MotoNews.pl

Opel omega a 2.6i co wiecie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam koledzy forumowicze.Mam prośbe.Noszę się z zamiarem kupna w niedalekiej przyszłości(mam nadzieje) opla omegi A.Konkretnie kombi z silnikiem 2.6i dual ram.I tutaj rodzi sie moja prośba.Chciałbym sie dowiedziec jak najwięcej o tym opelku.Jak to jest z awaryjnością, spalaniem, czy często sie psuje ten sprzęcik, ile warto wyłożyć na ten samochód i ogólnie o mozliwych usterkach i na co zwrócić szczególna uwagę podczas kupna.Będe wdzięczny za pomoc uzytkownikom ( i nie tylko) tegoz właśnie opla lub za informacje na jego temat.pozdr. WSZYSTKIEGO NAJ W NOWYM ROKU.

acha dodam że interresowała by mnie wersja diamant ta nieco lepiej wyposażona.

[ wiadomość edytowana przez: sebekopel dnia 2006-12-28 17:31:42 ]

Polecam wejść na stronę LOS Omegas Bestiales i tam na dole jest szukajka. Wpisz "dual" i Ci troszkę tematów wyskoczy. Może w jakiś sposób chociaż pomogę PZDR

dzieki sprawdze napewno.A ktos jescze z użytkowników może?

zanim kupiłem swoją Astrę to miałem kupić właśnie taką Omegę. A kombi 2.6 dual ram w automacie i w full opcji (elektryka szyb, lusterek, szyberdachu, klima, automat, skóra, alufelgi, central, komp pokładowy, abs i pare innych pierdol) z przebiegiem 300000km. Gosc w koncu go nie sprzedal (nie dziwne, bo tak bita ze trzeba bylo z calej sily pierdyknac drzwiami tylnymi a i tak nie bylo pewnosci czy beda domkniete, pelno szpachli na kazdym(!!!) elemencie karoserii) i jezdzi do dzis. Ledwo sie to kupy trzyma, ale jezdzi. Jedno jest pewne. W przypadku awarii silnika nie kazdy bedzie potrafil to naprawic, bo to nie jest klasyczne 8V, banalnie proste do naprawy nawet przez nie-mechanika...

Jeśli chodzi o karoserie to zwracaj uwage na to czy właśnie nie ma pełno szpachli (Przydaje się tester lakieru) Na pewno na to jak została położona powłoka lakiernicza, progi, tylnie nadkola jeśli są zrobione to gość na pewno dbał o ten sprzęt jeśli chodzi o karoserie.
Zawieszenie to podstawowe czy nie jest wyjękane, najlepiej sprawdzać w dwie osoby - np: zaciągasz ręczny, wsteczny wrzucasz i dodajesz gazu aby ją podniosło i szybko odpuszczasz jak usiądzie i szybko wróci na swoje miejsce, bez bujanki to nie jest źle
Silnik to dokładnie Senator B więc tutaj szukaj info na temat silnika, nie pali mało - spodziewaj się 14-15l a awaryjność to na pewno nie jest domena tych silników ale więcej dowiesz się od posiadaczy samochodu z tym silnikiem

Nie wiem czy się to na cokolwiek Ci przyda. Ale mam nadzieje że choć troche

dzieki piekne oczywiście że sie przyda.każda informacja jest na wage złota ze spalaniem to mnie połamałeś hehe nie no żartuje domyślałem sie ze cos w tych granicach.Odrazu mówie że gazu napewno nie wstawie.Przejechałem sie kiedys taką, to mocy jej nie brakuje prawda jeśli ktos coś jeszcze wie co może sie przydac będe zobowiązanyacha.I mam takie pytanie :wiecie gdzie moge znaleźć dzwięk pracy silnika (jestem zboczony w tym kierunku)takiej omegi albo może ktos mógłby nagrać specjalnie dla mnie hehe.pozdr.

Znam gościa co mocno skręcił kurek i jechał na 11l ale to raczej nie przypominało jazdy. A co do gangu pieca... to szukaj po senatorach

Div o co Ci chodziło bo nie bardzo załapałem (gangu pieca) to chyba chodziło o prace silnika właśnie tak???szukałem po video.google i innych ale nie ma nigdzie konkretów.Jeśli ktos może niech pomoże potrzebuje dźwięk pracy silnika 2.6i dual ram z omy.pozdr.

chodzi to ładnie, ale niestety nie dorównuje pięknemu dźwiękowi v6

pamiętam jak przez mgłe..że ładnie to chodziło.Kurde no w całym internecie nie moge nic znaleźć.Ludzie niech ktos sie zlituje i nagra mi tą muzyke chociaż pare sekund..albo jakieś namiary gdzie to znaleźć..będe dozgonnie wdzięczny

Może się mylę , ale dźwięk powinien być taki sam jak w innych rzędowych 12-to zaworowych szóstkach ze stajni Opla. A tu masz większy wybór.

jakies propozycje?

ja jestem posiadaczem takiej omegi i jestem z niej bardzo zadowolony. przedewszystkim silniczek luxik.troszke duzo pali ale da sie przezyc polecam

Cytat:
2007-01-03 08:20:27, Michaello84 pisze:
niestety nie dorównuje pięknemu dźwiękowi v6

Chyba nie wiesz, co piszesz...

Witam Sebek ślicznie to pracuje zwłaszcza jak ma przepalone tłumiki ,mój Senio ma przejechane 220tyś. i silniczek pracuje bez problemów,żadnych wycieków oleju jedyny mankament to SPALANIE!! od 13 do 19l gazu.
Pozdrawiam Szajba.

Gdyby nie to spalanie to wszystko było by super. Jazda na benzynce Omegą jest bardzo efektowna

Cytat:
2007-01-03 18:27:55, sebekopel pisze:
jakies propozycje?

Hehe. Swojego Tobie nie nagram , bo mam tak zmodyfikowane tłumiki ,że NAPEWNO odgłos jest inny .

ktokolwiek jeśli macie możliwość nagrania dźwieku to bardzo prosze grzesiek to nic że zmodyfikowany daj posłuchać a do jakiej kwoty warto wchodzić w taką omesie(przyznam że tak sie napaliłem ze dał bym każdą kwote).oczywiście kombi 2.6i dual ram rocznik tak gdzieś jak były produkowane 92-93.Jeśli nie będzie sie w oczy nic rzucało to ile warto by dać??a i najlepiej wersja diamant

PS.przypominam o dźwieku silnika..będe nap[rawde wdzieczny pozdr.

http://www.youtube.com/watch?v=mUjJSXAs-Jg

dobre.cos w tym stylu.ale nie lotusa.normalnej omegi 2.6i chociaż kawałek jak pracuje silniczek na luzie i dźwięk z wydechu. będe zobowiązany.pozdr.