiam...

Cytat:
2007-01-12 09:54:21, adam-102 pisze:
1.Czy jest dozwolona podmiana(bo roztaw śrób i gabaryty to jest to samo)A słyszałem że autko po takiej podmianie morze być mułowate(przy dwóch litrach to by był problem)ale za to jak sie rozbója to szybsze.Lecz czy to prawda????.

Prawda bo w 2.5 jest inne przełożenie dlatego też, będzie wolniej się rozpędzał, ale za to prędkośc maksymalna wzrośnie

Cytat:
2007-01-12 09:54:21, adam-102 pisze:
2.W moim autku most odzywa sie gdy mam około 80kmh.Nie jest to aż takie głośne wycie ale słychać w aucie i jest denerwujące.I pdobno jest jakiś taki olej z dodatkiem jakiegoś proszku.I po wymianie ma on prawdopodobnie uciszyć te wycie.Lecz nie wiem jak on się nazywa i czy to Prawda !!!!.

Jeżeli mówisz, że wycie nie jest bardzo głośne to narazie jeździj, ewentualnie wymień olej w most'cie. Możesz też spróbowac kupic zestaw naprawczy i wtedy wszystko będzie ok lub jak mówisz, że tanio to możesz kupic most i podmienic.