MotoNews.pl

[OT] podzielniki ciepła Techem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
cze, mam pytanko, mam na kaloryferach podzielniki ciepła elektroniczne firmy techem, co roku mam dopłate ( bo ogrzewam mieszkanie) a sasiedzi siedza w sweterkach i mają wielkie zwroty za ogrzewanieżerujac w ten sposób na mnie i tych co mają dzieci i grzeją w bloku jak ja.
na podzielniku jest dioda, mysle ze to chyba irda, albo i bluetooth, nie wiem jak to sprawdzic.
Pytanko brzmi, jak oszukac podzielnik by płacic mniej, lub jak wejśc w jego oprogramowanie za pomoca kompa by cos podłubac by było lepiej

pozdro, mysle ze oze ktoś pracuje w podobnej instytucji, albo sie juz bawił w takie oszczedzanie.

Cytat:
2006-12-24 14:36:09, _Arti_ pisze:
Pytanko brzmi, jak oszukac podzielnik by płacic mniej...

prosze admina o usuniecie posta

dioda bluetooth ? stary ile Ty piles...
no comments.

Cytat:
2006-12-24 14:50:04, cypherius pisze:
dioda bluetooth ? stary ile Ty piles... no comments.

chodzi o wygląd zew.

swoja droga ciekawa opcja , te podzielniki to najgorsza rzecz jaka wymyslona w III RP... paranoja jednym slowem... jak sie ciesze ze mam to za sobą

najgorsze ze w klatce, na 15 mieszkań 3 grzeją a 12 ma pozakrecane kaloryfery i żerują na tych 3.................

Wyłącz kaloryfer, załóż sweterek i też dostaniesz zwrot.

K*** co za podejście

a ja to skalkulowalem i zalozylem sobie wlasne ogrzewanie. Na pocztaku koszt troche boli

2700 piec gazowy - tyle ze plus to cala instalcja w miedzi z robota i kaloryferami drugie tyle, ale to ci odpada. Piecyk programowalny z panela na scianie, z czujkami. Grzejesz jak chcesz i ile chcesz.

Cytat:
2006-12-24 15:04:06, _Arti_ pisze:
najgorsze ze w klatce, na 15 mieszkań 3 grzeją a 12 ma pozakrecane kaloryfery i żerują na tych 3.................

a czemu żerują? nie jest tak że każdy płaci za swoje? niekorzysta=niepłaci

kup se gigantyczny magnes, nie wiem czy zadziała, ale na allegro reklamują że nie płacisz wtedy za żadne media...

-----------------
jakiś lepszy cwaniak... matkę wozi z tyłu...

z magnesem to juz sie skonczyly zabawy. Nowe liczniki wody i pradu maja takie zabezpieczenie ze jak podejdziesz z magnesem..to czeka cie kupa nieprzyjemnosci i wydatków

Cytat:
2006-12-24 16:21:08, eLMo126 pisze:
a czemu żerują? nie jest tak że każdy płaci za swoje? niekorzysta=niepłaci

Żerują dzięki przewodnictwu cieplnemu, jeśli ktoś pod tobą grzeje a ty nie to masz ciepło na jego koszt, czyli on musi wiecej grzać = więcej płacić.

od tego sa welny mineralne i styropian;]

Cytat:
2006-12-24 15:32:03, Pat_kdb pisze:
a ja to skalkulowalem i zalozylem sobie wlasne ogrzewanie. Na pocztaku koszt troche boli 2700 piec gazowy - tyle ze plus to cala instalcja w miedzi z robota i kaloryferami drugie tyle, ale to ci odpada. Piecyk programowalny z panela na scianie, z czujkami. Grzejesz jak chcesz i ile chcesz.

Gaz teraz już nie jest taki ekonomiczny jak kiedyś. Coraz droższy i mniej kaloryczny.

Cytat:
2006-12-24 17:05:42, Pat_kdb pisze:
od tego sa welny mineralne i styropian;]

Juz widze jak to w bloku montujesz

normalnie. sciany na stelazu 3 cm, sufity podwieszane, a podloga... pod panele cos co "oddycha". niejednemu docieplenie sie robilo wewnatrz - i w blokach i blizniakach i nawet domach jednorodzinnych

Cytat:
2006-12-24 19:30:07, Pat_kdb pisze:
normalnie. sciany na stelazu 3 cm, sufity podwieszane, a podloga... pod panele cos co "oddycha". niejednemu docieplenie sie robilo wewnatrz - i w blokach i blizniakach i nawet domach jednorodzinnych

i z moich 35 metrów zostanie mi 15

Cytat:
2006-12-24 19:30:07, Pat_kdb pisze:
...niejednemu docieplenie sie robilo wewnatrz - i w blokach i blizniakach i nawet domach jednorodzinnych

Napewno nie będzie tam wilgoci...

ocieplanie scian dzialowych styropianem... no no...

Myślę że tu nie chodzi o działowe. Chyba że źle zrozumiałem.