Licznik --- male pytanko

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Powiedzcie mi dobrzy ludzie o co chodzi z napisemna zegarze predkosciomierza W=1111 (astra 1,, na dole w lewym rogu.

Czy chodzi tu o wskazanie predkosci czy o naliczanie kilometrow a moze jeszcze o cos innego.

Jaki bedzie problem jak zaloze zegary z W=1102 zamiast orginalnego W=1111.

Dzieki z gory za odpowiedz

Jezeli włozysz licznik z innym oznaczeniem nie bedziesz miał zadnego problemu nie patrz na te oznaczenia ja juz to przerabialem zmieniałem licznik i wszystko dziala okej pozdrawiam

Cytat:
2006-12-19 19:39:04, Gabcio pisze:
Jezeli włozysz licznik z innym oznaczeniem nie bedziesz miał zadnego problemu nie patrz na te oznaczenia ja juz to przerabialem zmieniałem licznik i wszystko dziala okej pozdrawiam

ale o tym ze ci ten nowo zalozony licznik przeklamywal to juz nie wspomniales

Jest to indeks predkosci
jeżeli założysz licznik z innym indeksem to bedzie przekłamywał

1.6D po zmianie licznika z innym indeksem lapie na obwodnicy 200km/h

No wlasnie chodzi mi o to przeklamanie.

Czy jest jakis sposob na okreslenie jakie to przeklamanie moze byc???

Cytat:
2006-12-19 22:59:35, MINIO pisze:
No wlasnie chodzi mi o to przeklamanie. Czy jest jakis sposob na okreslenie jakie to przeklamanie moze byc???

Gabcio z tego co sie orientuje podpial swoj samochod po zmianie licznika pod kts (chyba tak to sie nazywa) i sprawdzil sobie ile mu licznik przeklamuje z tego co sie orientuje to podpiecie do tego urzadzenia kosztuje kolo 100 zl

A co ty chcesz zrobic z tymi licznikami zakladasz biale tarcze czy co ?? No ja sprawdzalem to tam wiele nie oszukuje wiec znowu az takiej ruznicy to nie ma zeby zaraz sie tym przejmowac

Nie no wlasnie biale tarcze juz mam ale podczas ich zakladania ukrecila sie normalnie sama linka przy wskazowce predkosciomierza (taki maly drucik) i mi predkosciomierz nie chodzi.

Mam drugi caly zestaw wskaznikow ale od jakiejs innej astry bo obrotomierz jest wyskalowany do 6 tysi a na tarcze predkosciomierza rozni sie jeszcze tym oznaczeniem W i ciekaw jestem jak to bedzie smigalo (czytaj: jak bedzie przeklamywac)

No wiec ja sprawdzalme to na komputerze czy mi oszukuje bo tak samo zmieniałem liczniki i załozylem inneliczniki z innym symbolem z obrotomierzem bo nie mialem i tam znowu tak duzo nie oszukuje przy 150km/h to mi oszukuje o kolo 5km/h a przy mniejszych predkosciach jest to bardzo minimalne wiec nie masz sie co tym przejmowac a zawsze bedziesz puzniej mógł wymontowacc te liczniki i wsadzic z takim oznaczeniem jak potrzebujesz

Jesli masz biale tarcze to pewnie sciagales wskazowke... wiec juz w tym pukncie dupa zbita - bedzie przekłamywać

Zoomik i tak i nie.
Sciagajac zdejmujesz blokade ktora nie pozwala wskazowce opasc ponizej 0 (w opelku ponizej 20), i patrzysz ile sie wychylila w dol ponizej skali i po wymianie tarcz zakladasz wskazowke z zalozonym odchyleniem podciagasz i zakladasz blokadke.
Przeklamanie pewnie jakies bedzie ale zdaje mi sie ze w miare male.