MotoNews.pl

Lusterko wsteczne

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
nie wiadomo dlaczego odlecialo ale odlecialo, po oczyszczeniu z kleju na szybie pozostaje czarny prostokat ktorego nie mozna odkleic, czy orietujecie sie co to jest? wyglada to jak pozostalosc po tasmie dwustronnej ale za cholere nie mozna tego zdrapac, czy jest to specjalnie przygotowane fabrycznie miejsce na ponowne przyklejenie lusterka? no i czym to przykleic?
wiem ze temat byl poruszany ale nie znalazlem odpowiedzi na pytanie

aby nie kropelka bo szybka moze popekac... klej do szyb moglby byc dobry choc tzreba by czyms lustereczko przymocowac na kilka godzinek...

To czarne to fabryczne miejsce na podklejenie lusterka. Są "specjalne" kleje do przyklejania lusterek m. in. na stacjach.

-----------------
Na stanie Nissan X-Trail 1.6 DIG-T 163 KM 18.09.2017.
Był:
Złomek MKVII 1.6 90 KM HB 5D 10.06.1999,
Asterix H 1.6 116 KM HB 5D 19.12.2011.

A ja mam pytanie jak odkleić lusterko. Poprzedni wlasciciel złamał oryginalne lusterko a nowe przykleił obok

z tego co slyszalem to lusterek nie powinno sie kleic ma klej w fordach i bodaj w peugotach bo szyby sa jakies dziwne (nie wiem czy to prawda) ja mam przyklejone na tasme dwustronna i trzyma sie pieknie...

Kup specjalny klej do lusterek(15-20zł), oddłuść przytrzymaj 10 min i gotowe sam tak robiłem i lata super

Pierwszy lepszy zakład montujący szyby i kupujesz plasterek do mocowania lusterka, prostokątna taśma dwustronnie klejąca.

Co do odklejana - zależy na czym poprzedni właściciel przykleił. Normalnie schodzi lekko podcinając/podważając nożykiem.

ja mam przyklejone na tasme dwustronna i sie trzyma (jak narazie)

Witam

Mi tez odpadlo lusterko, wiec poszedlem do Forda, a tam juz maja przygotowane (chyba) prostokaty idealnie pasujace do naszych lusterek. Zaplacilem 2,50zl za ten kawalek tasmy 2-stronnej i trzyma sie idealnie. Nie probuj nawet zdrapywac tego czarnego prostokata z szyby, on wlasnie ulatwia ustawienie lusterka z tasma

Demon

Witam mi też odpadło i przykleiłem do tego prostokąta co został poxipolem takim przezroczystym 10 min trzymania 24h nie dotykać i już 1,5 roku trzyma

Tylko przy dzisiejszych temperaturach nagrzej wnętrze, zanim zaczniesz kleić. Dla obustronnej taśmy minimum to zdaje się 10 stopni.

mi się kiedyś oderwało i na szybkiego przykleiłem na super glu i trzyma elegancko,a miało być tylko narazie.

ale super glu potrafi "pęknać szybę"
tzn on nie jest elastyczny
ja zastosowałem klej patex - jakby butapren i jest ok
ale osobiscie polecam specjalne rozwiazania do lusterek
tak jak koledzy pisali nagrzać wnetrze odtłuscić np smywaczem obie powierzchnie
a same miejsca klejenia z ostrożnoscia nagrzać suszarka do włosów !! ( nie opalarką) !!!
pozdrawiam

Cytat:
2006-12-24 12:55:37, misiu125 pisze:
mi się kiedyś oderwało i na szybkiego przykleiłem na super glu i trzyma elegancko,a miało być tylko narazie.

dokladnie tak samo zrobilam i tez trzyma na dodatek bylo wtedy piekielnie zimno
jak ze wszystkim zalezy od materialu jednym peknie innym nie

u mnie było niedawno podobnie. Nagrzałem wnetrze jak saune, a lusterko na kleju z Leroy Merlin - "Bison Kit, klej kontaktowy"(na 20 min), smierdzi jak Butapren. Spoina jest elastyczna, wiec przy ustawianiu wolałem przytrztmać przy szybie. Podobno wytrzymuje bardzo niskie temp. (do -25). Ale słyszałem o specjalnych taśmach z siateczką która ztapia sie z szybą po nałożeniu preparatu...
Narazie trzyma sie elegancko na Bizonie (drugi tydzien)