MotoNews.pl

Przepływomierz a spalanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Dokonałem zamiany silnika ze 105km na 130km.Autko pracuje z odpietym przepływomierzem..nie mam problemów z jazdą ani na benzynie ani gazie.Czasami tylko gubi obroty jak nie naciskam gazu..Jaki wpływ może miec odpiety przepływomierz na spalanie auta?

..taki że będzie ci palił np. 18/100

Jezdze juz w ten sposób ponad miesiac i pali mi w przedziale ok.10-13100l....ale z chęcią kupiłbym odpowiedni przepływomierz i komp do tego silnika.Niestety w okolicach nigdzie,nikt nie ma... A ja nie bardzo mam czas jezdzic i szukac gdzies dalej..

pozostaje Allegro - jest tam tego pełno, czasami trzeba poczekać.

Niestety...
Znając moje sczęście,to troche poczekam
A jeszcze spytam...gdzie na silniku bity jest rok produkcji?

Ja mam podpięty i normalnie po mieście przy jeździe na krótkich dystansach pali mi 13 wachy

Dwie pierwsze litery nr silnika oznaczają miesiąc i rok produkcji. Rozszyfruj kod win . numery silnika to właśnie końcówka nr nadwozia. pzdr.

Czy ktoś wie jak sprawdzić czy przepływomierz jest uszkodzony?
Komp wywalił mi błąd przepływowego czujnika masy powietrza, a wolałbym się upewnić przed wymianą.
Jeżeli chodzi o czyszczenie to w czoraj go rozkręciłem. O dziwo w środku okazał sie czyściutki.
Jeżeli ktoś zna sposób na sprawdzenie to prosze o pomoc.

nie jest to łatwe:

Wtyczka jest 5-stykowa, u góry ma 3 wypusty, u dołu 2. Trzeba się podpiąć woltomierzem (nie odłączając wtyczki, a więc jakimiś końcówkami ze szpilkami) do pinu 1 (1 z lewej od góry - trzech wypustów) i pinu 3 (środkowego) Na wolnych obrotach napięcie powinno wynosić około 0,7V, a przy 3000 obrotów około 1,5V. Jeżeli te napięcia występują z dokładnością 10%, przepływomierz można uznać za sprawny.

Ja mam 4 pinową kostkę. Licząc od lewej to trzeci Pin jest wolny (brak kabelka i konektorka ). Czy to oznacza, że muszę wpiąć się do pierwszego i drugiego pinu?

Pomyłka! Jednak ma 5 pinów z tym, że 4 są podłączone. prak kabla i konektora na 4 pozycji. Na wolnych obrotach napięcie wynosi około 1,3V, a przy obrotach 4000 napięcie wzrosło do około 2,5V. Czy ów czujnik można uważać za sprawny czy zepsuty?