Jaki olej do Scoupe Turbo?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie wlasnie przed godzinka kupilem Scoupe 1.5 Turbo i jest zalany mineralnym co chyba nie jest dobre dla turbiny wiec powiedzcie mi jaki olej kupic zastanawiam sie nad Castrol Edge 10w-60 Sport jest tego 4 litry za 180zl u mnie wiec jak za olej z gornej polki cena dosc niska. Moj silnik jest akurat dosc wysilony i nie standardowy. Raczej przemierzam duze dystanse Jak na razie jestem bardzo ale to bardzo zdziwony jak to jezdzi

Przepraszam za takie OT, ale nie mam pojecia o oleju do turbo, natomiast bardzo sie cieszę ze udało Ci sie znaleźć też szybciutkigo Hyundaia. Gratuluje i pozdrawiam.
Misio

Cytat:
2006-12-22 07:31:57, _Misio_ pisze:
Przepraszam za takie OT, ale nie mam pojecia o oleju do turbo,

Ależ oczywiście że są specjalne oleje do silników turbodoładowanych ale litr kosztuje w granicach 40 PLN więc sam rozumiesz

A co do oleju do GT to ja jeżdżę na Comma 10W40 i sobie chwalę

Po drugie gratuluję zakupu. Opisz co to za auto, co tam podłubane jest i może foto . Fajnie że w Kielcach pojawiło się drugie mocne sCoupe .
Pozdrawiam i powodzenia

Cytat:
2006-12-22 17:40:42, doman1001 pisze:
Ależ oczywiście że są specjalne oleje do silników turbodoładowanych ale litr kosztuje w granicach 40 PLN więc sam rozumiesz A co do oleju do GT to ja jeżdżę na Comma 10W40 i sobie chwalę Po drugie gratuluję zakupu. Opisz co to za auto, co tam podłubane jest i może foto . Fajnie że w Kielcach pojawiło się drugie mocne sCoupe . Pozdrawiam i powodzenia

Chcialbym do ciebie kiedys podkoczyc bo mam pare pytan itd. Wiem ze tez lubujesz sie w przerobce scoupe turbo. Powiem ci ze moje biale bierze spokojnie peugeota Kęsia powinienes skojarzyc
Mam pare pytan bo przyspiesza supe do 4 biegu pozniej szarpie tak jakby paliwa nie dostawal wiec chcialbym pogadac i dowiedziec sie co tu poprawic. Kupilem dzis olej Castrol EDGE 10w-60 mam same dobre doswiadczenia z tym olejem bo moje coupe poprzednie przestalo brac olej. Jakbys mogl wstawic zdjecie swojego silniczka bylbym wdzieczny bo akurat u mnie jest na krotko zrobiony wentylator chlodnicy i chcialbym zrobic tak jak bylo w fabryce nie wiem czy tak jest jakis przelacznik czy cos?

[ wiadomość edytowana przez: Daniello_ dnia 2006-12-22 18:36:11 ]

Nie ma problemu chętnie się z Tobą spotkam i odpowiem (w miarę mojej wiedzy) na pytania Cię nurtujące.
Nie mam takiego zdjęcia silnika gdzie widać wentylator więc chyba musimy na "żywca" porównać.
Pozdro

A powiedz mi jeszcze co to moze byc jak dodaje gazu np na 4 biegu zalacza sie turbo i nagle szarpie czasami tak jest a czasami dobrze i plynnie przyspiesza? Czyzby pompa nie wyrabiala?

Masz rację wygląda to na braki w paliwie. Trzeba by sprawdzić ciśnienie jakie daje pompa (manometr na wężyk zasilający)
Jeszcze przyszedł mi do głowy dawno nie wymieniany filtr paliwa.

[ wiadomość edytowana przez: doman1001 dnia 2006-12-22 22:34:32 ]

No wlasnie filtr paliwa mam oleju itd chce tez rozrzad zrobic. Zobaczymy jak bedzie po tych zabiegach swiece zaplonowe tez kupilem NGK pozyjemy zobaczymy ale to juz po swietach.

Hh dzis wyszedl nastepny problem minowicie przestal palic na jeden cylinder zauwazylem ze jeden z przewodow WN jest nie oryginalny wiec musze jeszcze przewody dokupic A na razie jutro powalcze i wyjme swiece zobaczymy w jakim sa stanie bo autko juz olej bierzee niestety i na wiosne bede musial pomyslec na remontem i bede muail sie do ciebie doman 1001 usmiechnac

Zapraszam serdecznie. Damy sobie ze wszystkim radę. Zajrzyj po świętach pochwalić się nabytkiem.
Pozdro

Kurcze widzialem Cie dzis wyjezdzalem ze Statoilu Poradzilem sobie z tym i juz pali na wszystkie gary Podaj mi na pw nr kom do siebie to sie odezwe Pozdro. Nawet zatrzymalem sie myslalem ze zawrocisz i pogadamy chwilke.

Co ciekawe moge wam napisac, ze samochod jest pozadnie zaniedbany przez poprzednieg wlasciciela dzis wymienilem przewody WN na Championy bo poprzednie byly: 2 Forda, 1 Renault, 1 BMW No comment.