Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
marcinm TOYOTA MANIAK ... | 2006-12-21 00:15:35
wiesz o czym mówisz?? nawet nie ryzykuj, jeśli Ci życie miłe... znajomy mechanik opowiadał mi jak jeden jego kumpel próbował to zrobić w garażu blaszanym - odkręcał śrubę na amortyzatorze, żeby zwolnić sprężynę... w pewnym momencie śruba puściła, górne mocowanie amortyzatora wyskoczyło robiąc dziurę w blaszanym dachu garażu, a ambitny fachowiec trafił do szpitala z połamaną ręką... to tak, ku przestrodze... za 30zł będziesz ryzykował? Ściągacze pomyśl jaką siłę ma sprężyna, skoro 4 z nich są w stanie udźwignąć obładowane auto ( ok 500kg na koło !! ) no i uważaj ![]() mnie trafi zawiecha na wiosnę, bo do wiosny powiedziałem że nic nie robię... pzdr |
![]() Budrysek TOYOTA DRIVER Toyota Avensis Szczecin | 2006-12-21 11:16:30 polecam KAYABA
ja mam w Ave model Excel-G twin-tube Gas 334204 L i 334203 R kupiłem po 145 zł / szt. za wymianę w specjalistycznym warsztacie zapłaciłem po 25 zł / szt. |
jero78 ->Toyota Parking Only<- toyota carina Sligo ireland (chelm PL) | 2006-12-27 22:22:21 a no nie zartowalem,ale skoro tak mowicie to pewnie nie zaryzykuje i pojade do warsztatu na wymiane.Mieszkam w irlandii i wymiana kosztuje od ok.30 euro za szt ale lepiej zaplacic i nie ryzykowac urwania lba. ![]() |
profesorr TOYOTA DRIVER landcruiser ,coro ... okolice brzeska | 2006-12-27 22:45:55 zwróć uwagę na osłony przeciwpyłowe(gumowe harmonijki)jeśli będą popękane albo dziurawe to żaden (nawet kayaba)amortyzator nie wytrzyma długo,po prostu zwykłe ziarenko piasku lub inny syf działa jak papier ścierny,szlak trafia amortyzator bo traci szczelność.połowa amortyzatorów które się wymienia jezdziłoby nadal gdyby pracowały w czystości,jeśli chodzi o wymianę bez ściągaczy to odpuść,jest to do zrobienia w tym modelu(ale tylko z tyłu ponieważ sprężyny nie są tak mocne jak z przodu)ale jeśli nie robiłeś tego to nie próbuj,rozkręcić jeszcze dasz rady sposobem że ci łba nie urwie ale nie ściśniesz ich potem żeby poskładać,tak że 60 euro dupy niema więc szkoda zabawy i nerwów,a jak sie nieznasz to i zdrowia ![]() |
![]() Parker Opel Vectra B Kombi ... Pruszków | 2006-12-28 10:39:11 Akurat zmieniałem amorki ( KYB ) na tył w Carinie E kilka dni temu. Dałem od razu nowe spręzyny i nowe harmonijki.
Tył nie jest mocno scisniety i nawet na nowych sprężynach dało dosłownie scisnąc się wszystko ręką. Tak samo jest z tyłem w Vectrze B. Co nie znaczy że nie polecam sciągaczy. Ja rozbierałem je w specjalnym wiszącym zestawie do McPhersonów. Ale okazało się że nie ma tam siły. Napewno każdy przód trzyma tak że zabije przy rozpięciu bez sciągacza. Polecam kupic od razu nowe łączniki i gumy stabilizatora. Łączniki są z tyłu przykręcane do amora i często pomimo ze są dobre nie da rady ich odkręcić bez zniszczenia. [ wiadomość edytowana przez: Parker dnia 2006-12-28 10:40:53 ] [ wiadomość edytowana przez: Parker dnia 2006-12-28 10:45:41 ] [ wiadomość edytowana przez: Parker dnia 2006-12-28 11:11:06 ] |
profesorr TOYOTA DRIVER landcruiser ,coro ... okolice brzeska | 2006-12-28 11:00:21 z łącznikami co racja to racja ![]() |
![]() pyrekcb TOYOTA DRIVER ![]() gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2006-12-29 22:50:23
![]() ![]() ![]() Dawaj namiary na sklep!!! ![]() |
![]() Cromm TOYOTA MANIAK Toyota Corolla CE-11 ... malopolska | 2007-01-01 13:26:31 No to koledzy przedmowcy wszystko powiedzieli, ja tez mam KYB i ten sam model i jestem jak najbardziej zadowolony ![]() Ja wymienilem gumy pod sprezynami z przodu(200zł w ASO) bo byl;y juz mocno sparciałe i porozrywane i odbojniki i harmonijki. Wszystko kosztowało ok. 1500zeta ![]() Odboje tez mialem juz zmielone wiec dałem jakies monroły i harmonijki też. Z przodu z tego co pamietam sciagacz obowiazkow z tyłu pamietam chyba nie trzeba , przynajmniej u mnie wyszło bez sciagacza ![]() |
lude_k ->Toyota Parking Only<- Toyota corolla Warszawa | 2007-01-11 09:11:04 Podłączę sie pod temat, żeby nie zakładać nowego.
Mam Corolkę z 98 r. 1,4 : hatchback (chyba). Znalzłam stronke z polecanymi amortyzatorami kayaba http://kayaba.akwimat.pl/sklep/index.php/cPath/21_55/sort/1a/page/2 i tu zaczyna sie problem, bo nie wiem, jakie powinnam kupić. Oczywiście chciałabym jak najtańsze, ale żeby cena przekładała sie na jakość. Rocznie przejeżdżam ok. 20.000 - 25.000 km. Zupełnie sie na tym nie znam więc prosze o pomoc. |
![]() Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2007-01-11 10:21:45 A to nie będą przypadkiem TAKIE ?
Pozdro. |