Ubezpieczenie OC

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Pytanko o nie.
Czy obowiązkowe jest by wozić ze sobą odcinek zapłaconej np.drugiej raty za OC podczas gdy ma się "świstek" za cały rok,ale jest w nim notka,iż termin drugiej raty upłynął powiedzmy miesiąc wcześniej czy może to panów z drogówki nie interesuje?
Słyszałem,ze dla nich ważne jest czy mam ubezbieczenie za cały rok a czy opłacam raty to ich nie powino obchodzić.

Cytat:
2006-12-22 11:44:24, KiVash pisze:
Pytanko o nie. Czy obowiązkowe jest by wozić ze sobą odcinek zapłaconej np.drugiej raty za OC podczas gdy ma się "świstek" za cały rok,ale jest w nim notka,iż termin drugiej raty upłynął powiedzmy miesiąc wcześniej czy może to panów z drogówki nie interesuje? Słyszałem,ze dla nich ważne jest czy mam ubezbieczenie za cały rok a czy opłacam raty to ich nie powino obchodzić.

W takim przypadku musisz mieć i OC, i dowód wpłaty.

Dla misiów istotne jest czy w dniu kontroli Twoje OC jest ważne, mając wpisaną notatkę o upływie ważności I raty musisz wykazać, że przedłużyłeś ważność ubezpieczenia. I to tyle

No tak.Dzięki za info.
Właśnie termin mnie dogonił tu święta i...
Eh.

[ wiadomość edytowana przez: KiVash dnia 2006-12-22 11:55:07 ]

Immo: to nie do końca tak jest. OC jest umową zawartą na rok. Jesli nie będziesz miał przy sobie odcinka uiszczenia drugiej raty to OC i tak będzie ważne. Co więcej nawet jak upłynie Ci termin ważności a doszło by do kolizjii (tfu, tfu) to możesz dostać karę za brak kontynuacji (coś koło 3000) a nie za całkowity brak.

Ps.: oczywiście wszysko jest płynne i zależy na kogo się trafi i jaka jest sytuacja na drodze.

"Proszę nie traktować tej wypowiedzi jako wykładni prawa, ponieważ opiera się na własnych doświadczeniach."

Ja swoją wypowiedź także oparłem na własnych doświadczeniach i wyjaśnieniach polucjantów. Też płacę OC w ratach (co mam zaznaczone w polisie) i podczas kontroli misiek zawsze chciał dowód opłacenia składki (gdy było po terminie ważności I raty). Tłumaczył mi tym, że tylko opłacona składka jest ważna, trudno się z tym nie zgodzić.

Tak jak mówisz, zależy na kogo się trafi, więc lepiej mieć za dużo niż za mało dokumentów przy sobie

Czyli sprawa jasna.Albo masz farta albo nie

Cytat:
Albo masz farta albo nie

Życie...

otoz nie maja prawa zadac oplaty II raty. powod jest prosty.
umowa zawarta jest na rok i NIE wygasa z dniem ewentualnego nieoplacenie II raty (jak jest w przypadku AC). a to, ze nie zpalaciles, to jest tylko sprawa miedzy ubezpieczycielem i toba, to firma najwyzej bedzie Ciebie scigac...
jest jeszcze inny kruczek. jesli np. oplaciles II rate w terminie a zapolmniales przedluzyc ubezpieczenie i niebiescy Cie zlapali, to wg. prawa jestes dlaej ubezpieczony! - poniewaz nie wypowiedziales umowy na 30 dni przed jej koncem i automatycznie zostala przedluzona.
tu niestety niebiescy maja prawo sholowac auto (bo przeciez mogles zlozyc wypowiedzenie) ale np. urzad nie moze na Ciebie nalozyc kary za brak OC.
reasumujac, onie niemaja prawa zadac swistka z oplata, bo np. wchodzi ubezpiczyciel, gdzie mozna skladki rozlozyc na 12 rat(standard na zachodzie) i wozilbys w portfelu cale 12???

Skonsultuję to z moim prawnikiem (zawsze chciałem to powiedzieć )

UPDATE: Po konsultacji z prawnikiem przyznaję rację chevy01

[ wiadomość edytowana przez: Immo dnia 2006-12-22 20:32:41 ]

Cytat:
wypowiedziales umowy na 30 dni

w ostatnim dniu możesz wypowiedzieć umowe tak dla ścisłości

Cytat:
2006-12-22 22:06:27, robert1x pisze:
w ostatnim dniu możesz wypowiedzieć umowe tak dla ścisłości

faktycznie wystarczy jeden dzien przed koncem umowy (art.28 ust.1 ustawy). jesli sie nie wypowie, wtedy umowa przedluza sie na kolejne 12 m-cy. ale jesli nie zostala oplacona II rata w ogole podczas trwania umowy, wtedy taka umowa nie zostaje przedluzona (obowiazuje tylko do dnia wygasniecia).

Czy nie prościej wozić ze sąbą ten świstek dla świetego spokoju niż się później wykłucac i nerwy szarpać? No, chyba że kotoś ma zamiar nie płacić drugiej raty

Cytat:
2006-12-23 03:29:42, pxj pisze:
Czy nie prościej wozić ze sąbą ten świstek dla świetego spokoju niż się później wykłucac i nerwy szarpać?

Czy nie prościej jest płacić 100% podatku dla świętego spokoju - przeca na zbożny cel idą - niż się później wykłucać i nerwy szarpać na ulgach i odpisach...

chevy01 jesli masz racje to sie ciesze poniewaz opłace drugą rate ok 3 stycznia.Do tego czasu niech mnie Bóg w opiece trzyma...
Pozdrawiam i Zycze Lepszego Nowego Roku!

Cytat:
2006-12-28 22:02:29, KiVash pisze:
chevy01 jesli masz racje to sie ciesze poniewaz opłace drugą rate ok 3 stycznia.Do tego czasu niech mnie Bóg w opiece trzyma... Pozdrawiam i Zycze Lepszego Nowego Roku!

no ale jak ubezpieczenie ci sie juz skonczylo, to lepiej mimo wszystko wyjezdzaj tylko w ostatecznosci
prawo prawem, a polska polską to dwie rozne rzeczy

Nie trzeba wozić dowodu wpłaty II raty, pytałem się o to i nie trza. Umowe masz na rok i jest git.

pozdrawiam