MotoNews.pl
5 Czy jest jakis przepis zabraniajacy prowadzic pojazd z reka (169822/267)

Czy jest jakis przepis zabraniajacy prowadzic pojazd z reka

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
prowadzic pojazd z reka w gipsie? qrna mialem jechac na sylwka pod krakow a tu mnie dzis wpakowli w gips... mam usztywniony kciuk i gips do polowy przedramienia. reszta palcow wolna

ja w gipsie ( prawa ręka) jeździłem 40 dni i powiem ci ze wygodniej w gipsie jeździc niz potem jak go zdejma
nikt nigdy mnie nie złapał z policjantów wiec nie wiem.

Przepis mowi
.... a blizniego swego jak siebie samego

Jesli ci wygodnie i nie zabijesz nikogo to jedz ale przed pomysl. No i jak trafisz na niebieskiego BETONA to mu nie wytlumaczysz.
nie pokazuj ze masz gips i tyle.... skoro naprawde musisz

Dikstra, możesz, ja nie jadę pod Kraków, więc mi tam rybka , niech się boją inni

Cytat:
2006-12-27 19:18:49, dijkstra pisze:
prowadzic pojazd z reka w gipsie? qrna mialem jechac na sylwka pod krakow a tu mnie dzis wpakowli w gips... mam usztywniony kciuk i gips do polowy przedramienia. reszta palcow wolna

przepisu to może i nie ma ale podejżewam, że w konfrontacji z Niebieskimi byłby mandat. Ojciec miał łokieć w gipsie po jakimś zabiegu (nadgarstek w pełni ruchomy) i w drodze ze szpitala go drapneli - obyło się na rozmowie ... ale pewnie tylko dlatego że w prawku miał zdjęcie sprzed kilkudziesięciu lat w mundurze

można by to podciągnąć pod artykuł 3
Art. 3. 1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani zachować ostrożność albo gdy ustawa tego wymaga - szczególną ostrożność, unikać wszelkiego działania, które mogłoby spowodować zagrożenie bezpieczeństwa lub porządku ruchu drogowego, ruch ten utrudnić albo w związku z ruchem zakłócić spokój lub porządek publiczny oraz narazić kogokolwiek na szkodę. Przez działanie rozumie się również zaniechanie.
jak to mówią dla chcącego nic trudnego

Ja z prawa reka w gipsie jezdzilem 4 tyg. po kilkunastu kilometrach nie bylo wiekszej roznicy bo mam automat . Kontroli nie mialem, ale mysle ze mandat przysluguje

2 dni temu ja pozbylem sie gipsu z lewej nogi . . zakuli mnie w niego na 3tyg, sytuacja wymagala ze czasem musialem wsiasc w samochod i jechac . . trudno . . ryzyko bylo niestety. Mimo ze jechalo sie dobrze, czulosc na sprzegle przyszla z chwila przyzwyczajenia to byly momenty niefajne, zeslizgniecie sie gipsu (mimo ze w magicznych skarpetach ) z pedalu sprzegla, stukniecie w pedal, zamiast nacisniecie go . .
Zebym nie musial to bym nie jezdzil . . nie spodobaloi mi sie to . .

mnie w lipcu tego roku wlazła igła w prawą piętę (tam się złamała i pozostała), nie miałem większego problemu z jazdą. Niemniej jednak sądzę że z gipsem na ręce jeździć nie pownieneś. Nawet jeżeli normalnie nie masz problemu z operowaniem kierownicą to może się on pojawić w sytuacji awaryjnej, kiedy będziesz musiał wykonać szybki manewr a gips Ci to uniemożliwi. Może poszukaj zastępczego kierowcy skoro musisz wyjechać ???

ja jeździłem z prawą stopą do kolana w gipsie 6 tygodni jakoś dawało się hamować wprawdzie z bólem ale jechałem dużo wolniej niż zwykle ale po zdjęciu gipsu nie siadłem przez 3 miechy nie dało się hamować (zmiarzdzona stopa i cztery kości stopy)a jadąc bez tego gipsu policja by nie interwenjowała a ja hamólca praktycznie nie mogłem używać, wybrałem bezpieczeństwo a nie policje

dzieki za wszystkie odpowiedzi faktycznie prowadzic sie da, ale w sytuacji np. awaryjnego ominiecias czegos nie mam szans. Mialem jechac z zonka i cora na sylwka. Postanowilem ich nie narazac i zostajemy w domu.