Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Gustaw6666 BMW e36 coupe 328 Poznań | 2006-12-28 20:22:23 jakiej firmy ten układ LPG ?
|
koniofix kielce | 2006-12-28 23:03:11 witam ponownie, to co udalo mi sie odszyfrowac z papierow:
reduktor: KME elektrozawor gazowy: Ualtek zbiornik: Irene wielozawor: Tomasetto obudowa wielozaworu: Irene zawor tankowania: Tomasetto uklad elektroniczny: KHE Diego Instalator podwyzszyl mi nieco temperature i obroty przelaczania ale dalej jest dokladnie tak samo. Teraz mowi ze moglby jeszcze podwyzszyc temperature i wtedy bedzie juz dobrze. Nie podoba mi sie to, co mam o tym sadzic? dzieki za informacje ! |
![]() Gustaw6666 BMW e36 coupe 328 Poznań | 2006-12-28 23:12:17 Podwyższanie temperatury przełączania spowoduje większe zużycie benzyny. Proponuję zacząć od dokładnej regulacji, również na biegu jałowym ( bez odbiorników i z nimi ) oraz delikatne podniesienie progu obrotów przełączania.
Jakie masz wtryskiwacze? |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2006-12-28 23:48:08
jesli ma to samo co ja mialem, to tez nie pomoze. zmienialem temp z 15 az do 40 stopni, obroty z oryg. 1800 do 3000, czas nakladania faz paliw z 0,8 az do 5s. nic nie pomoglo, zawsze po dluzszym postoju kicha. ale nie wiedziec czemu autko nagle zaczelo normalne przelaczac (samonaprawa!), znowu wrocilem do ustawien 1800obr, 20stopni, faza 1s i wszystko gra. nie daj sie naciagnac na podwyzszanie temp. zrob prosty test. rano przelacz na zasilanie tylko paliwem, jak temp osiagnie duza temp.ok60 stopni (wskazowka nieco ponizej punktu 90stopni) to wtedy przelacz na gaz, obroty i... zobacz co sie bedzie dzialo. u mnie i tak zdychal. stad wniosek, ze winowajca nie jest temperatura i mozesz powiedziec o tym gazwonikowi. ![]() |
![]() mss LPG User Augustów | 2006-12-30 21:02:27 dla mnie to wygląda na nieszczelność gazu w układzie. bo jak napisałes że po dłuższym postoju gaśnie po przełączeniu a potem jest ok to gaz musi gdzieś uciekać już zza parownika (między parownikiem a wtryskiwaczami)
Ja jak wymieniałem kieyś filtr fazy lotnej to odkrecając przewody słychać jeszcze jak ucieka gaz z przewodów, sprawdź to u siebie takie jest moje zdanie ![]() |
is155 IS 200 Dziergowice | 2006-12-31 15:41:09 Przede wszystkim niech twój gazownik sprawdzi czy w momencie "uzbrajania"się instalacji jest odpowiednie ciśnienie na szynie gazowej.często zdarza się również chochlik w postaci gubienia się sygnałów napieciowych na elekrozawory(wszystkie elektrozawory powinny jednocześnie wykazać "stuk"odbierany jako ich otwarcie). |
marian_xx Warszawa | 2007-01-03 10:50:02 Miałem identycznie. Po wielu regulacjach, podnoszeniu temperatury i obrotów sam się przyjrzałem co im na kompie wychodzi - było coś o ciśnieniu. Kazałem im wymienić reduktor - pomogło - choć drobne wachnięcie jeszcze jest - ale ustawienia są letnie więc może to stąd. |
kifer71 radom | 2007-01-03 18:09:16 W reduktorach KME od jakiegoś czasu (5-6 miesięcy) często zacina się regulacja ciśnienia w momencie uruchamiania się instalacji, co skutkuje wzrostem ciśnienia do około 2 atmosfer. Tak duże ciśnienie na listwie wtrysków jest nie do pokonania przez cewki wtryskiwaczy. Jedyne lekarstwo to wymiana reduktora na nowy, z tym że sytuacja po jakimś czasie może zacząć się powtarzać. Osobiście rozbierak każdy taki reduktor i szlifuję mosiężne elementy regulacji ciśnienia drobnym papierem ściernym. Zabieg ten zawsze pomaga. |