Dysze wtryskiwaczy czy listwe wyminić ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam bardzo krótkie czasy wtrysku benzyny (około 2.0) i obecne wtryskiwacze mi się nie wyrabiają. Samochód szarpie i pracuje nieregularnie. Jak podniosę mnożnik to czasy wtrysku się wydłużają i na jakiś tydzień jest OK. Jednak jak czasy wtrysku są dłuższe to i mieszanka staje się za bogata i po tygodniu nie mogę jeździć na benzynie.
Doszedłem do wniosku, że albo muszę zmienić listwę na szybszą albo zmniejszyć dysze wtryskiwaczy aby wydłużyć czas wtrysku. Wydaje mi się, że wymiana dysz na mniejsze będzie dla mnie tańsza, co Wy na to ? Proszę o info jak wymienić dysze ? Czy to jakaś trudna robota ? Na coś trzeba uważać, czy po prostu wykręcam i wkręcam nowe ?
Fiat Punto II 1.2, 60KM, 8V, 2000r.
Instalacja STAG-200 + reduktor REG by OMVL + listwa wtryskiwaczy REG by OMVL

Witam.
Stag 200 nie chodzi na szybszych wtryskiwaczach.

Czyli pozostaje mi manewrowanie wielkością dysz. A która listwa wtryskiwaczy jest szybsza Valtec, REG (który mam) czy np Matrix ?
W ogłoe po czym poznać ich szybkość, po kolorach ?

zmień najpierw elektronikę na szybszą to wtedy możesz kombinować z wtryskiwaczam.

Cytat:
2006-12-21 15:18:12, ver88 pisze:
Czyli pozostaje mi manewrowanie wielkością dysz. A która listwa wtryskiwaczy jest szybsza Valtec, REG (który mam) czy np Matrix ? W ogłoe po czym poznać ich szybkość, po kolorach ?

i znow temat w stylu...fachowości montażystów LPg.
Co do tematu to przydałyby sie Valteki 1om ( zółte) lub matrixy ( z musu)
Rozumiem ze budą telepie na wolnych bo dalej szybkość nie gra roli na początek radze porównac to co masz z tym http://www.ac.com.pl/autogaz/warsztat/PrzykladyMapIUstawieniaMmnoznika.pdf
A i zaktualizować soft do v23 ( aktualizacja w "AcGasSynchro")
Dysze sa przy wtryskiwaczach zmniejszenie srednicy bedzie powodowało wzrost mnożnika. Prosze nie zapominać ze po kalibracji trzeba dokonać korekty ustawień ( mnożnika) w warunkach drogowych ( opis w manualu lub w programie konfiguracyjnym ) generalnie chodzio to zeby czasy wtrysku benzyny w ustalonych warunkach nie zmieniały sie bez względu czy jedziemy na benzynie czy LPG ( wtedy nie bedzie zmnian adaptacyjnych w kompie benzynowym)

croma1
wiem, że najlepiej kupić STAGA300, żółte Valtec-i, itd ale za dużo już straciłem kasy na pseudo gaziarzy, którzy nie umieli sobie poradzić albo po prostu nie chcieli...

xTroll
dokładnie tak jak napisałeś „budą telepie na wolnych bo dalej szybkość nie gra roli” – nie mam żadnych problemów z przyśpieszaniem, wyprzedzanie, gazowaniem, dużym spalaniem itd. Problem dotyczy tylko wolnego biegu.
Obecnie obie mapy nachodzą na siebie dosłownie idealnie, jednak mnożnik na początku jest poniżaj 1 !!! [według mojej instrukcji powinien mieć wartość między 1.2 a 1.6] czyli w ogóle mam do bani.

Punciaki to ciężkie samochody do gazowania chyba, że się wie co robi. W tych samochodach trudno jest zgrać "górę" z "dołem". Ważne jest, w którym miejscu są wwierty w kolektor i samo ich osadzenie a wynika to z kilku rzeczy. Trzeba uważać też na ustawienia instalki bo może się skończyć bardzo źle dla sterownika beny (b. rzadko ale istnieje taka opcja).

Ja bym kupił zestaw wiertełek, najmniejsze dysze i to chyba wszystko co można najmniejszym kosztem. Jednak dobre ustawienie instalki bez innych narzędzi może potrwać nawet kilka tygodni.

Cytat:
2006-12-22 18:27:26, orfeusz pisze:
Punciaki to ciężkie samochody do gazowania chyba, że się wie co robi. W tych samochodach trudno jest zgrać "górę" z "dołem". Ważne jest, w którym miejscu są wwierty w kolektor i samo ich osadzenie a wynika to z kilku rzeczy. Trzeba uważać też na ustawienia instalki bo może się skończyć bardzo źle dla sterownika beny (b. rzadko ale istnieje taka opcja). Ja bym kupił zestaw wiertełek, najmniejsze dysze i to chyba wszystko co można najmniejszym kosztem. Jednak dobre ustawienie instalki bez innych narzędzi może potrwać nawet kilka tygodni.

Mi gazownik powiedział, że przy tak małej pojemności to nie ma znaczenia gdzie powinny być wwierty. Możesz mi napisać gdzie się dokładnie wwiercić i jak dokładnie je osadzić, jakie są zasady ?