MotoNews.pl

Mokra butla w bagażniku.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kiedys juz to było chyba na forum ale nie moge tego odszukać.

Mam problem z mokrą butlą w bagażniku. Jest na niej woda. Nie wiem czemu tak jest. Mam az tym problem bo aż są krople wody na klapie bagażnika(skrapla sie nad butlą). Butle mam 45l. Troche jest to wkurzające bo przy takiej wilgotności to nigdy nie odparują mi tylne szyby.

wesołych świat

pozdrawiam

To ja powycieraj a tak to normalka przy doładowaniu nitro

Cytat:
To ja powycieraj

to jest myśl

Cytat:
a tak to normalka przy doładowaniu nitro

a to kiepsko

pozdrawiam

wesolych

Masz kolego najprawdopodobniej uszkodzony wielozawór zbiornika.Daj to sprawdzic w warsztacie LPG.Pozdrawiam.

co??

Juz myślałem że to jest normalne. U mniebutla jest mokra. Gazem nie śmierdzi. Instalka wszystko super.

WIĘC BUTLA NIE POWINNA BYC MOKRA?

Jak to jest u was?

pozdrawiam

Witam mam już trzecie auto z LPG i nigdy nie zauważyłem żeby buta była mokra/wilgotna.

Może masz uszkodzone uszczelki w bagażniku i wilgoć dostaje się tam nie mając związku z gazem?

Pisałem poniżej że kolega może mieć uszkodzony wielozawór na zbiorniku czego właśnie odzwierciedleniem jest "pocenie"się zbiornika.Pytanie dlaczego tak się dzieje?
Odpowiedż:
Gaz ze zbiornika jest pobierany w stanie płynnym z samego jego dna,ale....Jeśli połączenie samej rurki pobierającej gaz z głowicą wielozaworu wykazuje nieszczelność(połączenie skrętne)to efektem tego jest rozprężanie się gazu w momencie jego pobierania a tym samym obniżanie się jego temperatury co prowadzi do wykraplania się pary z powietrza omywającego zbiornik po jego zewnętrznej stronie.
Przećwiczone,sprawdzone i udowodnione

Cytat:
Może masz uszkodzone uszczelki w bagażniku i wilgoć dostaje się tam nie mając związku z gazem?

walczyłem z woda dostająca sie do bagażnika i teraz mam go super szczelnego-oprócz kratki powietrznej.

Cytat:
Gaz ze zbiornika jest pobierany w stanie płynnym z samego jego dna,ale....Jeśli połączenie samej rurki pobierającej gaz z głowicą wielozaworu wykazuje nieszczelność(połączenie skrętne)to efektem tego jest rozprężanie się gazu w momencie jego pobierania a tym samym obniżanie się jego temperatury co prowadzi do wykraplania się pary z powietrza omywającego zbiornik po jego zewnętrznej stronie.

To musze jechać do gaziarzy i niech to mi sprawdzą. Mam tak juz od bardzo dawna-kilka lat, ale dopiero teraz gdy walcze z wilgocią sie tym zainteresowałem
pozdrawiam

A czy ma to jakiś istotny wpływ na ubywanie gazu ? ja tak mam od ponad roku czasu ale myślałem że to zbierajaca sie wilgoc z powietrza (jakaś nieszczelna uszczelka w bagażniku ).

jak jedziesz gaz rozpreza sie ubywa z butli i spada temperatura butli - normalna to samo jest z kimatyzacją latem wszystko zaszronione

W moim wozie czasem też tak mam. Trochę wilgoci w bagażniku, na dywaniku i we wnęce koła zapasowego. To wszystko jest efektywnie podgrzewane ostatnim tłumikiem pod podłogą - wilgoć paruje i wykrapla sie na zimnej butli.
Może u Ciebie ta walka z wilgocią zaowocowała nadmierną szczelnością i wilgoć nie ma którędy wywietrzeć z samochodu?