MotoNews.pl

Woda w korku od wlewu oleju!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Pytanie mam takie? Skąd się bierze dużo wodu w korku wlewu oleju, bo jak zdejme weżyk z korka łączący się zobudową filtra powietrza i przekręce korek o 180 stopni to wylewa się z niego dość sporo wody?Spód korka zalepiony białą mazią. Czy to wina oleju?

uszczelka pod głowicą poszła i przecieka płyn chłodniczy, popatrz czy ci nie ubywa.

PEWNIE NIC NIE UBYWA to raczej normalne jak sie smiga na minaralu do tego jak jest juz silniczek tego co juz lekko pobiera oleju i temp schodza do zera no coz taki bol juz tego hehe

bardzo wazne obie odmy trzeba koniecznie czesto czyscic bo jak sie zapchaja calkiem to dopiero bedzie jazda

Uszczelke wymieniłem i to samo woda dalej jest!?
Olej fordowski 15W 40 kupiłem i coś mi się zdaje ze to chyba szajs

[ wiadomość edytowana przez: Brodzia dnia 2006-12-23 19:18:47 ]

ja wymienisz pierscienie i uszczelniacze dotego dobry olej to gwarantuje ze ustapi
własnie takie zeczy sie dzieja zimowa pora i jak ktos pisze ze mu sie dzieje cos podobnego i juz chlodno na dworze to nie sa objawy uszczelki hehe uszczelke dosc łatwo sie namierza w inny sposob to jest wynik gwaltownych zmian temp w silniku i skraplaniu sie pary wodnej mieszaniu jest z olejem na wskutek tego powstaje ta maź ktora trzeba czesto usuwac z odm silnika bo inaczej wywali usczelniacze

w ciągu pół godziny? Dobry jesteś.Mały zart oczywiscie

[ wiadomość edytowana przez: kaes dnia 2006-12-23 22:26:11 ]

Nie no wymiana trwała jakies 2 tygodnie bo jednocześnie robiłem remont w chacie no i oczywiście praca. Umoczyłem kupke kasy i efektów brak i troche mnie to drażni.

tez tak mialem w MKIII w zime wiec sie nie martw. Jak jest mroz to wogle wyglada jakby uszczelke wywalio bo nawet glut jest bialy na korku

to są normalne obiawy jesienią jak są duże zmiany temperatur,tylko u mnie nie ma wody,widocznie gdzieś się skrapla.

Nawet założyłem wężyk zamiast bagnetu i tam też pojawił sie szlam barwy białej ale chodzi ładnie i troche mocy mu przybyło po regeneracji głowicy i wymianie uszczelki. Wcześniej miałem 1.100 i był szlam ale znamionowe ilości a teraz to normalnie porażka. Dzięki za podpowiedzi jak nastanie wiosna pomyśle o wymianie oleju na jakiś lepszy i może jeszcze raz zmienie uszczelke pod głowicą. Wesolych Świąt

Podbijam temat! Cały czas szukam przyczyny skąd bierze się woda w korku wlewu oleju? w zbiorniku nie ubywa cieczy chłodzącej a po przejechaniu kilku km. sciagam wężyk z korka i mam tam wode, i to dość duże ilosci co robić?Czy możliwe jest że odparowuje z paliwa i przez obudowe filtra powietrza skrapla się do korka wlewu?

czy po przejechaniu np +50 km też jest woda

Też jest ale po takim przebiegu odprowadzony zostaje szlam z miski olejowej bo jak już pisałem zamiast bagnetu mam załozony wezyk i spuszczony poniżej silnika ale niestety w większości jezdze na krótkich odcinkach.

mój ojciec jeżdzi bardzo spokojnie 6 km do pracy i ma maź w korku i w odmie w renaulcie 19
jak jeszcze ja nią jeździłem to tego nigdy nie było, a teraz jak się zjawię w domu i dosiądę tego bolida to wszystko mu powyganiam
maź bierze się stąd, że silnik jest niedogrzany
spróbój kolego przejechać dłuższy odcinek trasy kilka razy z rzędu i rozgrzać dobrze silnik

jazda na krótkich odcinkach to niestety dla cylindrów zabójstwo,
czsem więcej wody niż spalin, są na ten temat fachowe opracowania.

A gdzie takowe znaleść?

Mogę się tylko przyłączyć do opini - krótkie przebiegi w zimne dni i mamy maź pod korkiem

Znalazłem rozwiązanie zagadki skąd woda w korku!
To nie wina krótkich przebiegów jak koledzy podpowiadali bo u mnie było tej wody naprawde dużo. To głupie ale wystarczyło wyczyścić dobrze korek a dokładnie wyloty do węży idace do obudowy filtra i kolektora dolotowego (odma) i po kłopocie. Przeczytałem cały watek z podpowiedziami i zastosowałem sie do sugestii kolegi ,,organo"Dzięki za wszystko. Teraz ze spokojem zagladam na bagnet i widze tylko czysty olej a nie jakis bajzel koloru Bawarki. He he

[ wiadomość edytowana przez: Brodzia dnia 2007-02-26 01:15:49 ]