Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2006-12-18 17:44:38 tak mnie dzis wzielo, wzialem szpeje i polazłem grzebac.
no i cos nie dziala, tzn przekaznik albo mam uszkodzony albo cos innego... robilem wg. opisu http://www.bispol.pl/pawel/swiatla.htm, wszystko zrobione tak samo, za sterowanie cewka przekaznika odpowiedzialne sa te 2 kabelki ktore sie ucina przed bezpiecznikami mijania (tak jak sugeruje dopisek w opisie). swiatla nie swieca a ja mam zagwozdke czy to czasami nie jest uszkodzony przekaznik - ciezko jest to pomierzyc bo zeby zalozyc akumulator musze go tam wciskac i nie mam wtedy dostepu do skrzynki, bede musial kupic chyba kable rozruchowe zeby akumulator podlaczac "zdalnie" co by miec lepszy dostep i pomierzyc w czym jest problem... poki co auto stoi ze sprawnymi tylko postojowkami, tego piątego bialobrazowego kabla nie przecinalem bo ponoc problem ejst potem ze sterowaniem swiatlami gora-dol. jutro jak sie zrobi jasno ide przelozyc przekaznik np. z halogenow do mijania i zobacze czy to jest to czego szukam... bo innej mozliwosci nie widze. bezpieczniki mijania sa tylko w skrzynce? jesli tak, to tez sa sprawne... ... to prosta przerobka ale dzisiaj juz sie troche pogubilem, zawsze tak jest jak sie cos robi co powinno dzialac a jednak nie dziala. przekaznik jaki mam to standardowy do lamp z 5 gniazdami (30, 85, 86, 86a i 87 o ile dobrze pamietam)... |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2006-12-19 09:39:24 |
![]() Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2006-12-19 13:42:33 rozwiązanie: w życiu bym nie zgadł. Rozwiązaniem problemu był... zawieszony przekaźnik.
Najpierw rozwiązałem problem próbując podłączyć się do gniazda 87a, dzięki czemu przekaźnik zaczał normalnie działać - tzn. przy podłączeniu do 87a (piąta, środkowa nóżka) działał niezależnie od napięcia na jego cewce, ale DZIAŁAŁ ![]() Czekam aż się ściemni aby ocenić efekty ![]() Zadzwoniłem później do znajomego elektryka i stwierdził że rzeczywiście, przekaźnik pięciostykowy może się "zawiesić". |
AsterixGal ESPERO było :( Mazda 626 jest | 2006-12-19 15:58:37 Na klubow FTP wrzuciłem dokument nt. przeróbki świateł mijania |